Tette melkeganger
Symptomer på tette melkeganger er at du kjenner noen ømme, litt harde områder i brystet etter at barnet har spist. Av og til blir huden over de områdene litt rødflammet også. Tette melkeganger kan gi høy feber og influensalignende symptomer hvis de ikke blir tømt.
Mest spurte spørsmål om amming
Her finner du mange av de vanligste spørsmålene vi får angående amming.
Tette melkeganger - forebygging
Tette melkeganger kan hos noen forebygges med å ta et kosttilskudd som heter Lecitin. Lecitin er en fettforbindelse som fungerer som emulgator, det vil si den får fett og vann til å binde seg til hver andre. Teorien er da at lecitinet har den effekten at den emulgerer melken, det vil si hindre den i å skille seg og da dannes ikke disse fettslintrene i melken.
Melkespreng, mye melk og overproduksjon
Denne metoden er radikalt forskjellig fra det som har vært vanlig å anbefale før. Tidligere ble kvinner rådet til å amme ofte for å unngå spreng, samt pumpe eller melke ut litt etter ammingen, dersom brystene fortsatt kjentes oppfylte. Men det er oppskriften på å øke melkeproduksjonen. Nå har vi ny viten om hvordan en kan løse dette problemet.Vi har god erfaring med denne metoden.
Brystbetennelse (mastitt)
Ved brystbetennelse kan brystet bli rødt, varmt, hovent og smertefullt. Du kan få feber og en influensaliknende følelse i kroppen. Både brystspreng, tilstoppede melkeganger og/eller bakterier kan forårsake brystbetennelse. Uansett årsak er hyppig tømming av brystet i ett døgn førstevalget som behandling av brystbetennelse.
Piercing av brystvorten
Det finnes ingen vitenskaplige studier som viser at det å ha piercing i brystvortene vil påvirke verken melkeproduksjonen eller kvinnens evne til å amme sitt barn. Noen mødre rapporterer likevel problemer med tette melkeganger, lite melk, infeksjoner eller at barnet har problemer med å holde et godt sugetak fordi brystet blir vått og barnet sklir av. Her får du noen råd dersom du overveier å få en piercing eller allerede har en piercing og skal begynne å amme.
Ammeslutt/avvenning
Det finnes ingen fasit for når man skal slutte å amme. Helsedirektoratet anbefaler at barnet får morsmelk hele første leveår, og gjerne lenger dersom mor og barn trives med det. Verdens helseorganisasjon (WHO) anbefaler at barn får morsmelk i minst to år.
Amme-BH
Lurer du på når du skal kjøpe amme-BH, hvilken størrelse du kommer til å trenge eller hvilken type BH du bør kjøpe? Her får du en kort guide til hva du bør tenke på:
Når mamma skal jobbe – hvordan kombinere amming og jobb?
Fra 1. januar 2014 er retten til betalt ammefri 1 time pr dag nedfelt i Arbeidsmiljøloven, § 12-8.
Dette gjelder alle ammende mødre med barn under 1 år så lenge mors arbeidsdag er over 7 timer. Dette er minimumskrav, så det innskrenker ikke eksisterende rettigheter til lengre ammefri gjennom tariffavtalene.
Tandemamming (amming av søsken)
Ammer du og har planer om å bli gravid igjen? For mange vil det være naturlig å avslutte ammeforløpet før man planlegger neste barn. Men det behøver ikke å være slik at du må slutte om du og barnet ønsker å fortsette. Føles det naturlig for deg kan du fint fortsetter ammingen – også når nestemann melder sin ankomst.
Fettinnhold i morsmelk, formelk og ettermelk
For mødre som har en melkemengde som er tilpasset barnet vil dette med formelk og ettermelk ikke være noe man behøver å tenke på. For andre mødre, med spesielt stor produksjon, kan man oppleve at barnet får i seg for mye av formelken.
Årsaker til tilstoppede melkeganger
Om du har fått tilstoppede melkeganger er det viktig at du kartlegger hvorfor du fikk det, slik at du unngår at det skjer igjen. I tillegg må du selvfølgelig sørge for god tømming av brystet, slik at symptomene forsvinner.
Varme omslag (varmeputer)
De holder seg varme lenge, og kan brukes til så mangt!
Syntocinon nesespray
I spesielle, eller i forbigående tilfeller av treg utdrivningsrefleks, kan en få utskrevet en nesespray, Syntocinon. Alle årsaker til hemmet utdrivningsrefleks må først utelukkes.
Hvit prikk på brystknoppen (melkeblemme)
Fra tid til annen kan det skje at man kommer en hvit eller gulhvit prikk på brystknoppen som ikke forsvinner. Noen føler at brystknoppen er øm, og at det etter hvert føles mer og mer ubehagelig å amme, andre føler ingen smerte. Det kan være flere årsaker til denne hvite prikken.
Nattamming
Et nyfødt barn ønsker og trenger gjerne å die til alle døgnets tider. Dette kan være en utfordring for nybakte foreldre - ikke minst for mammaen - fordi vi gjerne er vant til å sove uforstyrret i 7-9 timer hver natt. Mange opplever også at eldre babyer plutselig begynner å våkne om natten ved 7-8 måneders alder.
Store bryst
Kvinner med store, tunge bryst kan noen ganger oppleve det som en utfordring, slik som ammende kvinner med mindre bryst kanskje ikke møter på. Det er viktig å finne en god ammestilling og sørge for optimalt sugetak. Her er noen tips for ammende kvinner med store bryst.
Ammestillinger
Det finnes flere gode ammestillinger, de fleste finner et par de foretrekker. Hvordan man legger barnet til kommer også an på hvor man er og hvilke muligheter man har for å innrette seg mest mulig komfortabelt. Det kan også være grunn til å amme i en spesiell stilling fordi du har tette melkeganger eller brystbetennelse. Hvis barnet trenger ekstra støtte, eller du trenger å forme og støtte brystet under ammingen er noen stillinger greiere enn andre. Det er vanlig at både mor og barn har favoritttstillinger, men prøv gjerne å variere litt for best mulig tømming av brystet.
Amming og alkohol
Nyere litteraturgjennomgang av forskning på alkohol og amming, viser at det ikke er påvist at det er skadelig for barnet om mor drikker litt alkohol av og til (1, 2). Norske myndigheter baserer likevel sine anbefalinger på et føre-var-prinsipp, fordi vi ikke vet hvor lite som skal til før barn tar skade av alkohol (3).
Utstyr til mor
For å amme et barn trengs det ikke mye av utstyr; du trenger bare deg selv og barnet. Denne oversikten over ulike hjelpemidler gir deg en kort innføring i fordeler og ulemper ved disse. Listen nedenfor er ment som en oversikt, ikke en liste over det du må skaffe deg. Bruk sunn fornuft, og kjøp bare det du synes du trenger.