Flyreiser og morsmelk i flaske/beholder

Tilbake

Siden 6. november 2006 er det spesielle regler for transport av væsker og kremer inne i flykabinen. Dette byr på utfordringer, men også unntak fra de strengeste reglene, for de som reiser med småbarn og baby.

Kilder:

iStock-169982641 

Hva kan du ta med om bord

Babymat nødvendig for reisen kan tas med om bord, også i større forpakninger enn 100 ml.  Dette inkluderer derfor pumpet morsmelk, morsmelkerstatning og glassmat.  Vanlig kumelk til småbarn må transporteres i tåteflaske, selv om det er best å sjekke med flyselskapet om kumelk er tilgjengelig om bord i stedenfor.  Kremer og lotions for baby må være i 100ml eller mindre forpakninger (90ml innen USA), og has i en 1 liters lynlås-plastpose per person.

 

Smake på melken

Utfordringen oppstår når den som reiser med barnet blir bedt om å smake på hver eneste beholder av babymaten, dette er nå normen.  Dette kan forringe holdbarheten, og det er derfor viktig at dette gjøres riktig.

I tillegg forstås koppmating dårlig i utlandet, så transporten av pumpet morsmelk gjøres helst i tåteflaske. Fra en flaske med pumpet morsmelk kan melken dryppes på håndbaken uten å berøre hånden, dette forandrer ikke holdbarheten til melken. Må man drikke direkte fra flasken reduseres holdbarheten til mindre enn 4 timer. Dypfryst morsmelk på tur kan bli vanskelig om den ikke har begynt å smelte ved sikkerhetssjekken. 

Det innebærer ingen helserisiko å smake på morsmelk fra en sunn kvinne, men det kan jo være lurt å forberede ledsager på at dette kan skje!

Morsmelkerstatning og mat på glass

Morsmelkerstatning kan behandles på samme måte, selv om det å transportere kokt vann i tåteflaske og pulver separat sikkert er mer praktisk. De ferdigblandete morsmelkerstatningene må også åpnes og kjøles ned umiddelbart etter åpning for å ikke forringe holdbarheten, derfor er nok ikke kartongene som selges i Norge praktiske. 

Barnemat i vakuum-forseglete glass må holdes kalde etter åpning hvis de ikke spises innen kort tid, og fra disse må en smaksprøve tas ut med en ren skje. 

Flypersonalet kan hjelpe deg med å kjøle barnematen på lengre flyreiser. 

Vanlige fryste kjøleelementer kan ikke lenger tas med inn på flyet, men da gjør små plastflasker med fryst vann nytten, husk maks 100ml fryst vann per flaske, og disse må da også transporteres i den ene 1 liters plastposen igjennom sikkerhetskontrollen. 

Å la barnet die er naturligvis mest praktisk, men mor må skaffes væske å drikke underveis. God tur!