Artikler på "M"

Tilbake

Temaoversikt:
A B D F G H I K L M N O P R S T U V Ø Å
Sortering:Male, pusse opp, tatovering

Mange kvinner som er gravide eller ammer lurer på om de kan farge håret, male barnerommet eller ta tatovering mens de ammer. Ammehjelpen har spurt Giftinformasjonen, om hva de anbefaler ammende, og her kan du lese deres svar.
Les mer


Medisiner og amming

Av og til må man ta medikamenter i ammeperioden. Det er få medikamenter som ikke kan brukes av ammende, men av og til skal man være forsiktig. Ammehjelpen svarer ikke på spørsmål som gjelder medikamenter og amming, men vi kan fortelle deg hvor du kan henvende deg for å få trygg informasjon.
Les mer


Melkebank og morsmelkgiving

Det er i dag 12 morsmelkbanker i Norge fordelt over hele landet. Alle melkebankene ligger på sykehus i tilknytning til Nyfødt Intensiv avdelinger
Les mer


Melkeproduksjonen

Melkeproduksjonen er regulert av hormoner, mengden melk som blir tatt ut av brystet, og hvor ofte det tas ut melk. Melkeproduksjonen er høyest rett etter amming og avtar gradvis når brystet fyller seg. Det er derfor ikke noen vits i å forlenge tiden mellom ammingen og ”spare på melk”, barnet får ikke mer melk av den grunn.
Les mer


Melkespreng, mye melk og overproduksjon

Denne metoden er radikalt forskjellig fra det som har vært vanlig å anbefale før. Tidligere ble kvinner rådet til å amme ofte for å unngå spreng, samt pumpe eller melke ut litt etter ammingen, dersom brystene fortsatt kjentes oppfylte. Men det er oppskriften på å øke melkeproduksjonen. Nå har vi ny viten om hvordan en kan løse dette problemet.Vi har god erfaring med denne metoden.
Les mer


Menstruasjon

Noen kvinner kan oppleve at melkeproduksjonen går litt ned i de dagene de har menstruasjon. Det er helt normalt, selv om de fleste ikke merker noen forskjell i det hele tatt. Nedgangen er ikke stor, og barna trenger ikke morsmelkerstatning eller annen føde dersom du enda fullammer. Noen mødre vil erfare at barna da etterspør brystet hyppigere. Produksjonen tar seg opp etter at du er ferdig å menstruere.
Les mer


Mest spurte spørsmål om amming

faq
Her finner du mange av de vanligste spørsmålene vi får angående amming.
Les mer


Miljøgifter i morsmelk

Barn som får morsmelk er friskere enn barn som ikke får det, til tross for at morsmelk kan inneholde miljøgifter. Fordelene ved morsmelk veier opp for den mulige risikoen som miljøgifter representerer.
Les mer


Modifisert vuggestilling (video)

Denne ammestillingen er spesielt god for nyfødte og premature. This position is particular good for newborns and prematures.
Les mer


Montgomerys kjertler

Det mørkere pigmenterte området rundt brystvorten din kalles areola. Her har de aller fleste små utstående knopper, nesten kviselignende, fordelt rundt om. Disse kalles Montgomerys kjertler. De er ofte mer fremtredende under graviditet og mens man ammer, og kan bli mindre synlige igjen etter at ammeperioden er over. Disse små kjertlene har faktisk en fascinerende funksjon.
Les mer


Mor- barnvennlig initiativ

Mor-barn-vennlig initiativ (MBVI) er en norsk oppfølging av WHO/ UNICEFs "Baby Friendly Hospital Initiative" (BFHI). Dette er et verdensomspennende krafttak for å fremme amming og tidlig nærkontakt mellom mor og barn. På bakgrunn av forskning og erfaring har WHO/UNICEF stilt opp ti krav som en føde/barselavdeling må innfri for at den skal kunne erklæres Mor-barn-vennlig. Prosjektet kan sees på som en del av kvalitetssikringen av rutinene ved norske fødeavdelinger.
Les mer


Morsmelk - den viktigste ressursen for redusert barnedødelighet

Ett av FNs åtte tusenårsmål er å redusere barnedødeligheten med 2/3 innen 2015. I arbeidet for å nå dette målet ble en internasjonal forskergruppe opprettet, og deres arbeid viste at morsmelk er den mest betydningsfulle enkeltfaktoren som kan redusere barnedødeligheten.
Les mer


Morsmelk som øyedråper

Har barnet ditt litt gult puss på øyet uten at babyen er rød på selve øyeeplet kan barnet ha tette tårekanaler. Det er ikke uvanlig. Mange babyer er født med trange tårekanaler og veldig ofte trengs det ingen annen behandling enn å dryppe øyet ofte. Mange lurer på om de da kan bruke morsmelk.
Les mer


Morsmelkanalyser, når og hvorfor?

Det er ikke nødvendig å vurdere næringsinnholdet i morsmelk til friske barn. Men mange av de minste premature barna har et høyere behov for næring enn hva morsmelk alene kan tilby, og morsmelken må derfor berikes. I disse situasjonene kan det være behov for å analysere næringsinnholdet i morsmelken.
Les mer


Morsmelkens innhold

Morsmelk er perfekt mat for et menneskebarn, tilpasset barnets stadig vekslende behov for vekst og utvikling. For nyfødte er det særdeles gunstig å drikke råmelken (colostrum), som er spesielt rik på antistoffer og celler som kan bekjempe bakterier. For større barn er melken perfekt tilpasset for deres alder og utviklingsfase.
Les mer


Morsmelkerstatning

Ammehjelpen har ikke spesiell kompetanse på bruk av morsmelkerstatning. Vi anbefaler derfor at du tar kontakt med helsestasjonen hvis du har spørsmål om dette.
Les mer


Morsmelkerstatning før 4 måneder

Det er som regel ikke nødvendig med noe annet enn morsmelk de første seks månedene. Dersom alle råd for å øke produksjonen er utprøvd, og du allikevel ikke har nok, får du tips om hvordan du gir tilleggskost her.
Les mer