Morsmelkens innhold

Tilbake

Morsmelk er perfekt mat for et menneskebarn, tilpasset barnets stadig vekslende behov for vekst og utvikling. For nyfødte er det særdeles gunstig å drikke råmelken (colostrum), som er spesielt rik på antistoffer og celler som kan bekjempe bakterier. For større barn er melken perfekt tilpasset for deres alder og utviklingsfase.

Kilder:

 

Mamma for første gang, Gro Nylander. Gyldendal Fakta Forlag, 1999

Anne Bergljot Bærug, Nasjonalt kompetansesenter for amming

Elisabeth Tufte, Nasjonalt kompetansesenter for amming

iStock-517849734 

Morsmelken inneholder både fett, proteiner, melkesukker og andre karbohydrater, vitaminer, jern og andre mineraler og sporelementer. Alle disse næringsstoffene har viktige funksjoner i kroppen , og er nødvendige for en sunn utvikling for barnet.Fett

Fettet i morsmelken inneholder mye av de langkjedede flerumettede fettsyrene som vi trenger hele livet, men aller mest i starten. Det viser seg at hjernen, som ikke er ferdig utviklet ved fødselen, trenger masse/rikelig av dette fettet for å danne hjernevev.


Den melken som kommer på slutten av ammestunden, når brystet begynner å kjennes litt tomt er ofte spesielt fettrik. Derfor er det viktig å la barnet blir ferdig på ett bryst, og ikke bytte bryst for fort. Les her om den fete ettermelken.

Melkesukker

Mesteparten av sukkeret i melken er melkesukker eller laktose.  Dette bedrer opptaket av kalk i melken. Melkesukkeret fremmer vekst av en  bakterie som gir god fordøyelse og fører til en litt syrlig lukt fra fullammede barns avføring. Morsmelken inneholder også andre typer karbohydrater, for eksempel oligosakkarider som ikke bare er et næringsstoff, men også beskytter barnet mot virus og bakterier.

Proteiner

Proteinene i morsmelken er også tilpasset menneskebarnet. For mye proteiner i kosten, kan være en belastning for barnets nyre. Dette er grunnen til at for eksempel kumelk ikke skal gis til små barn, da den inneholder altfor mye proteiner, og derved er tungt fordøyelig for spedbarnet. Kumelk og kumelkbaserte morsmelkerstatninger i tidlig spedbarnsalder kan gi økt risiko for kumelkallergi, men husk at det finnes alternative morsmelkerstatninger.


Jern

Jernet i morsmelken er spesiallaget for menneskebarn, og gir nok jern det første halve leveåret. Det er ikke store mengder jern i morsmelk, men det tas veldig godt opp i barnets fordøyelse.

Vitaminer

Når det gjelder vitaminer, inneholder morsmelken alle de viktige vitaminene som barnet trenger det første halve leveåret, med unntak av vitamin D. Vitamin D er viktig for opptak av kalk til benbygningen. Vitamin D dannes når huden utsettes for sollys, og litt sol på huden en times tid et par ganger i uken er nok. I Norge kan det være vanskelig i få til dette i den mørkeste tiden av året, derfor anbefales barn som er over 4 uker gammel få tilførsel av vitamin D gjennom tran.

Enzymer

Morsmelk inneholder viktige enzymer som er bra for barnets fordøyelse.

Antistoffer

Morsmelk inneholder også antistoffer mot noen infeksjoner som mor har hatt tidligere i livet. Forskning tyder på at morsmelken bidrar til å forebygge for eksempel blodforgiftning hos nyfødte, infeksjoner i ører, nese, hals og lunger, samt urinveisinfeksjon. Man har også funnet at brystbarn kan være mindre utsatt for sukkersyke og visse tarmsykdommer. Når det er sagt, er det på sin plass å understreke at amming ikke gir noen garanti for at barnet ikke skal få disse sykdommene, men det er snakk om en reduksjon av risiko for å få dem.

Tidsskrift for den norske legeforening: Morsmelk, immunrespons og helseeffekter

Barn fødes med et svakt utviklet immunsystem, det tar flere år å bygge det fullstendig opp. Men morsmelken beskytter spedbarnet mens det gradvis bygger opp sitt eget immunsystem. Dette er også bakgrunnen til at Verdens Helseorganisasjon og UNICEF anbefaler amming i to år.


Hvis en ikke får til fullamming

Hvis en har prøvd alle gode råd for å øke melkemengden, kan det hende  at delamming blir alternativet. Dette gir barnet alle de gode egenskapene til morsmelken, selv om det får mindre mengder enn et fullammet barn.

Hvis en må velge bort ammingen helt

En må minne seg selv på at det å være en god mor ikke kommer an på om en ammer eller ikke! Barnet får i seg alle næringsstoffer det trenger i morsmelkerstatning. Hvis en gir flaske, kan en passe på å gi barnet mye kroppskontakt, gjerne hud mot hud.


Flaskeposten er et flott nettsted med informasjon om morsmelkerstatning og flaskemating som anbefales for deg som søker informasjon om dette.