Smak på morsmelken

Tilbake

Vanligvis har morsmelk en mild søtaktig lukt. Noen foreldre finner imidlertid at melk som er pumpet og fryst eller kjølet får en bismak. Dette skjer fordi enzymene (lipase) i morsmelken her såpass sterke at fordøyelsesprosessen (som ellers skjer i barnets mage når det dier) bryter ned fettstoffene i melken raskt. Ofte bryr ikke barnet seg om bismaken, mens andre nekter å drikke den.

Kilder:

 

Breastfeeding: A Guide for the Medical Profession, av Ruth Lawrence, MD.

Tine Greve, jordmor, IBCLC og Ammehjelper ved Nasjonalt Kompetansesenter for amming.

frosset morsmelk 

Det er en del ting du kan gjøre med dette, spesielt hvis barnet tar fersk pumpemelk velvillig.  Det er derfor ofte lurt å ta opp melk tidlig i pumpeperioden og sjekke om dette skjer hos dere, før man bruker en frysemetode på å fryse bort litervis.  For er lukten/smaken allerede der er det ingenting man kan gjøre med det!

Hva kan du gjøre for å unngå lukt?

  •   Første tiltak er å fryse melken raskere, og i dypfryser som ikke er selvavrimende.
  •   Kjøleskapslagring skal alltid skje innerst nederst i kjøleskapet, der det er kaldest.
  •   Dobbeltpakking i dypfryser, der beholderne settes i en større boks med lokk i fryseren, hindrer at temperaturvariasjoner mens beholderne er fryste.  
Her kan du lese mer om oppbevaring av morsmelk.

Hvis dette ikke forbedrer smaken eller at barnet også nekter å ta denne melken, så kan du vurdere skolding.

Hva er "skolding"?

Skolding deaktiverer enzymene i morsmelken, og dette hindrer altså at fettstoffene brytes ned kjapt for de med vond bismak på frysemelken.  Men proteinsammensetningen beholdes slik at den skoldete morsmelken er mild mot barnets mage.  Imidlertid, vil oppvarmingen redusere en del næringsstoffer, spesielt vitamin C.  Metoden er dermed grei for dem som gir tillegg som en liten del av den totale ammingen, ikke for fullpumpere.  Fullpumpere bør forsøke å gi så mye fersk melk som mulig.

Skolding innebærer at man varmer opp melken sakte i en bitteliten godt vasket kjele til man ser små bobler langs kanten.  En smørsmeltepanne er ideel.  Frys i små porsjoner, siden denne skoldete frysemelka må behandles som morsmelkerstatning, tin den fort (i lunkent rennede vann) og bruk den med en gang etter tining, den kan ikke stå i kjøleskapet 24 timer som vanlig frysemelk.

Mange angrer på at de fryste i 250 ml begere etterhvert når grøttiden kommer.  50-100ml er lettere å kombinere.  Husk å merke alle beholderne godt!