Avenning fra brystskjold

Tilbake

Når man skal forsøke å avvenne fra brystskjold kan det være greit å tenke på årsaken til at man begynte å bruke skjold. Om man kan gjøre noe for å løse det opprinnelige problemet, eller om det har løst seg av seg selv.

Kilder:
Telefonhåndbok for ammespørsmål, Sandra Jolley, ARNP, MS, IBCLC & Ellen Phillips-Angeles, MS, CHES. Utgitt av ammehjelpen 2004.

Nasjonalt Kompetansesenter for amming

Når du skal avvenne fra brystskjold, er det en fordel å etablere en god melkeproduksjon på forhånd, eller eventuelt pumpe ved siden av ammingen. Om du har flate eller innadvendte brystknopper, kan de etter en tid med amming ha blitt mer utadvendte og skjoldet kan kanskje være unødvendig. Noen barn får lettere tak på brystet når de har vokst litt og munnen er større, samt at evnen til å holde vakuum rundt brystet er bedret. Barn som har klippet tungebånd vil også nå kunne lære seg å suge/die på en annen måte uten skjold.

Når skjoldet er tatt av

Når mor og barn skal forsøke amming uten skjold kan det være en god ide og "starte forfra", med barnet hud mot hud. En god oppstarts-stilling er tilbakelent ammestilling. Pass på at både du og barnet er avslappede, la barnet få bli kjent med brystet på nytt.

Mor bør ligge eller sitte komfortabelt med barnet tett inntil seg, la barnet selv vise interesse og forsøke å få barnet til å gape høyt. Det er en fordel å stimulere utdrivningsrefleksen før barnet  legges til, slik at melken er tilgjengelig og barnet får smake og lukte på melken. Man kan håndmelke noen dråper som barnet smaker på utenpå brystknoppe for å stimulere barnet til å gape, ta tak og svelge. 
 
Det kan også hjelpe med korrigering av ammestilling og barnets posisjon ved brystet. Noen barn kan da ta brystet fint uten skjold. 

Her kan du se en video med stillinger og grep som kan være til hjelp:

 

Hvis du har brystspreng eller harde bryst, kan det være lurt å bruke cottermans grep, og eventuelt håndmelke litt.

Man kan også legge barnet til på vanlig vis på skjoldet og når barnet har diet en stund og melken har begynt å renne, kan man koble barnet fra brystet og fjerne skjoldet før man legger barnet til på nytt uten skjold. Da har brystknoppen blitt dratt litt ut inni skjoldet og det kan være lettere for barnet å ta tak i brystet.

 
Etterhvert kan man da prøve hele måltidet uten skjold. Dersom barnet blir urolig, begynner å kave/gråte hvis man prøver uten skjold, kan det være lurt å roe barnet ned, legge til med skjold og heller prøve igjen uten skjold ved neste amming.

Hvis barnet ikke tar brystet uten skjold

Ved bruk av skjold blir barnet vant til en tydelig stimulering oppe i ganen og det kan synes det er uvant å bare kjenne et mykt bryst i ganen. Det er derfor viktig å "forme/spisse" brystet slik at det blir lettere for barnet å ta tak, og at babyen får mye bryst i munnen, slik det er vist i videoen over. Husk at barnet kan trenge tid for å venne seg av skjoldet, det er ikke sikkert det er gjort "over natta".
 
Dersom det ikke går å venne av barnet fra brystskjoldet så kan det være lurt å stimulere melkeproduksjonen ekstra ved å pumpe 1-2 ganger i døgnet. Føler du at barnet tømmer brystet dårlig, så sørg for å stimulere utdrivningsrefleksen før du legger barnet til med skjold og hjelp uttømningen av brystet ved å komprimere på brystet mens barnet dier.