Søk "sopp"

Tilbake

Temaoversikt:
A B D F G H I K L M N O P R S T U V Ø Å
Sortering:
Sopp (trøske)

Dersom en har mistanke om en soppinfeksjon, søk lege, og sørg for å få riktig behandling.
Les mer


Mest spurte spørsmål om amming

faq
Her finner du mange av de vanligste spørsmålene vi får angående amming.
Les mer


Såre brystvorter

Det er normalt å føle ømhet i starten av ammeperioden, men normal ømhet skal gå over i løpet av de første 30 sekundene inn i ammingen. Vedvarer smerten, og blir litt verre for hver gang er noe galt, og det merker man gjerne i løpet av få timer eller dager. Og når det først oppstår synlige sår er det svært smertefullt å amme. I de fleste tilfellene skyldes sårheten ikke-optimalt sugetak. Sårheten forsvinner da så fort sugetaket er rettet opp. Forebygging er det aller viktigste tiltaket du kan gjøre. Oppstår sårhet etter at du har ammet i en måned eller lenger, bør du være oppmerksom på at det kan skyldes bakterier eller sopp.
Les mer


Såre brystvorter - vedvarende

Det er vanlig å få såre brystknopper de første dagene etter fødselen. Det skyldes som oftest at ammestillingen eller sugetaket ikke er godt. Vedvarer sårheten mer enn noen dager uten at du blir bedre, kan det være flere årsaker til det: Infeksjoner, særegenheter i barnets munn eller på morens brystknopp, eller en kombinasjon av disse.
Les mer


Utstyr til mor

For å amme et barn trengs det ikke mye av utstyr; du trenger bare deg selv og barnet. Denne oversikten over ulike hjelpemidler gir deg en kort innføring i fordeler og ulemper ved disse. Listen nedenfor er ment som en oversikt, ikke en liste over det du må skaffe deg. Bruk sunn fornuft, og kjøp bare det du synes du trenger.
Les mer


Hvit prikk på brystknoppen (melkeblemme)

Fra tid til annen kan det skje at man kommer en hvit eller gulhvit prikk på brystknoppen som ikke forsvinner. Noen føler at brystknoppen er øm, og at det etter hvert føles mer og mer ubehagelig å amme, andre føler ingen smerte. Det kan være flere årsaker til denne hvite prikken.
Les mer


Hva kan du spise?

For at du skal ha en god melkeproduksjon trenger du å ha et normalt, variert kosthold – på samme måte som når du ikke ammer.
Les mer


Tungebånd stramt/kort

Stramt tungebånd er en medfødt tilstand som begrenser tungens bevegelighet. Hos noen kan det stramme tungebåndet føre til problemer med ammingen.
Les mer


Hvite brystknopper - Raynauds fenomen

Hos enkelte kvinner vil amming - eller berøring av brystknoppene - føre til at brystknoppene blir hvite. I forbindelse med dette vil mange kjenne en brennende smerte i brystknoppene, og smertene kan også gå oppover i brystet. Dette kan ha flere årsaker.
Les mer


Brystbetennelse (mastitt)

Ved brystbetennelse kan brystet bli rødt, varmt, hovent og smertefullt. Du kan få feber og en influensaliknende følelse i kroppen. Både brystspreng, tilstoppede melkeganger og/eller bakterier kan forårsake brystbetennelse. Uansett årsak er hyppig tømming av brystet i ett døgn førstevalget som behandling av brystbetennelse.
Les mer


Utdrivningsrefleksen

Når barnet berører og dier av brystet ditt sendes det signaler til hypofysen i hjernen om å frigjøre hormonet oxytocin. Dette hormonet har som oppgave å sørge for at den glatte muskulaturen rundt melkesekkene trekker seg sammen slik at melken presses ut i melkegangene.
Les mer


Montgomerys kjertler

Det mørkere pigmenterte området rundt brystvorten din kalles areola. Her har de aller fleste små utstående knopper, nesten kviselignende, fordelt rundt om. Disse kalles Montgomerys kjertler. De er ofte mer fremtredende under graviditet og mens man ammer, og kan bli mindre synlige igjen etter at ammeperioden er over. Disse små kjertlene har faktisk en fascinerende funksjon.
Les mer


Tandemamming (amming av søsken)

Ammer du og har planer om å bli gravid igjen? For mange vil det være naturlig å avslutte ammeforløpet før man planlegger neste barn. Men det behøver ikke å være slik at du må slutte om du og barnet ønsker å fortsette. Føles det naturlig for deg kan du fint fortsetter ammingen – også når nestemann melder sin ankomst.
Les mer


