Håndmelking

Tilbake

Mange kvinner foretrekker å håndmelke framfor å pumpe. Teknikken er lett å lære, og øvelse gjør mester. Håndmelking er dessuten en enkel metode hvis du skal avlaste bryster som er blitt for fulle eller hvis du bare vil gjøre brystene litt bløtere så barnet kan få ordentlig tak.

Kilder:
Mamma for første gang
Gro Nylander. Gyldendal Fakta Forlag, 1999.

Boken om amming
Elisabeth Helsing. Gyldendal Norsk Forlag A/S, 1995.

"Melkeveier" –fra bryst til barn
En pumpebrosjyre laget av ammehjelpen i Trondheim, 1997.

Telefonhåndbok for ammespørsmål
Sandra Jolley, ARNP, MS, IBCLC & Ellen Phillips-Angeles, MS, CHES. Utgitt av ammehjelpen 2004.
Elisabeth Tufte, Nasjonalt kompetansesenter for amming.
HandmelkingSørg for å ha varme og rene hender, og utnytt tyngdekraften ved å lene deg litt fremover. Stimuler utdrivingsrefleksen ved å massere og rulle brystknoppene varsomt til brystknoppene "knopper" seg. Å se på et bilde av babyen din kan forsterke utdrivingsrefleksen.
 
Husk at adrenalin hemmer udrivingsrefleksen, men den har kort levetid i kroppen.

Legg så tommelfingeren over brystknoppen og pekefingeren under i utkanten av areola (det brune området rundt brystknoppen).

Trykk fingrene først innover, klem deretter sammen for å hente frem melken. Når melken kommer, slipper du taket. Gjenta flere ganger rytmisk. Etter hvert vil du finne en teknikk som passer deg best.

Du kan også håndmelke begge bryst samtidig over en ren skål eller lignende, og du får en rask uttømming av begge bryst (det virker spesielt stimulerende på melkeproduksjonen).

Slik gjør du: 

1. Gi deg god tid. Tidspress og stress hemmer melkeutdrivningen.

2. Vask hendene og varm dem hvis de er kalde.

3. Innrett deg behagelig, slik at kroppen får mulighet til å slappe av. Sitt godt, ha noe å drikke tilgjengelig, ha det varmt i rommet, eventuelt les eller se på TV. Dette er for å avlede din egen oppmerksomhet, for dersom du blir altfor opptatt av om det "kommer noe", kan det også hemme utdrivingen.

handmelking1-34. Massere brystene og brystknoppene for å stimulere utdrivningsrefleksen.  Bruk forsiktig, lett trykk i sirkelbevegelser, rundt hele brystet fra ribbeina ut mot brystknoppen. Bruk fingertuppene for å stimulere brystknoppen. 
handmelking 2-25. Sett tommelen og to fingre et par centimeter bak tuppen av brystknoppen. Fingrene må være direkte vis-à-vis tommelen. Utnytt tyngdekraften ved å lene deg litt forover.


handmelking 36. Press innover mot ribbeina. Klem fingrene forsiktig sammen idet de føres forover igjen med en rullende bevegelse. Unngå at fingrene sklir over huden. Tørk av dem dersom de blir våte.handmelking 47. Gjenta rytmisk for å melke ut melken. Flytt fingrene rundt ved areolaen for å melke alle områder av brystet.

8. Du kan gjerne melke begge brystene samtidig.

Her kan du se en video av hvordan du håndmelker.

Råd om håndmelking

    * Vask hendene før du setter i gang.
    * Sett i gang utdrivningsrefleksen før du begynner.
    * Slapp av mens du håndmelker; se på TV eller lytt til musikk som får deg til å slappe av.
    * Det skal ikke gjøre vondt å håndmelke seg!
    * Hold på 3-5 minutter på den ene siden, flytt deretter over til den andre siden. Gjenta begge sider en gang til.
    * Bytt hånd om du blir trett.
    * Hold ut 20-30 minutter om utmelkingen skal bli ordentlig. Noen som er øvede, bruker kortere tid.
    * Ikke ta pause, da er vanskeligere å få melken i gang igjen.
    * Vær tålmodig! Teknikken må innøves, og øvelse gjør mester!

Vanlige spørsmål

Når skal jeg håndmelke?
Håndmelking er en enkel metode hvis du skal avlaste bryster som er blitt for fulle eller hvis du bare vil gjøre brystene litt bløtere så barnet kan få ordentlig tak. Metoden passer spesielt for deg som bare trenger å få ut melk en gang i blant, for eksempel når du har brystspreng, ikke har tilgang på pumpe, eller en sjelden gang ikke er sammen med barnet ditt. Men mange kvinner foretrekker å håndmelke framfor å pumpe. Teknikken er lett å lære, og øvelse gjør mester.

Når skal jeg pumpe?
Hvis du av en eller annen grunn nødt til å ta ut melk over lengre tid, kan det være at du synes det er både tidsbesparende og mindre krevende å pumpe deg i stedet for å håndmelke. Husk at dobbel pumping (pumping av begge bryst samtidig) forkorter pumpetiden, samt at det også stimulerer det melkeproduserende hormonet prolaktin.

Hvor ofte skal jeg ta ut melk?
Hvis du ikke har barnet ditt hos deg og kan få ammet, bør du ta ut melk helst hver 2 til 3. time, minimum 6 ganger i døgnet.

Les mer om pumping her.
 
    
Les om hvordan du oppbevarer av melken her.