Artikler på "T"

Tilbake

Temaoversikt:
A B D F G H I K L M N O P R S T U V Ø Å
Sortering:Tandemamming (amming av søsken)

Ammer du og har planer om å bli gravid igjen? For mange vil det være naturlig å avslutte ammeforløpet før man planlegger neste barn. Men det behøver ikke å være slik at du må slutte om du og barnet ønsker å fortsette. Føles det naturlig for deg kan du fint fortsetter ammingen – også når nestemann melder sin ankomst.
Les mer


Tannhelse og amming

Noen mødre lurer på om ammingen, og da spesielt om natten, kan skade barnets tenner. Men forskningen viser at morsmelk inneholder bakteriehemmende og infeksjonsbeskyttende stoffer, og at det skal uvanlig mye amming til før morsmelken setter tannhelsen i fare.
Les mer


Tette melkeganger

Symptomer på tette melkeganger er at du kjenner noen ømme, litt harde områder i brystet etter at barnet har spist. Av og til blir huden over de områdene litt rødflammet også. Tette melkeganger kan gi høy feber og influensalignende symptomer hvis de ikke blir tømt.
Les mer


Tette melkeganger - forebygging

Tette melkeganger kan hos noen forebygges med å ta et kosttilskudd som heter Lecitin. Lecitin er en fettforbindelse som fungerer som emulgator, det vil si den får fett og vann til å binde seg til hver andre. Teorien er da at lecitinet har den effekten at den emulgerer melken, det vil si hindre den i å skille seg og da dannes ikke disse fettslintrene i melken.
Les mer


Tilbakelent amming / naturlig amming

I dag er det veldig vanlig å sitte oppreist og amme, men noen mødre sliter med såre brystvorter og synes ikke det er lett å få barnet til å ta tak. Noen sitter ukomfortabelt også, men det finnes en stilling som virkelig er verdt et forsøk! Stillingen bygger på barnets naturlige vei til brystet via de reflekser barnet er født med.
Les mer


Tilkoblingen (video)

Her får du en detaljert beskrivelse hvordan du får babyen til å ta optimalt tak på brystet. A detailed description of how the baby gets a good latch.
Les mer


Tilstoppede melkeganger (video)

Ved tilstoppede melkeganger kan det være lurt å ta i bruk utradisjonelle ammestillinger. Her vises flere eksempler.
Les mer


Trening

Det er kjempefint at du trener litt mens du ammer. Noen lurer på hvor hardt de kan trene uten at det påvirker ammingen. Så lenge du får nok hvile og får i deg tilstrekkelig med næring, vil ikke treningen gå utover melkeproduksjonen.
Les mer


Trøtt eller sugesvakt barn (video)

Her får du råd og tips vedrørende dette temaet.
Les mer


Trøtt/sugesvakt barn (video)

Her får du råd og tips om amming av trøtte babyer.
Les mer


Trøtte barn

Et barn i nyfødtperioden bør ammes minst 8-10 ganger i døgnet. Det at et barn sover mye er ikke et sikkert tegn på at det tar til seg nok melk. Barnet kan sove lenge fordi det er mett, men også fordi det er slapt på grunn av for lite melkeinntak eller andre grunner. De aller fleste nyfødte våkner selv og viser tegn til sult, men noen barn må av forskjellige grunner vekkes til amming. Har du et barn som sover mye og etterspør brystet sjeldent bør du ta kontakt med helsestasjon for vektkontroll og ammeveiledning.
Les mer


Tubebryst - kvinner med få brystkjertler

En meget sjelden grunn til for lite melk, er at kvinnen er født med for få brystkjertler. Noen av disse kvinnene får bryst med en spesiell "tubeform", av noen kalt tubebryst.
Les mer


Tungebånd stramt/kort

Stramt tungebånd er en medfødt tilstand som begrenser tungens bevegelighet. Hos noen kan det stramme tungebåndet føre til problemer med ammingen.
Les mer


Tvillinger (tvillingamming)

Å amme tvillinger er ikke noen selvfølge. Men du skal vite at de aller fleste kan etablere en tilstrekkelig melkeproduksjon, og det krever da litt ekstra stimulering i starten. Det er mye en må ta hensyn til; blant annet om barna er friske eller premature, så husk at hver og en må finne den beste løsningen for seg.
Les mer


Tvillingstilling

.Tvillingstilling er en fin ammestilling som gir godt tak på brystet, og som kan være grei å variere med, også for deg som ikke har tvillinger.
Les mer


Tvillingstilling (video)

Denne stillingen er ikke bare anvendelig for tvillinger! Modifisert tvillingstilling, som også vises her, er god for sugesvake og trøtte barn.
Les mer


Tømme brystet

Uavhengig om det gjelder tilstoppede melkeganger eller brystbetennelse, er det å tømme brystet helt nødvendig. Skjønt, helt tomt blir det jo aldri, siden det produseres melk hele tiden. Her vil vi ta for oss forskjellige råd og tips for å få tømt brystet så godt som mulig.
Les mer