Abscess

Tilbake

Tags: brystabscess, brystbyll, tilstoppede melkeganger

Brystabscess eller brystbyll som det også kan kalles er en betennelse i brystet som er kapslet inn og kan kjennes som en kul i brystet. Området rundt kan være rødt og vondt. En abcess kan komme dersom man går med en brystbetennelse som ikke er blitt behandlet, ikke er blitt behandlet med riktige medisiner, eller med for kort behandlingstid. Kvinnen har ofte nedsatt almenntilstand og feber. En a,bscess skal ikke masseres eller klemmes på.

Kilder:
Lommelegen.no: Sturla Pilskog, lege, Cecilie Arentz-Hansen, lege     

Pasienthåndboka 

abcess

Dersom du går i flere dager med brystbetennelse uten å få behandling, kan det utvikle seg en såkalt brystbyll (abscess). Dette er en ansamling av puss i et hulrom i vevet. Du vil kjenne en øm kul inne i brystet og det kan være hovent.

 

Behandling

Oppdager du en kul i brystet, tøm brystet minst hver annen time på dagen, og minst hver tredje time om natten for å se om kulen blir mindre. Minsker kulen er det mest sannsynlig en tett melkegang. Minker den vet du at det går i riktig retning. For en del kvinner kan det ta mange dager før kulen er helt borte. Ofte forsøkes dette som eneste behandling i ett døgn, før antibiotika eventuelt må brukes. I tilfeller der det er vanskelig å fortsette å amme på grunn av smerter, kan du benytte en brystpumpe eller håndmelking for å tømme brystet.

Noen få tilfeller av brystbetennelse utvikler seg til brystabscess. Om kulen ikke blir noe mindre på tross av hyppig amming/tømming etter 1-3 dager, med vurdering av din allmenntilstand i tillegg, bør du derfor oppsøke lege og få tatt en bakterieprøve av melken og ultralyd. Det er ikke alltid at kvinner har symptomer med feber selv om de har en abscess. En ab­scess må tømmes. Hvis abcessen er liten, kan innholdet suges ut med en tynn nål med ultralydlokalisering. Enkelte større abscesser må opereres.

Ammingen bør fortsette ved brystbetennelse og abcess - det er en del av behandlingen. En kan trygt amme selv om en ser puss i melken. Puss består av hvite blodlegemer. Dersom det skulle være bakterier tilstede vil disse normalt destrueres i det friske fullbårne barnets tarm. Selv om det kan virke uappetittelig å gi barnet melk med puss i er det ikke farlig.
  

For å forebygge nye brystbetennelser er det flere ting du kan gjøre:

  • Unngå sår og sprekker på brystknoppen. Sår er inngang for bakterier som kan gi infeksjon. God håndhygiene er viktig ved såre brystvorter.
  • Har du problemer med sårhet- få hjelp på helsestasjonen til å vurdere sugetak og ammestilling. Sårhet er vanligvis sugeskapt på grunn av ikke optimalt sugetak.
  • Hold brystene varme.
  • Ved kuler i brystet- amme ofte og massér brystene forsiktig der du finner harde ømme kjertler i retning mot brystknoppen MEN kun når melken renner.
  • Du må ikke massere kuler som står under trykk uten først å få i gang utdrivningsrefleksen.
  • Sørg for at brystvortene ikke er for fuktige på grunn av lekkasje ved å skifte ammeinnlegg ofte.
  • OBS. Som en hovedregel skal alle kuler som ikke blir mindre etter noen dagers amming eller pumping undersøkes av lege.
  • Vær nøye med å unngå stramt tøy, stramme bh-er, ryggsekk-seler og liknende som kan blokkere melkeganger.

 

Referanser

1. Nilsson, I., Schack-Nielsen, L. & Jerris, T. 2013. AMNING -en håndbog for sundhedspersonale
2. WHO. 2000. Mastitis: Causes and Management
3. https://thewomens.r.worldssl.net/images/uploads/downloadable-records/clinical-guidelines/mastitis-and-breast-abscess.pdf