Artikler på "A"

Tilbake

Temaoversikt:
A B D F G H I K L M N O P R S T U V Ø Å
Sortering:Abscess

Brystabscess eller brystbyll som det også kan kalles er en betennelse i brystet som er kapslet inn og kan kjennes som en kul i brystet. Området rundt kan være rødt og vondt. En abcess kan komme dersom man går med en brystbetennelse som ikke er blitt behandlet, ikke er blitt behandlet med riktige medisiner, eller med for kort behandlingstid. Kvinnen har ofte nedsatt almenntilstand og feber. En a,bscess skal ikke masseres eller klemmes på.
Les mer


Akupunktur

Mange mødre har opplevd god effekt av akupunkturbehandling ved liten melkemengde. I den kinesiske medisinen finnes det mange forklaringsmodeller til hvordan det virker.
Les mer


Albueskjell

Bruken av albueskjell mot såre brystknopper har grepet om seg. På de fleste barselavdelinger er de i bruk, og mødrene får dem med seg hjem. Det finnes imidlertid ingen faglig begrunnet kunnskap eller dokumentasjon på at de virker eller hvorfor de eventuelt gjør det.
Les mer


Amme med barnet sittende eller stående i fanget (video)

Større barn kan gjerne ammes i denne stillingen.
Les mer


Amme-BH

Lurer du på når du skal kjøpe amme-BH, hvilken størrelse du kommer til å trenge eller hvilken type BH du bør kjøpe? Her får du en kort guide til hva du bør tenke på:
Les mer


Ammefri

En mor som ammer, har rett til fri fra jobb den tiden hun trenger for å amme sitt barn. Inntil en time av den tiden hun trenger, gis med full lønn, så lenge barnet er under 1 år, og så lenge mors arbeidsdag, inkludert naturlige ulønnede pauser (for eksempel lunsj) er 7 timer eller mer. Noen har rett til ytterligere betalt ammefri gjennom tariffavtalen de er tilknyttet.
Les mer


Ammeslutt/avvenning

Det finnes ingen fasit for når man skal slutte å amme. Helsedirektoratet anbefaler at barnet får morsmelk hele første leveår, og gjerne lenger dersom mor og barn trives med det. Verdens helseorganisasjon (WHO) anbefaler at barn får morsmelk i minst to år.
Les mer


Ammestillinger

Det finnes flere gode ammestillinger, de fleste finner et par de foretrekker. Hvordan man legger barnet til kommer også an på hvor man er og hvilke muligheter man har for å innrette seg mest mulig komfortabelt. Det kan også være grunn til å amme i en spesiell stilling fordi du har tette melkeganger eller brystbetennelse. Hvis barnet trenger ekstra støtte, eller du trenger å forme og støtte brystet under ammingen er noen stillinger greiere enn andre. Det er vanlig at både mor og barn har favoritttstillinger, men prøv gjerne å variere litt for best mulig tømming av brystet.
Les mer


Ammetåke

Uttrykket ’ammetåke’ er et kjent og godt brukt uttrykk, men ligger det noe i det? Absolutt. Ammetåken skyldes at det utskilles et hormon ved amming, prolaktin, som gjør moren døsig og avslappet.
Les mer


Amming av barn med Downs syndrom

På lik linje med amming av andre barn, kan amming av barn med Downs syndrom være uproblematisk, utfordrende eller noe midt i mellom. Iblant fungerer ikke ammingen overhodet. Barna med Downs syndrom har ekstra utfordringer med amming. Et vanlig problem er lav muskelspenning. Men, det finnes måter å hjelpe barnet på som kan gjøre ammingen enklere.
Les mer


Amming i bæresele (video)

Mennesket har båret barna sine i årtusener, bæring er en naturlig måte å være nært barnet på. Mødre har brukt alle typer bæretøy og amming har alltid vært vanlig. Etter mange år uten bæretradisjoner i den vestlige verden, er bæring nå tilbake for fullt. Dermed er det aktuelt å se litt på amming i det moderne bæretøyet vi nå benytter oss av.
Les mer


