Avføring hos barnet

Tilbake

Brystbarnets avføring sier mye om hvor godt ammingen fungerer. De første dagene er den seig, svart og uten lukt. Innen en uke blir den løs, sennepsgul og med en frisk og syrlig, ikke ubehagelig lukt, når melken er skikkelig i gang. Her under ser du hva du skal forvente hos et friskt barn det første året.

iStock-527030452 

0-6 uker

De to første døgn er det vanlig med sort, seig barnebek- eller «mekonium». arn som ikke har hatt avføring av noe slag innen første levedøgn må kontrolleres av helsepersonell for å sikre at endetarmsåpningen er normal. Barn som fremdeles har svart bek på 5. døgn må undersøkes nærmere av helsepersonell, inkludert en nettoveiing, da det kan være tegn på at barnet ikke har tatt til seg morsmelk.

 

Etter 2-3 døgn begynner avføringen å gå over til å bli brunlig, eller brungrønn, i fargen og den blir løsere i konsistensen. Ved 4. døgn bør barnet begynne å ha løs, kornete, gul avføring. Vanligvis har barnet fra nå av avføring minst 1-4 ganger i døgnet. Dette er tegn på at melkeproduksjonen er godt i gang.

 

Denne normale morsmelkavføringen kan oppfattes som diaré da den er ganske flytende. Diaré hos spedbarn er derimot mer som illeluktende, misfarget vann og sammen med nedsatt almenntilstand, irritasjon og feber hos barnet.

De første 4- 6 ukene bør barnet ha avføring hver dag.

Noen barn har avføring ved hver amming. Hvis avføringen aldri dekker et område større enn en 20-kroning, eller kommer sjeldnere enn annen hver dag bør det undersøkes nærmere, ta kontakt med helsestasjon.

 

Under økedager går hyppigheten noe ned, noen ganger over en uke uten avføring. Dette er ikke forstoppelse, det kommer av at barnet fordøyer melken fullstendig.

Se ammesjekkliste for den første uken her 

6 uker - 6 måneder, fullammede barn

Noen barn utvikler et mønster der de har mye avføring hver 3. - 4. dag eller enda sjeldnere, uten at det er unormalt. Hvis barnet ellers trives og ikke virker plaget, trenger man ikke gjøre noe.

Dersom barnet ikke vokser som forventet eller virker utilpass bør det undersøkes.
Mot slutten av første levehalvåret pleier avføringen å bli noe fastere enn i begynnelsen.

Barn som får utelukkende morsmelk er sjelden forstoppet da morsmelk er lettfordøyelig og inneholder et hormon som stimulerer tarmbevegelser. Fullammede barn skal ikke ha noe annet enn morsmelk og vitaminer, derfor skal de ikke ha sviskesaft, maltekstrakt o.l.  Hvis barnet blir ammet og får morsmelkerstatning i tillegg, er det vanligere med treg mage. Man kan da forsøke å bytte type morsmelkerstatning, eller prøve maltekstrakt eller sviskesaft. ​Les mer på Helsedirektoratets sider her.

Opplever du likevel at barnet sliter med å få ut avføringen bør du ta kontakt med helsesøster eller fastlege for å få råd.

 

Grønn avføring

Avføringen kan også være grønn i perioder, uten at det betyr at noe er galt.

Vedvarer derimot denne avføringen kan årsakene være:

  • Overproduksjon
  • Overfølsomhet for noe mor spiser (eks. melkeproteinintoleranse)
  • Overgang til fast føde
  • Tarmvirus

Erfaring har vist at følgende tilstander også kan gi grønn avføring:

  • Forkjølelse
  • Tannfrembrudd

Kontakt lege dersom du mistenker sykdom hos barnet og/eller barnet har nedsatt almenntilstand.

Er avføringen svært eksplosiv og skummende kan det ha sammenheng med overproduksjon, at barnet svelger mye luft og/eller har feil sugetak. Les mer om overproduksjon her.

6-12 måneder

Avføringen blir mer formet, mørkere i fargen og lukter sterkere når barnet begynner å få annen mat. Hyppigheten pleier også å forandre seg.


Variasjoner fra normalen

Blod i avføring?

Sees det små spor av friskt blod i avføring kan det komme av små rifter ved endetarmsåpningen når barnet presser ut avføring. Dersom avføringen har spor av sorte/mørkebrune klumper eller flekker som ligner kaffegrut kan det være fordøyet blod som har kommet fra mor dersom hun har blødd fra brystene. Ser du blodspor, friskt eller fordøyet, flere ganger etter hverandre eller i større mengder, og du ikke ser en åpenbar årsak må du ta kontakt med fastlegen. Det kan bl.a. være allergisk proktokolitt, en godartet tilstand som antas å komme av allergi mot ting i morens kosthold.

 

Noen opplever også blodslim, og det har i noen tilfeller blitt observert i sammenheng med oppstart av vitamindråper. Hvis det er raskt forbigående og barnet er ellers friskt har det neppe noen betydning. Ser du det flere ganger etter hverandre eller barnets allmenntilstand er dårlig bør du kontakte fastlegen.

 

Ammeproblemer kan vise seg i endret avføringsmønster

Hvis barnet har sjeldent avføring i starten, eller om beken varer utover de første 3-4 dager, kan det være fordi det ikke får nok melk. Det kan være at barnet ikke tilbys bryst ofte nok, at barnet ikke dier effektivt og derfor får i seg for lite, eller at brystene ikke produserer tilstrekkelig.  Øk ammehyppigheten inntil du og barnet kan bli undersøkt for å finne ut om det er et problem. Ta kontakt med helsestasjon eller fastlege dersom du er i tvil om at alt er normalt.Kilder:

http://nhi.no/foreldre-og-barn/barn/sykdommer/forstoppelse-hos-spedbarn-13746.html?page=2
http://kellymom.com/health/baby-health/bloodystool/
http://kellymom.com/mother2mother/m2m-green-stools/
http://www.mother-2-mother.com/normal.htm#NormalStools