Hvit prikk på brystknoppen (melkeblemme)

Tilbake

Fra tid til annen kan det skje at man kommer en hvit eller gulhvit prikk på brystknoppen som ikke forsvinner. Noen føler at brystknoppen er øm, og at det etter hvert føles mer og mer ubehagelig å amme, andre føler ingen smerte. Det kan være flere årsaker til denne hvite prikken.

Kilder:
Kilder:

Wilson-Clay,B. & Hoover, K. The Breastfeeding Atlas. LactNews  Press 5. utg. 2013. side 60-61.

Nasjonal kompetansetjeneste for amming. Hva leger bør vite om amming. 2016-10-31;2017-01-23.

http://kellymom.com/bf/concerns/mother/nipplebleb/

melkeblemmeVi har ca 9 melkeutførselsganger på brystknoppen, det er ikke så mange. Hvis en av dem blir tettet til kan det bli både vondt og vanskeligere å få tømt brystet når barnet dier. Melken som skulle ha kommet ut av den tette utgangen hoper seg opp inne i brystet i stedet.

Denne hvite prikken oppstår ofte helt uventet. Det kan være på grunn av fettavleiringer i melken som danner en slags propp helt ytterst. Den vite proppen du ser kaller vi for en «melkeblemme». Noen ser ut til å være mer plaget av dette enn andre. Melkeblemmer kan gi høyere risiko for gjentagende brystbetennelser.

Har du flere slike melkeblemmer og i tillegg har symptomer på soppinfeksjon kan det være grunn til å mistenke at de har oppstått som følge av soppinfeksjonen, og det bør tas opp med lege.

Behandling av melkeblemme

 • Lag en saltvannsløsning. En toppet teskje salt oppløses i 10 dl kokt vann.
 • Bløt brystet i det varme vannet (avkjøles etter koking så det ikke er for varmt) i for eksempel en bolle. Gjøres før amming minst 4 ganger pr.dag.
 • Du kan selvsagt lage en større porsjon med saltvannsløsning og oppbevare i kjøleskapet som du varmer før bruk. Kok opp ønsket vannmengde, for eksempel 4 liter og tilsett 4 teskjeer med salt.
 • Legg på en god varm og fuktig klut eller kompress på brystknoppen rett før du skal amme. Eventuelt bruk bomull dynket i olivenolje i stedet for varm klut.
 • Legg barnet til.

Dette vil veldig ofte løsne melkeblemmen sammen med ammingen.

For å hindre huden i å gro sammen over melkeblemmen, kan det være lurt å gjøre en av følgende en gang pr. dag i tillegg:

 • Gni melkeblemmen forsiktig med en varm og fuktig klut
 • Dersom det tyter ut tykk hvit materie, kan du forsøke å dra den ut med en pinsett
 • Pirk litt med en nyvaska fingernegl over melkeblemmen


Hvis dette ikke hjelper kan du i samarbeid med eller hos helsepersonell gjøre følgende:

 • Rengjør området godt.
 • Bruk en steril nål til å «løfte» huden over melkeblemmen forsiktig, som når du skal pirke ut en flis fra fingeren. Ikke stikk nålen direkte ned inn i melkegangen, det kan ta med seg bakterier inn.
 • Forsøk siden å dra ut det som eventuelt løsner, ut med en pinsett.
 • Helsepersonell vurderer om antibakteriell salve er nødvendig.
 • Forsøk å håndmelke deg etter behandlingen med varme, konsentrer deg om det berørte området (slik som beskrevet over) får å få melket ut melkestasen.

Når prikken løsner kan melkespruten stå lang vei!
Når melkeblemmen er ute kan det være lurt å fortsette med saltvannsbad og gni litt med varm klut hver dag så ikke det tetter seg igjen, i alle fall de første dagene.

Dersom melkeblemmen vedvarer og disse tiltakene ikke hjelper tar kontakt med lege. Dette gjelder også dersom det oppstår feber, hevelse, rødme, puss som kan være tegn på infeksjon.


Skriv ut å ta med dette skrivet fra NKA (Nasjonal Kompetansetjeneste for Amming) til legen, her er beskrevet  forslag til behandling.



Mødre som ofte er plaget med tette melkeganger og slike hvite prikker har erfaringsmessig nytte av et kosttilskudd som heter Lecitin. Lecitin får fett og vann til å binde seg sammen, og teoretisk sett da kan dette hindre disse fettavleiringene i melkegangene til å danne seg.

Lecitin kan kjøpes på helsekostbutikker og er helt ufarlig å bruke under amming. Lecitin finnes også i vanlig mat, både naturlig forekommende og tilsatt for å emulgere for eksempel salatdressinger.  Doseringen er 4 kapsler á 1200 mg i døgnet (2 kapsler om morgenen og 2 om kvelden). Hvis det har effekt kan dosen settes ned til 3 kapsler om dagen etter to uker. Hvis det fortsatt ikke er problemer med tilstoppninger kan dosen ytterligere reduseres.

Andre ting å være observant på

Slike hvite prikker kan også oppstå som følge av skade på brystknoppen. Feil sugetak hos babyen eller annen ytre skade kan gi små vannblemmer på brystknoppen. En blemme over en eller flere av utførselgangene hindrer melken i å komme ut. Det som ligger igjen på innsiden blir tykkere, trådaktig og ømt. Etter hvert vil det tørke inn, og tuppen på denne fortetningen vil sees som en hvit prikk på brystknoppen. Dette er svært smertefullt, og det anbefales behandling hos lege.

Dersom det oppstår en vannblemme på brystknoppen kan denne stenge for melkeganger slik at det utvikler seg melkeblemme hvor melken blir liggende igjen. Det er da viktig å holde området rent, tørt og så smøre med en fet og mykgjørende salve, gjerne lanolinholdig, til blemmen forsvinner. Eventuelt kan blemmen tas hull på med en steril nål, fortrinnsvis hos helsepersonell slik som er beskrevet i teksten under melkeblemme.

I noen tilfeller er prikken bare rester av død hud som kan pirkes vekk med en negl etter mykgjøring med litt matolje eller lanolinholdig salve egnet for brystknopper. Den sitter da ikke dypt, er ikke smertefull eller skaper problemer.

Dersom du har blitt bitt under amming kan du få som et hakk i brystknoppen, som blir hvit i sårkantene etterhvert. Dette er ikke en melkeblemme, men forårsakes av at huden rundt slike sår blir fylt med væske. Det bør renses med fysiologisk saltvann 0,9% (eller lag selv som beskrevet over) og smøres eventuelt med atiseptisk salve for å unngå infeksjon.

Dersom du ikke blir bedre kontakter du lege eller hvis du får ytterligere tegn på infeksjon som hevelser i bittstedet, verking, smerter, feber og sykdomsfølelse da bør du straks ta kontakt med lege.

 

Kilder:

Wilson-Clay,B. & Hoover, K. The Breastfeeding Atlas. LactNews  Press 5. utg. 2013. side 60-61.

Nasjonal kompetansetjeneste for amming. Hva leger bør vite om amming.

http://kellymom.com/bf/concerns/mother/nipplebleb/