Artikler på "B"

Tilbake

Temaoversikt:
A B D F G H I K L M N O P R S T U V Ø Å
Sortering:Begynne å amme igjen etter ammeslutt

Noen ganger hender det at en mor har sluttet å amme, men angrer og ønsker å gjenoppta ammingen igjen (relaktasjon). Dette er mest vanlig når babyen er ganske liten. Det kan være mange ulike årsaker til at ammingen ble avsluttet. De mest vanlige er ammeproblemer i begynnelsen eller sykdom hos mor eller barn. Hvis du ønsker å gjenoppta ammingen, er det to områder du må jobbe med. Det ene er å få opp melkeproduksjonen, det andre er å få barnet til å ta brystet igjen.
Les mer


Bekkenleddsmerter og amming

Det er vanlig å ha bekkenleddsmerter (bekkenløsning) som gravid. Disse smertene forsvinner som regel rett etter fødselen, men enkelte mødre fortsetter å ha plager lenge etterpå. Noen får råd om å avslutte ammingen for å bli kvitt smertene, men det er det ingen grunn til.
Les mer


Biting

Har barnet ditt begynt å bite, og er du i ferd med å gi opp ammingen? Fortvil ikke; det finnes mange gode råd, og biting trenger slett ikke være slutten på ammingen.
Les mer


Blod i melken

Av og til hender det ved utpumping av melk at det kommer blod blandet med melken, selv om en ikke har sprekker og/eller rifter i brystknoppen eller smerter i brystet. Dette kan oppleves veldig skremmende, men er sannsynligvis et blodkar eller en pollypp i melkegangene som sprekker.
Les mer


Brystbetennelse - forebygging med SPC-flakes

SPC-flakes er opprinnelig et svensk produkt som nå er tilgjengelig i Norge og som kan virke forebyggende mot brystbetennelse (mastitt).
Les mer


Brystbetennelse (mastitt)

Ved brystbetennelse kan brystet bli rødt, varmt, hovent og smertefullt. Du kan få feber og en influensaliknende følelse i kroppen. Både brystspreng, tilstoppede melkeganger og/eller bakterier kan forårsake brystbetennelse. Uansett årsak er hyppig tømming av brystet i ett døgn førstevalget som behandling av brystbetennelse.
Les mer


Brystenes fasong

En del kvinner bekymrer seg for hva amming gjør med brystenes fasong. Det er mange som er redde for å få såkalte ”hengepupper”.
Les mer


Brystopererte kvinner

Kvinner som har gjennomgått brystoperasjoner er naturlig nok mer utsatt enn andre for å få problemer med melkeproduksjonen enn andre kvinner. Det betyr ikke at amming ikke er mulig! For noen mødre kan ammingen gå helt greit, med litt ekstra oppfølging i starten, mens for andre vil det å delamme være et flott alternative hvis fullamming ikke er mulig.
Les mer


Brystskjold

Brystskjold er myke silikonhetter, formet som en smokk, som settes over brystknoppen og det brune området rundt som kalles areola. De blir benyttet når barnet har vanskelig for å få bra tak, som for eksempel ved innadvendte brystknopper og hos for tidlig fødte barn. Ved såre brystknopper anbefales ikke brystskjold, da dette ikke løser problemet.
Les mer


Brystskjold - avvenning

Når man skal forsøke å avvenne fra brystskjold kan det være greit å tenke på årsaken til at man begynte å bruke skjold. Om man kan gjøre noe for å løse det opprinnelige problemet, eller om det har løst seg av seg selv.
Les mer


Brystspreng

Brystspreng er en fysiologisk tilstand som opptrer ca mellom 2.-4. dag etter fødsel. Den skal ikke forveksles med melkespreng. Det kan føles som at brystene så fulle av melk at det må tiltak til for å tømme mest mulig og så ofte som mulig. Men slik er det ikke.
Les mer


Brystspreng - oppmykning ("Cottermans grep")

Dette er en måte å mykne opp areolaen for å gjøre det lettere for barnet å ta tak tross brystspreng. Økt ødem tidlig i barseltiden gjør brystspreng mer uttalt, øker motstand i vevet under areolaen, endrer konturen på brystknoppen og kommer i veien for et behagelig, effektivt dietak.
Les mer


Brystvegring

Hittil har ammingen gått helt fint; men plutselig en dag vil ikke barnet die. Hva er årsaken til det, og hva kan man gjøre med dette? Tiltakene vil selvfølgelig variere noe etter alderen på barnet.
Les mer