Atskillelse fra barnet

Tilbake

Tags: brystnekt

Hva gjør du når du må være borte fra barnet? Enten fraværet er akutt eller planlagt, her får du rådene som gjør både atskillelsen og hjemkomsten enklere.

Kilder:

atskillelse 

Noen ganger er fravær fra barnet uunngåelig, for eksempel hvis du plutselig blir syk. Andre ganger er atskillelsen planlagt, og du har tid til forberedelser. Hva barnet spiser mens du er borte, og hva du selv gjør for å opprettholde melkeproduksjonen, vil variere i forhold til barnets alder. Å være borte fra et barn som fullammer krever større innsats enn hvis barnet allerede spiser annen mat. Vi skal her først gå gjennom hva som gjelder uansett alder og om fraværet er akutt eller planlagt, før vi går over til det som omhandler deg som akutt må være borte fra barnet.

Pumping under fraværet

Dersom fraværet skjer tidlig i ammeforløpet eller melkeproduksjonen er stor, er det viktig at du pumper så ofte at du unngår melkespreng. Det er individuelle forskjeller når det gjelder hvor mye du må pumpe, men hvis du fullammer er det nødvendig å pumpe minimum seks ganger og minst to timer til sammen, for begge bryst per døgn. Mødre som ikke fullammer kan pumpe mindre, men husk at pumpen melker ut mindre fra brystet enn barnet klarer, så du trenger lenger pumpetid enn den tiden du vanligvis bruker på amming. Les mer om pumping her.

Hva skal barnet spise mens du er borte?

Den beste maten for barnet er morsmelk, og de offentlige anbefalingene er at barnet fullammes frem til det er seks måneder gammelt. Derfor anbefales det å pumpe ut morsmelk og fryse den ned slik at barnet kan fortsette å få morsmelk mens du er borte. Hvor mye du behøver å fryse ned vil variere, da det er forskjellig hvor mye hvert barn spiser fra dag til dag. Men for å være på den sikre siden, bør du starte pumpingen i god tid og fryse ned mye mer enn du vet barnet kommer til å klare å spise mens du er borte.

Det kan være lurt å fryse ned noen mindre porsjoner også. De kan tas opp og suppleres med hvis ”hovedporsjonen” viste seg å ikke være nok. På den måten går ikke så mye til spille. Det du har til overs etterpå kan tas opp og blandes i maten når barnet skal ha fast føde. Her kan du lese mer om oppbevaring av  morsmelk. 
Hvordan skal barnet få melken?

Å melke et bryst kan sammenlignes med å spise et stort eple – du må gape høyt for å klare å ta en bit! Når barnet har et godt sugetak på brystet, bruker det en helt spesiell teknikk for å få melken ut. Barnet presser brystet opp og ned mot ganen, og bruker tungen i en bølgebevegelse for å få melken ut. Utdrivningsrefleksen hjelper melken med å strømme, og sugekraften trengs nesten bare for å holde brystet på plass i barnets munn.


Å suge på en flaskesmokk krever derimot en helt annen teknikk. Når barnet suger på en flaskesmokk, kan det sammenlignes med en trutmunn som skal suge i seg en spagetti. Melken kommer fortere og renner lettere, så babyen kan bli vant til at maten kommer uten at det behøver å arbeide med munnen for å få mat. Det kan derfor være en fordel å bruke alternativer til flaske, for å unngå sugeforvirring. For de minste barna kan langsom flaskemating være fint. Fra barna er ca fem måneder gamle, kan du også gi melken med kopp, og dette kalles koppmating.


Bruk av morsmelkerstatning

Hvis du fullammer og skal gi barnet morsmelkerstatning mens du er borte, er det fint om barnet får smake på den i god tid før du drar. Det viktigste er at barnet blir vant til en ny smak og til det å få maten fra en kopp eller flaske i stedet for fra et bryst. Begynn derfor med små mengder, og ikke øk mengden mye før du skal være borte. Vær oppmerksom på hvorvidt barnet reagerer på morsmelkerstatningen, og vær klar over at det finnes alternativer til kumelksbaserte erstatninger hvis barnet får mageknip eller annet ubehag.

Når du kommer hjem igjen

Det er som regel ikke noe problem å øke melkemengden når du kommer tilbake, men regn med at du kan trenge noen økedager.

Noen kan oppleve problemer etter at de har vært borte, for eksempel tilstoppede melkeganger/brystbetennelse, at melkemengden går ned og at barnet har blitt sugeforvirret eller avviser brystet når du er hjemme igjen. Dette kan løses med tid og tålmodighet! Risikoen for slike problemer kan du ta med i avveiningen du gjør av om fraværet er ønskelig og nødvendig.

Skal du snart avvenne barnet?

Har du vært borte fra barnet, anbefaler vi ikke å forsøke å avvenne barnet med en gang du kommer hjem. Noen barn kan oppleve det veldig trist å ikke få den nærheten og tryggheten de fikk ved brystet før du dro. Er du ikke nødt til å avvenne barnet nå, kan du kanskje gjøre det på et annet tidspunkt? Les mer om avvenning her.

Skal du begynne å jobbe igjen?

Med god planlegging går det for de fleste fint å kombinere amming og jobb.
Her kan du lese flere tips til hvordan du opprettholder ammingen når du begynner å jobbe igjen og om dine rettigheter til ammefri. Plutselig fravær

I noen tilfeller kan den komme brått på at du blir atskilt fra barnet ditt. Dersom din egen helsetilstand tilsier at du kan fortsette å pumpe ut melk eller håndmelke, er det gode muligheter for å gjenoppta ammingen senere.

Se video om å starte på nytt.

Det er også mulig å gjenoppta ammingen hvis du må slutte helt en kortere periode.Dersom du eller barnet er innlagt på sykehus, kan du kanskje få hjelpe av noen andre til å gi barnet den utpumpede melken? Du kan enten oppbevare melken i fryser eller kjøleskap. Vær nøye med merking av dato på beholderne og sørg for så stabil temperatur som mulig. Les mer om oppbevaring av morsmelk.Vil du gjerne fortsette med fullamming, men synes det er slitsomt å skulle pumpe? Hvor lenge du greier å fortsette med det, kommer an på flere ting. Barnets alder og hvor lang tid dere vil være atskilt er viktige faktorer. Det er ikke sikkert du vet hvor lenge det er snakk om på forhånd. Ta i så fall en dag av gangen, og blir atskillelsen langvarig og du føler deg helt utslitt, kan du bli nødt til å trappe ned på mengden morsmelk du får pumpet ut. Vær fornøyd med din egen innsats, og husk at litt morsmelk er bedre enn ingenting! Delamming kan være et flott alternativ til fullamming.

Dersom barnet er innlagt på sykehus, og det er vanskelig å komme til barnet med din egen melk, undersøk om det er bankmelk å få.Du kan lese her om å øke melkemengden ved pumping. Les om for tidlig fødte barn her.Dersom det blir aktuelt å avslutte ammingen brått og tidlig i ammeforløpet, kan du lese om det her.