Albueskjell

Tilbake

Tags: såre bryst

Bruken av albueskjell mot såre brystknopper har grepet om seg. På de fleste barselavdelinger er de i bruk, og mødrene får dem med seg hjem. Det finnes imidlertid ingen faglig begrunnet kunnskap eller dokumentasjon på at de virker eller hvorfor de eventuelt gjør det.

Kilder:

albueskjell2Ved såre brystknopper må en alltid først se etter årsaken:

Årsakene til såre brystknopper i løpet av første uke etter fødselen skyldes i så og si alle tilfeller ikke optimal ammestilling eller -teknikk. Tekniske feil kan komme av anatomien, som stramt tungebånd.

Bruk av albueskjell

Albueskjell kan lindre sårhet hos noen. Andre merker ingen forskjell.
Skjellene hjelper til med å holde brystet fuktig, slik at det ikke oppstår skorper.

Noen steder får mødrene beskjed om å ta dem av noen timer hver dag, for eksempel om natten, men ut fra teorien om fuktig sårtilheling er dette ulogisk; de må være på kontinuerlig, hvis det er for at ikke sårene skal tørke. 

Hvis de bare skal beskytte sårene mot å gnisse på morens klær er det noe annet, da trenger hun dem bare når hun har klær på. Nipple Ease brystknoppbeskyttere er også veldig effektive for å hindre sårene i å gnisse mot klærne, samt at de fremmer sårtilheling.

Albueskjellene må ikke trykkes dypt inni brystvevet av for eksempel en stram BH, men hvile oppå huden uten å lage merker.  Det kan tenkes at de kan skade melkegangene hvis de brukes over tid og lager merker.

Mor må selv styre bruken. Hvis de gjør godt er det lite trolig at de skader.  Hvis de ikke gjør godt, er det ingen vits i å bruke dem. Årsaken til sårheten må alltid kartleggs og tiltak settes inn!

Albueskjell skal ikke brukes:
o   Sammen med kremer/salver
o   Ved mistanke om:

  • Sopp
  • Infeksjon

     

Rengjøring

Skjellene bør skylles og håndvaskes hver gang man tar dem av for å amme - skyll ut melken som har samlet seg, og håndvask med såpe minst en gang i døgnet.  På sykehusene blir de gjerne sterilisert, men dette er fordi det er flere som bruker de samme skjellene.