Far eller medmors rolle

Tilbake

Å bli foreldre er noe av det største som finnes; og for de fleste par den lykkeligste tiden i løpet av livet. Ammingen knytter mor og barn tettere sammen, og i tillegg er det en ren fysisk binding mellom dem. Det er normalt at mors partner kan føle seg utenfor eller forbigått. Her får foreldrene, og først og fremst far eller medmor, tips til hvordan han aktivt kan ta del i barnets hverdag for å skape en positiv relasjon til barnet sitt.

Kilder:

iStock-523159250 

Morsmelk- mer enn bare mat

De første ukene og månedene kan den ammende mor og barn virke helt uatskillelige. I tillegg til næring, er ammingen så mye mer. Barnet opplever sin mor med alle sine fem sanser; og føler seg elsket, trygg og rolig i tillegg til å få stillet sulten. Moren vil føle en tett tilknytning til barnet som hun ammer.

På grunn av hormoner som utløses under ammingen, vil moren føle seg roligere under og etter ammingen. Kroppen hennes kommer seg raskere etter fødselen; det får livmoren til å raskere trekke seg sammen til vanlig størrelse, samt at amming gir en generell følelse av velvære for mor. Barnet roes også, og faller raskere i søvn på grunn av beroligende stoffer i melken.

Alt dette gjør at mor og barn kan virke uatskillelige, og noen partnere føler seg avvist, "til overs" eller forbigått. Dette er normale følelser for fedre, så ikke bli frustrert dersom du har det slik! Husk at det uendelig viktig for mor og barn at du som barnets andre forelder er der, og det mye du kan gjøre for dem begge utenom selve ammingen.

Morsmelk er den naturlige og beste maten for barnet deres. Det inneholder mange viktige stoffer som forebygger helsen og er riktig tilpasset barnets behov. Skulle du være i tvil om morsmelkens egenskaper, kan du lese her.

Hva kan far bidra med

Far kan gjøre alt som har med barnet å gjøre, utenom selve ammingen. Far bør også ha barnet mye hud mot hud- det øker fakstisk oxytocinnivået også hos far- og gir en ekstra nærhet og kjærlig nærkontakt med barnet. Husk: å gi barnet mat er ikke det samme som å gi barnet kjærlighet!
Du kan også hjelpe til med å legge forholdene til rette for moren, og støtte henne hvis hun trenger oppmuntring eller bekreftelse på at hun har nok melk.

Hva medmor kan bidra med

Noen medmødre ønsker å kunne amme barnet, og faktisk er det ikke umulig å få til. Har medmor født selv tidligere kan hun gjenoppta melkeproduksjonen dersom hun starter tidlig å stimulere mens mor går gravid.  Det finnes også eksempler på mødre som ikke har ammet og likevel har kunnet stimulere melkeproduksjon. Det kreves da hormonbehandling og bør planlegges tidlig og i samarbeid med lege.
Medmor kan også bruke hjelpebryst som hun kan gi mors pumpemelk i, enten hun samtidig vil stimulere egen produksjon eller bare ønsker å ha barnet til brystet.

Viktig likevel å minne om at amming ikke er ensbetydende med det å vise kjærlighet og nærhet til barnet sitt. Medmor kan ha barnet mye hos seg, hud mot hud og oppnå en svært nær kontakt med barnet selv om hun ikke ammer det.

 

Hva kan mors partner bidra med

- Være sammen med babyen: Lær deg å tolke signalene til barnet slik at du vet når hun er opplagt til å leke eller når hun trenger hvile. Husk at spedbarn trenger mye hvile; og det er ikke lange stunden med blikkontakt eller aktivitet som skal til før barnet blir sliten. Når blikket viker unna, er det et tegn på at det trenger en pause. Når du bruker tid sammen med barnet ditt på denne måten vil det lære deg å kjenne, og jo mer det er sammen med ​deg, jo tryggere vil det bli på deg.

- Skift bleie og stell barnet: Du kan skifte bleier og bade barnet når det trengs. Finn ut hva barnet liker; babymassasje, en spesiell måte å bli strøket, lekt med eller båret på. Alle barn er forskjellige, så finn ut hva hun liker.

- Bær barnet: Prøv et bæresjal eller bæreslynge for å bære barnet i. Du kan for eksempel ta barnet etter ammingen og bære det litt på skulderen for raping. Etter et eventuelt bleieskift kan du for eksempel bruke et bæresjal å roe barnet i. Mange bærer barnet i dette også mens det sover.

- Hjelp til med det praktiske: Du kan hjelpe mor med å holde barnet mens hun setter seg i en komfortabel stilling, gi henne puter eller kluter hun eventuelt trenger eller kanskje hente et glass med drikke til henne (de fleste blir tørste når de ammer).

- Gi mor oppmuntring hvis hun strever med ammingen eller tror hun har lite melk: Selv om de fleste mødre ønsker å amme og det gir henne mange fordeler, er det for mange langt ifra ukomplisert. Det kan oppstå ammeproblemer av forskjellig art, eller kanskje hun tviler på melkemengden sin. Dersom hun tror hun har lite melk, kan du lese mer om det her. Sett deg inn i hva det innebærer å amme, både for mor og barn, så kan du bidra med å være mors aller viktigste støttespiller

Hva kan den ammende mor gjøre?

At ​partneren får et godt forhold og blir kjent med barnets sitt, er også morens ansvar, ikke bare partnerens. Moren må la far eller medmor slippe til. Hva gjør det vel om bleien er litt for løs, eller om har "feil" genser i begynnelsen? Alle trenger å øve, så la far/medmor slippe til i stell og være mye sammen med barnet. Dette vil gjøre moren trygg på at de to har det fint sammen, og hun kan slappe av og kanskje ta litt tid for seg selv til for eksempel en spasertur eller middagslur, mens far/medmor og barn vasker opp eller bader.

Kilder:

http://kellymom.com/bf/got-milk/relactation/