Amming i elastisk sjal (video)

Barnet sitter godt beskyttet i et elastisk sjal, og mor kan ha hendene fri.
Les mer


Amming i Mei Tai bæresele (video)

Amming i Mei Tai kan gjøres veldig diskret. Også med større barn.
Les mer


Amming i ringslynge (video)

Ringslyngen er enkel å ta på, og barnet ligger trygt inntil mor.
Les mer


Amming i vanlig sjal (video)

En trenger ikke spesialutstyr. Et stort, vanlig sjal kan brukes, også til å amme i.
Les mer


Amming med hjemmelaget hjelpebryst (video)

Her ser vi hjelpebrystet i bruk.
Les mer


Amming med Lact-Aid hjelpebryst (video)

Vi ser her hvordan dette hjelpebrystet fungerer.
Les mer


Amming og alkohol

Nyere litteraturgjennomgang av forskning på alkohol og amming, viser at det ikke er påvist at det er skadelig for barnet om mor drikker litt alkohol av og til (1, 2). Norske myndigheter baserer likevel sine anbefalinger på et føre-var-prinsipp, fordi vi ikke vet hvor lite som skal til før barn tar skade av alkohol (3).
Les mer


Amming og faste under ramadan

Ifølge Islam kan ammende kvinner slippe å faste eller utsette fasten. Det beste for både deg selv og barnet ditt er at du har et jevnt inntak av næringsrik mat og drikke. Det frarådes derfor å faste mens du ammer, særlig om du fullammer. Om du likevel velger å faste, pass på å spise næringsrik mat når du kan, og slapp av så mye som mulig på dagtid.
Les mer


Amming og tarmflora

Menneskekroppen har 10 ganger flere bakterier enn egne kroppsceller. Vår bakterieflora har stor betydning for vår helse.
Les mer


Amming som prevensjon (LAM)

Det er generelt liten risiko for å bli gravid de første seks månedene etter fødsel dersom man fullammer og man ikke har fått tilbake menstruasjonen. Det kan imidlertid være vanskelig å fastslå når første mens kommer tilbake, og det er nødvendig å ta visse forholdsregler dersom man skal benytte amming som prevensjon.
Les mer


Ammingens hyppighet

Hvor ofte barnet vil die avhenger litt av barnets alder, og det kan i perioder bli svært mange måltider i løpet av et døgn. Det viktigste er at du ikke ammer etter klokken, men legger barnet til når det signaliserer sult.
Les mer


Ammingens varighet

Det er stor forskjell fra barn til barn hvor lang tid det bruker på å spise, og litt er det også avhengig av barnets alder.
Les mer


Anbefalinger for spedbarnsernæring

I 2016 kom nye anbefalinger for spedbarnsernæring. De bygger på WHO's anbefalinger om fullamming til 6 måneder og fortsatt amming til 2 år.
Les mer


Atskillelse fra barnet

Hva gjør du når du må være borte fra barnet? Enten fraværet er akutt eller planlagt, her får du rådene som gjør både atskillelsen og hjemkomsten enklere.
Les mer


Avenning fra brystskjold

Når man skal forsøke å avvenne fra brystskjold kan det være greit å tenke på årsaken til at man begynte å bruke skjold. Om man kan gjøre noe for å løse det opprinnelige problemet, eller om det har løst seg av seg selv.
Les mer


Avføring hos barnet

Brystbarnets avføring sier mye om hvor godt ammingen fungerer. De første dagene er den seig, svart og uten lukt. Innen en uke blir den løs, sennepsgul og med en frisk og syrlig, ikke ubehagelig lukt, når melken er skikkelig i gang. Her under ser du hva du skal forvente hos et friskt barn det første året.
Les mer