Utstyr til mor

Tilbake

For å amme et barn trengs det ikke mye av utstyr; du trenger bare deg selv og barnet. Denne oversikten over ulike hjelpemidler gir deg en kort innføring i fordeler og ulemper ved disse. Listen nedenfor er ment som en oversikt, ikke en liste over det du må skaffe deg. Bruk sunn fornuft, og kjøp bare det du synes du trenger.

Kilder:

 

Elisabeth Tufte, Nasjonalt Kompetansesenter for Amming.

I denne artikkelen finner du informasjon om:

AmmeBH
Ammeinnlegg
Melkeoppsamlingskopp
Brystpumpe
Brystskold / Ammeskjold
Ammepute
Ammemadrass
Nipple ease brystknoppbeskyttere for såre bryst

AmmeBH5052

Det er veldig praktisk med en BH som er beregnet spesielt for amming, slik at du enkelt og diskré får tilgang til brystet uten å måtte ta av hele BHen.

Det er viktig at du finner en som er god å ha på, og som er stor nok. Du kan kjøpe amme-BH i slutten av svangerskapet, eller vente til etter fødselen. Husk at brystene vil bli større etter fødselen når de fylles med melk, og om du skal bruke ammeinnlegg, tar de plass inni BHen. Du kan for eksempel investere i én før fødselen, og eventuelt kjøpe noen flere etter fødselen. Vent gjerne noen uker, slik at melkeproduksjonen får stabilisert seg.

Her kan du lese litt mer om hvordan du finner den riktige størrelsen for deg.

Brede skulderstropper er behagelig, og jo større bryster du har, jo viktigere er det å tenke på det. Tenk også over at BHen ikke skal stramme noen steder, så forbygger du tette melkeganger. Unngå derfor BH med spiler. De BH'ene som åpner hele fronten på én gang gir fritt spillerom for barn og melk, og føles behagelig for mor.

Det finnes en rekke åpningsmekanismer på BH'ene. Sørg for at den er enkel å åpne, gjerne slik at du kan åpne den med én hånd, da det er greit å ha den andre hånden til å holde barnet med.

Se utvalget av amme-BH i nettbutikken vår


Ammeinnlegg

Om du lekker mellom ammingene, kan det være nødvendig å bruke ammeinnlegg for å unngå flekker på klærne. Noen lekker mer enn andre, men husk at med tiden så stabiliserer produksjonen seg, og du vil sannsynligvis lekke mindre og mindre.  
   
Det finnes hovedsakelig to typer ammeinnlegg, ull og papir. Siden innleggene skal brukes flere ganger, er det en viss fare for at bakterier og sopp trives her. Normalt vil ikke dette gi deg noen plager, men om du er i faresonen for å få infeksjon (om du har et sår på brystknoppen innebærer dette en risiko for at bakterier kommer inn i det) eller har/har mistanke sopp, så unngå ammeinnlegg som brukes flere ganger i denne perioden. Bruk papir eller selvlagede innlegg i stedet (les om dem nedenfor).

Papirinnlegg

Ammeinnlegg av papir er for engangsbruk. Det positive med dem er at de er hygieniske og strever du med infeksjoner, kanskje du vil holde deg til dem til du er frisk.

Det du må passe på når det gjelder papirinnleggene, er at de ikke fester seg til brystknoppen mellom ammingene. Om du lekker, og melken tørker litt før neste amming, er det fort gjort at de sitter fast når du skal ta dem av. Om dette skjer; ikke riv innlegget av. Bløt opp slik at det løsner av seg selv slik at du slipper å få et sår på brystet. Du kan eventuelt bruke en lanolinsalve for å forebygge at det setter seg fast, men det anbefales å bruke minst mulig salve på brystknopen om du ikke er nødt.


Ullinnleggullrik-butikk

Ullinnleggene hjelper deg å holde varmen, og slik forebygger du brystbetennelse. Det finnes flere typer ullinnlegg. Noen kan vaskes i maskin, andre kan ikke det. For å beskytte deg mot mest mulig bakterieoppvekst, så kan det være greit at de kan vaskes på minst 60 grader.

Ullinnlegg av superwash ull kan vaskes i maskin. Superwash ull tåler 60 graders vask på ullprogram.


Ullinnlegg av ubehandlet ull

Ubehandlet ull inneholder naturlig bakteriehemmende ullfett (lanolin). Disse kan som regel bare vaskes på 30 grader. Disse kan, om du har soppinfeksjon, kokes opp i en panne. Les vaskeanvisningen.

Her kan du lese om hvordan du kan koke de innleggene som ikke tåler maskinvask.

Melkeoppsamlingskopp

Melkeoppsamlingskopp er en liten halvkule du kan sette inni BH'en under amming slik at du samler opp melken fra det brystet barnet ikke ammes på. En del kvinner har spesielt i begynnelsen av ammeperioden stor melkelekkasje fra brystet barnet ikke suger på, under amming. Brukes en oppsamlingskopp slipper tøyet å bli vått. Når måltidet avsluttes fjernes koppen. Den skal ikke brukes utenom ammingene da den er av plast og vil føre til at brystet utsettes for fuktighet.

Selvlagde ammeinnlegg

Bruk for eksempel et gammelt/slitt laken, men vask det på minst 60 grader før du begynner å bruke det. Klipp det så opp i mange små biter; så store som passer deg i forhold til hvor mye du lekker. Kast innleggene for hver gang. På denne måten unngår du bakterier, og faren for sopp minker.


