Hjelpebryst

Tilbake

Tags: delamming, lite melk

Hjelpebryst er et alternativ når mor ikke har nok melk og barnet trenger ekstra tillegg en periode, for eksempel ved adopsjon gjenopptagelse av nedlagt amming og i spesielle tilfeller til sugesvake barn. Når barnet suger, stimuleres mors bryst til økt produksjon samtidig som barnet får mat. Når mors melkeproduksjon øker, trappes mengden med morsmelkerstatning ned.

Kilder:
Telefonhåndbok for ammespørsmål, Sandra Jolley, ARNP, MS, IBCLC & Ellen Phillips-Angeles, MS, CHES. Utgitt av ammehjelpen 2004.
Elisabeth Tufte, helsesøster, IBCLC, Nasjonal Kompetansetjeneste for amming, Anna-Pia Häggkvist, sykepleier, IBCLC, Nasjonal Kompetansetjeneste for amming.
lactaid-2Hjelpebryst kan også være en god måte å gi nødvendig tillegg på hvis mor har gjennomgått brystoperasjon eller av annen grunn ikke produserer nok melk. Les her om sjeldne årsaker til for lite melk.

Fordeler ved bruk av hjelpebryst

Babyen slipper å bli introdusert for flaske, og nærheten i matesituasjonen ivaretas. Amming og tilleggsernæring blir gitt samtidig, slik at en slipper å styre med flaskemating/koppmating etter amming.

Det kan være litt plundrete i starten, så sørg for at du har en hjelper til stede som kan bidra. Du kan enten lage hjelpebrystet selv, eller kjøpe et ferdig. Hjelpebryst fås kjøpt i ammehjelpens nettbutikk, eller på apotek.

Sugesvake barn

Det er spesielt barn med hjertefeil, Downs Syndrom eller andre sykdommer som gir slappe muskler og sugesvakhet som kan ha glede av hjelpebrystet. I disse tilfellene må du bruke et kjøpe-hjelpebryst, fordi det kan klemmes på og øke melkestrømmen, slik at det blir lettere for barnet å få i seg melken.

Adoptivbarn kan også ammes

Det er kjent at adoptivmødre har klart få i gang melkeproduksjon ved hjelp av hjelpebryst, enten bare ved hjelp av hjelpebryst (hvis moren har ammet tidligere) eller i kombinasjon med hormonbehandling. Det er ikke alltid mulig å få i gang melkeproduksjonen eller å fullamme et adoptivbarn, men hudkontakt og nærhet er også viktige ingredienser i omsorgen for barnet.

Hva er et hjelpebryst?

Kjøpt-hjelpebryst150Et hjelpebryst er en vanlig ernæringssonde for barn som tapes fast ved brystvorten hos mor i den ene enden, og med den andre enden i en flaske med melk. Man kan enten lage sitt eget hjelpebryst med en tåteflaske, eller man kan kjøpe et ferdig sett.

Se video som forklarer hvordan du lager hjelpebryst selv

Se video om hvordan du setter sammen et ferdigkjøpt hjelpebryst.

Hjelpebryst kan kjøpes i Ammebutikken.

Hvilken sonde kan jeg bruke?

Det er anbefalt å bruke en sonde som er fri for "ftalater". Slike sonder får du kjøpt på enkelte Apotek (men de er dessverre ikke alltid like lett å  få tak i). De kalles "ernæringssonder". Du kan spørre på apoteket eller fødeavdelingen om de har slike sonder.

En bør kjøpe to sonder med forskjellige diameter. Ett med stor diameter i starten, slik at barnet lett får melk. Et annet som kan brukes til å øve barnet i å måtte suge hardere for å få melk, men likevel gir hurtigere resultat for barnet.


Hvordan amme med hjelpebrystAmming med hjemmelaget hjelpebryst
Du kan velge mellom to løsninger:

A: Tape sonden til brystet slik at tuppen på sonden er ved mors brystknopp før du legger barnet til. Tuppen av sonden skal stikke en anelse ut for brystknoppen før du legger barnet til. Når barnet tar tak, vil brystvevet strekkes, og sonden og brystknoppen skal da ende omtrent likt. Blir sonden for lang, vil barnet brekke seg når den stikker ned i halsen, blir den for kort, vil den forsvinne mellom brystvorta og barnets gane. Lag en knekk på slangen. La melken først komme når eget bryst er tomt. Det kan du se ved at barnet tar lengre og lengre pauser mellom sugetakene. Ikke vent til barnet blir urolig eller sint før du kobler på melkestrømmen.

B: Legg til barnet. Når barnet ikke er sugevillig lenger på grunn av lite melk, kan du stikke sonden inn i munnviken til barnet. Hastigheten på melkestrømmen kan reguleres ved å heve og senke flasken.

Bruke gjerne en ammestilling der du får ene hånden fri, for eksempel modifisert vuggestilling eller tvillingstilling.

Se video med ammestillinger her.


Hvis problemet først og fremst er at barnet er utålmodig ved brystet fordi melken ikke kommer raskt nok, enten som følge av treg utdrivningsrefleks eller at barnet er sugeforvirret, vil det være bedre å bruke hjelpebrystet helt fra starten av måltidet.


Ideelt sett skal sonden ligge opp mot midten av ganen til barnet. Hold sonden i riktig posisjon og klem brystet litt flatt så det blir lettere å få barnet til å gape over. Det er ekstra viktig å få barnet til å gape skikkelig når du skal legge til med hjelpebrystet. Før du legger barnet til er det lurt å slippe ned melk i sonden. Steng av sonden mens du legger til, så det ikke blir søl. Det kjøpte hjelpebrystet har små spalter i korken der du kan klemme fast sonden. Lag eventuelt en knekk på sonden. Hvis barnet spiser tomt hjelpebrystet, er det også lurt å stenge av sonden, så det ikke suger i seg unødig luft.

Se video av amming med hjemmelaget hjelpebryst

Se video av amming med ferdigkjøpt hjelpebryst


Rengjøring av hjelpebryst

Rengjør sonden/hjelpebrystet med en gang etter bruk. Skyll med kaldt vann. Vask med varmt vann og oppvaskmiddel og skyll grundig. Med hjemmelaget hjelpebryst bør du bytte sonde hver dag. Det ferdiglagede hjelpebrystet skal steriliseres hver dag, for eksempel kokes i minimum 5 minutter.


Hjelpebryst kan kanskje virke plundrete i starten, men som det meste annet kommer det seg med trening. Det er et hjelpemiddel som ivaretar mange av ammingens fordeler samtidig som man har muligheten til å supplere med morsmelkstillegg eller pumpemelk.