Fullamming

Tilbake

Tags: delamming, lite melk, mye melk

Det anbefales sakte introduksjon av fast føde fra 6 måneders alder. Noen barn har behov for tilleggskost ved 4 måneders alder, og da anbefales det å begynne med fast føde. Hvis barnet trenger tilleggskost før 4 måneder, anbefales det å gi morsmelkerstatning i tillegg til morsmelk.

Kilder:
"Anbefalinger for spedbarnsernæring",  veileder for helsepersonell, utgitt av Sosial- og helsedirektoratet.

Tine Greve, Ammehjelper, jordmor og laktasjonsspesialist.

iStock-134221850 

Helsefordeler for mor og barn

Morsmelkens unike sammensetning av viktige næringsstoffer gjør den til den best tilpassede maten for et spedbarn. I tillegg viser forskning at morsmelk kan gi helseeffekter for barnet som blant annet mindre risiko for diabetes og overvekt, samt høyere IQ. For mor er den gunstig da den kan gjøre restitueringen etter fødselen lettere, samt at amming kan gi mindre risiko for brystkreft. Noen hevder at de som har bekkenløsning ikke har godt av amming; men her er det heller tvert om. Kvinner med bekkenløsning vil også restituere seg raskere hvis de ammer.

Fullamming er mulig for de aller fleste

De aller fleste mødre produserer nok melk til barnet sitt; det er kun i sjeldne tilfeller at mor ikke får nok melk. Dersom melkeproduksjonen din er for lav i forhold til barnets behov, kan du få den opp ved å amme oftere. Dette kalles økedager. Husk at produksjonen er størst akkurat mens du ammer, og rett etter ammingen. Allerede etter to timer er 75% av melken tilbake i brystet.

Hvordan du vet at barnet får nok mat

Det beste er om du ikke henger deg opp i vekten, men heller følger med på om barnet har 5-6 våte bleier hver dag, samt avføring daglig de første 4-6 ukene. Deretter kan avføringen godt komme sjeldnere, opptil 1 uke mellom er normalt. Dessuten skal det virke tilfreds og våkent (ikke slapt). Er du i tvil, så dra allikevel og få veid barnet.

Det er ikke uvanlig at barn som fullammes vil spise svært ofte på kveldstid, men det betyr ikke at du trenger å gi en flaske morsmelkerstatning om kvelden. Det er heller slik at hyppige amminger på kvelden gjør at barnet får i seg mer av den fettrike ettermelken. Dermed gir du barnet et godt ”matlager”, og som regel gjør det at barnet sover en god økt først på natten.

Tips til deg som fullammer

• La barnet spise selvregulert. Det betyr at du legger det til så ofte det vil, og dette kan variere veldig fra baby til baby, fra dag til dag og fra tidspunkt til tidspunkt den enkelte dag. Noen ganger spiser babyer svært ofte, kanskje hver halvtime, noen ganger kan det gå 3-4 timer mellom ammingene. For å opprettholde melkeproduksjonen, er det anbefalt å ikke la det gå mer enn 4 timer.

• Husk at for å øke melkemengden din, spør barnet etter mat oftere enn vanlig. Dette kalles økedager.

• Om du har mindre melk om kvelden; legg inn en ettermiddagshvil på ettermiddagen, og spar på kreftene. Ingen forlanger at huset skal være ”blåst” til enhver tid når du har en liten baby. Senk kravene!

• Melken som produseres når brystet kjennes helt mykt og du tror det er tomt, er den mest fettrike og metter allikevel mer enn når brystet er hardt og fullt.

Hvis du tror du har for lite melk, og vil øke produksjonen, får du tips om det her.

• Du kan også ta en titt på sjeldne årsaker til lite melk.

• Om du har prøvd alt, og du ikke har nok melk, får du tips om hvordan du skal gi tilleggskost her.