Brystpumperpumpe_swing

Om du får behov for å tømme brystet utenom ammingene, kan du enten pumpe eller håndmelke deg. En brystpumpe kan du ha behov for hvis du regelmessig skal tømme brystene over lengre tid. Det finnes elektriske pumper og håndpumper.
   

Elektriske brystpumper

En elektrisk pumpe sparer deg for den manuelle pumpingen, slik at du kan slappe mer av og konsentrere deg om noe annet enn selve pumpingen. Om man skal pumpe seg over lengre tid, er nok dette er god investering. Pumpen bør kunne reguleres på styrke og intervaller mellom hvert pumpetak. Det er selvfølgelig en fordel om den er liten og lett og bråker lite.
    
 

Det finnes også dobbelpumper. Da får du pumpet begge brylactaline-butikkstene samtidig. Dette er en stor fordel med tanke på å øke melkeproduksjonen; da dobbelpumping stimulerer det melkeproduserende hormonet Prolaktin og stimulerer derfor produksjonen bedre enn om du bare melker ett og ett bryst.

Dobbeltpumping er en stor fordel om du har et barn som ikke kan ta brystet og du ønsker å kunne gi morsmelk over en lengre periode. Du sparer også tid ved å dobbeltpumpe; det går jo dobbelt så fort!

Håndpumper

Disse pumpene er rimeligere enn de elektriske og egner seg godt hvis du bare trenger den av og til. Den er også lettere å ha med seg, og du trenger ikke strømuttak. Om du skal pumpe mye, kan du bli litt sliten, men for de fleste går det helt greit.


Brystskjold

Brystskjold er myke silikonhetter, formet som en smokk, som settes over brystvorten og areola. De blir benyttet for å lindre såre brystvorter, og ved innadvendte brystvorter. I de aller fleste tilfellene vil sårheten forsvinne om man klarer å finne ut hva som er årsaken.

Sårheten skyldes ofte ikkeoptimalt sugetak, og når barnet suger på en lang silikontupp, lærer de ikke å ta brystet skikkelig. I tillegg er det påvist at barnet kan få i seg mindre melk når moren bruker brystskjold. Brystet blir ikke stimulert på riktig måte, og utdrivingsrefleksen kan hemmes.

Brystskjold kan oppleves som en lettvint løsning, men de kan faktisk skape større problemer enn det i utgangspunktet var. Det som er viktig er at barnet får godt sugetak, og at mor får råd om behandling av såre brystvorter. Søk hjelp på helsestasjonen, hos en Ammehjelper eller på ammepoliklinikk.

Blir likevel brystskjold løsningen etter at alt annet er prøvd, er det viktig at det brukes riktig: Brett skjoldet utover før det settes på slik at mest mulig bryst "suges" inn i skjoldet. Stryk eller masser gjerne brystet under ammingen slik at det blir ekstra stimulert. Følg opp med ekstra vektkontroller på helsestasjonen. Det er ikke alle barn som gir uttrykk for at de tar til seg for lite. Ved tendens til lav produksjon, stimuler brystet ekstra ved håndmelking eller pumping noen ganger om dagen.

Ammepute

For ekstra komfo0150-rosart under ammestundene er det noen som synes en ammepute gjør nytten. For de som har tvillinger, gir puten lik støtte på begge sider. Dette er ikke noe du absolutt trenger, man kan gjerne bruke vanlige puter i stedet.

Ammeputene er imidlertid fylt med små kuler, og gir en annen type støtte enn en vanlig pute. Formen gjør at den egner seg til å støtte under barnet mens du ammer, og noen bruker dem gjerne til å støtte barnet i utenom ammestundene også.
    
 

Ammemadrass

ammemadrass_thumb

Dette er en relativt ny "oppfinnelse". Den passer bra for deg som liker å samsove med barnet ditt. Fordelen med denne er at du kan lage en egen liten seng for barnet i din seng. Du befinner deg nært barnet ditt og kan lytte til alle dets signaler i løpet av natten. Barnet elsker å ligge nær deg!
    
Mens du ammer, brettes madrassen ned. Den er tynn og merkes nesten ikke under dere. Når måltidet er ferdig, flytter du deg litt fra barnet og da kan du brette opp kantene på madrassen og feste de der. Slik ligger barnet på en egen liten soveplass rett ved siden av deg. Dere sover begge godt og trygt ved siden av hverandre.

Mange samsover selvfølgelig også uten ammemadrass. Ta dine forholdsregler og lag en trygg soveplass for dere. Plassér for eksempel ikke madrassen på kanten av sengen, og ikke bruk for store dyner/puter i sengen.

Nipple Ease brystknoppbeskyttere

promix_nipleEase-butikk_LDet finnes såkalte brystknoppbeskyttere som er laget av plast og beskytter ømme og såre brystknopper. Brystknoppene luftes og legningsprosessen går raskere. Nipple Ease brukes sammen med spesielle ammeinnlegg med hull som ikke henger fast i sår og som har god oppsugningsevne. Innleggene er til engangsbruk og minsker derfor risikoen for sopp og bakterier i såret.

Ikke optimalt sugetak eller ammestilling er alltid den vanligste grunnen til at såre brystknopper oppstår. Det er derfor viktig å rette opp i det, ellers vil problemet bare komme tilbake. I mellomtiden kan du lindre de såre brystknoppene ved å bruke brystknoppbeskyttere, men husk at de ikke er en varig løsning.
    
Noen av produktene kan du finne i vår nettbutikk