Ullinnlegg

Her får du en oppskrift på hvordan du kan koke ullinnlegg som ikke tåler 60 graders maskinvask. For å fjerne bakterier og sopp er det nødvendig med koking, de forsvinner ikke bare ved 30 graders vask.
Les mer


Mor- barnvennlig initiativ

Mor-barn-vennlig initiativ (MBVI) er en norsk oppfølging av WHO/ UNICEFs "Baby Friendly Hospital Initiative" (BFHI). Dette er et verdensomspennende krafttak for å fremme amming og tidlig nærkontakt mellom mor og barn. På bakgrunn av forskning og erfaring har WHO/UNICEF stilt opp ti krav som en føde/barselavdeling må innfri for at den skal kunne erklæres Mor-barn-vennlig. Prosjektet kan sees på som en del av kvalitetssikringen av rutinene ved norske fødeavdelinger.
Les mer


Miljøgifter i morsmelk

Barn som får morsmelk er friskere enn barn som ikke får det, til tross for at morsmelk kan inneholde miljøgifter. Fordelene ved morsmelk veier opp for den mulige risikoen som miljøgifter representerer.
Les mer


For tidlig fødte barn - premature barn

Et barn defineres som for tidlig født hvis det kommer til verden før svangerskapsuke 37. I dag kan vi redde barn som er født helt ned i graviditetsuke 23, det betyr at det å være født prematurt kan innebære et svært lite barn som veier under 500 gram til et barn som har helt normal vekt over 2500 gram. Starten og utfordringene rundt amming til et for tidlig født barn er derfor svært ulike og forskjellene kan være store. Det gjelder ikke minst hvor sykt barnet er. Friske barn som er født rundt uke 35, kan få være sammen med mamma på barsel uten atskillelse, på noen sykehus også sammen med pappa. Den andre ytterligheten er at barnet er på intensivavdeling for nyfødte og mamma på barsel, og pappa et tredje sted; hjemme.
Les mer


Albueskjell

Bruken av albueskjell mot såre brystknopper har grepet om seg. På de fleste barselavdelinger er de i bruk, og mødrene får dem med seg hjem. Det finnes imidlertid ingen faglig begrunnet kunnskap eller dokumentasjon på at de virker eller hvorfor de eventuelt gjør det.
Les mer


TREFF I UNDERSIDER

Spør en ammehjelper

Ammehjelpen er en frivillig organisasjon. En Ammehjelper er en mor med egen ammeerfaring som har bestått Ammehjelpens godkjenningsoppgave. Derfor kan vi ikke besvare medisinske råd. Rådgivning skjer på fritiden, via Ammehjelpers private telefon, [...]
Les mer


Organisasjonen

Ammehjelpens vedtekterAmmehjelpens vedtekter og etiske retningslinjer, vedtatt i 2000, revidert i 2003, 2007, 2009, 2012 og 2017(PDF).GeneralforsamlingerProtokoll for generalforsamling 2018: Thon Hotel Vika Atrium, Oslo Protokoll for generalfors [...]
Les mer


Få ammehjelp

Det finnes ulike måter å komme i kontakt med en ammehjelper på: Du kan enten ringe, sende sms, sende epost, eller få hjelp i Ammehjelpsgruppen på Facebook.I spesielle tilfeller gjør enkelte ammehjelpere også hjemmebesøk. Men fordi ammehjelpere j [...]
Les mer


Mor-barn vennlig initiativ

Mor-barn-vennlig initiativ (MBVI) er en norsk oppfølging av WHO/ UNICEFs "Baby Friendly Hospital Initiative" (BFHI). Dette er et verdensomspennende krafttak for å fremme amming og tidlig nærkontakt mellom mor og barn. På bakgrunn av forskning og [...]
Les mer


Ammehjelpsoppgaven

Så flott at du har lyst til å bli ammehjelper! For å kunne bli Ammehjelper må du: Lese dette heftet før du begynnerr ha lest pensumboka: "Amning" 2013-utgavenha egen ammeefaringvære medlem i Ammehjelpensende inn og få godkjent ammehjelperoppg [...]
Les mer


Velkommen i Ammehjelpen

Velkommen i Ammehjelpen!Så flott at du vil bli ammehjelper! Det er et engasjement du kan være stolt av!fra vedtektene våre:.... medlemmer med egen ammeerfaring og grundig kunnskap om amming kan godkjennes som ammehjelpere. Ammehjelpere driver mo [...]
Les mer


Ammehjelpsoppgaven 2018

Les mer