Oppbevaring av morsmelk

Tilbake

Når det gjelder oppbevaring og behandling av morsmelk, må en ta hensyn til barnets alder, helse, om det er fullernært på utpumpet melk, eller om det bare får en flaske en gang i blant.

Kilder:

oppbevaring-av-morsmelk 

Generelt om oppbevaring og behandling av morsmelk

Premature og syke nyfødte har de strengeste kravene til hygiene og kortest anbefalt oppbevaringstid på utpumpet morsmelk. Fullbårne, friske nyfødte må også være mer nøye med dette enn eldre babyer. Det kommer også an på om babyen har utpumpet melk som hovedernæring, eller om den får en flaske en gang i blant. Når babyen begynner å krabbe rundt på gulvet og putte rusk og smuler i munnen, tåler hun mer.
Rådene vi gir gjelder til friske barn hjemme. Det finnes egne råd om oppbevaring til barn på sykehus. Kontakt sykehuset.


Hygiene/Rengjøring av utstyr

Vask alltid hendene før du pumper eller håndmelker.

Les mer om rengjøring av pumpeutstyr her.


Fersk morsmelk/oppbevaring i kjøleskap

•   Melk som skal brukes innen 6-8 timer kan stå i romtemperatur. Dersom den skal oppbevares lengre, bør den settes i kjøleskap eller fryser så raskt som mulig.
•   Fersk morsmelk er holdbar i kjøleskap (4 grader) i 3-5 døgn. Melken bør ikke settes i døren, men inni kjøleskapet der det er kaldere. Melk som har stått i kjøleskapet, kan oppbevares 4 timer i romtemepratur.
•   Tint, tidligere frosset melk er holdbar i 24 timer i kjøleskap.


Frosset morsmelk

De offentlige retningslinjene angir at melk til fullbårne barn anbefales oppbevart i dypfryser (-18 grader)  i 6 måneder, og 3 måneder for premature barn. Melk som er frosset lenger enn dette, kan i de fleste tilfeller også gis til barnet, men muligens med et litt dårligere næringsinnhold. Ta i så fall hensyn til om melken er oppbevart i stabil og riktig temperatur. Melken er i de fleste tilfeller god nok til barn som ikke drikker utpumpet melk særlig ofte; mens for de som fullpumper og kun gir frosset morsmelk kan det være greit å holde seg til de anbefalte retningslinjene.

Melk som har vært i fryseren lenger enn 6 måneder bør i de fleste tilfeller fint kunne brukes iblandet grøten til de barna som har begynt med fast føde.

Det er best at morsmelk som skal fryses settes i fryseren med en gang. Det går fint å helle ny melk rett over i en emballasje som inneholder frossen melk. Mengden allerede frossen melk bør være større enn mengden som nettopp er utpumpet, ellers er det risiko for at den tiner.

Har melken stått lenge i kjøleskap før frysing, bør den brukes med en gang etter tining, fordi bakterieveksten er større enn når melken er satt rett i fryser. Merk emballasjen godt.

God og sikker oppbevaring gir mindre sjanse for at melken får en liten bismak etter frysing, les mer om sikker oppbevaring nedenfor. Om du opplever at melken endrer smak eller lukt under oppbevaring, kan du lese mer om dette her.


Dette gir best mulig oppbevaring av morsmelk i fryser:

•   Melk som skal fryses, settes i fryseren med en gang. Melk som fryses ned raskt, beholder næringsstoffer bedre og gir mindre sjanse for bismak på melken.
•   En kan helle ny melk rett over i en emballasje som inneholder frossen melk. Mengden allerede frossen melk bør være større enn mengden som nettopp er utpumpet, ellers er det risiko for at den tiner.
•   Lufttette beholdere
•   Fryses melken i poser, er det lurt å ha doble poser og legge dem i en boks, slik at man ikke ”skrubber” hull på posene.
•   Stabil temperatur (gjelder både fryser og kjøleskap)
•   Melk som skal brukes innen 6-8 timer kan stå i romtemperatur


Dette forkorter holdbarheten på morsmelk:

•   At det går lang tid før man setter utpumpet melk i fryseren eller kjøleskap
•   Ikke lufttette beholdere
•   Urent utstyr
•   At melken har stått lenge i kjøleskap før den fryses vil øke sjansen for bakterievekst.


Eksempler på emballasje du kan bruke

All emballasje som har tett lokk og kan kokes kan brukes. Unngå for store beholdere, da melk som har vært frosset og blir tint har begrenset holdbarhet. Eksempler på beholdere som egner seg:

•   Gamle syltetøyglass med tett lokk. Kokes før bruk, også lokkene.
•   Engangsbeger i plast  
•   Plastposer. Dersom en fryser melken i plastposer må man være oppmerksom på at fettet lett kan bli hengende igjen i posen. Fryses melken i poser, er det lurt å ha doble poser og legge dem i en boks, slik at man ikke ”skrubber” hull på posene.
•   Isterningposer for frysing av små porsjoner  

Rist melken i emballasjen etter tining, slik at man får med alt fettet som legger seg langs kanten.


Tining av frosset melk

Det er best å tine melk over natten i kjøleskapet. Hvis man ikke har fått planlagt det slik, så er tining under rennende kaldt vann bedre enn tining i romtemperatur. Til nød kan man også tine i lunket rennende vann, men da må melken brukes med en gang. Det er når melken er over 4 grader at bakteriene vokser mest, så poenget er å holde den så kald som mulig fram til den skal brukes.


Oppvarming av morsmelk

Morsmelk må varmes forsiktig og aldri over 40 grader. Du bør aldri koke den for så å kjøle den ned til 37 grader igjen. Grunnen til det er at ved koking vil mange av de nyttige næringsstoffene gå tapt. Den varmes best i lunkent vannbad. Men hvis man passer på å riste på flasken under oppvarmingen kan man bruke varmt, rennende vann.

Fersk og tint melk bør bare varmes èn gang og deretter kastes hvis ikke alt drikkes opp. Melk bør ikke varmes flere ganger fordi det gir gode vekstvilkår for bakteriene. Varm opp små porsjoner om gangen så blir ikke svinnet så stort.

Til små babyer bør en aldri gi melk som er varmet opp to ganger, fordi sjansen for en mageinfeksjon er tilstede. For litt større barn, som kryper rundt på gulvet og putter det meste i munnen, er det kanskje ikke nødvendig å være like nøye på dette, siden barnet da allerede er vant til en del bakterier og har et bedre immunforsvar.

Mikrobølgeovn gir ujevn oppvarming og kan angivelig skade melkens immunologiske egenskaper. Ved oppvarming i mikrobølgeovn kan melken bli ujevnt varm mens flasken er fortsatt lunken. Dette kan føre til brannskade i barnets munn.

De samme forhåndsreglene med oppvarming gjelder for morsmelkerstatning som for morsmelk. Egentlig bør man kanskje være strengere med erstatninger for de inneholder ingen bakteriehemmende substanser slik som morsmelk.


Når du skal ha med deg morsmelk ut på tur

•   Melk som er frossen transporteres i kjølebag med fryseelementer.
•   Fersk melk fra kjøleskapet som transporteres over lengre tid bør også være i kjølebag, eller eventuelt på termos, slik at den holder seg mest mulig kjølig.
•   Morsmelk som kun har vært oppbevart i romtemperatur holder seg lenger enn den som har vært innom kjøleskapet. Holdbar i 6 - 8 timer.