Ammestillinger

Tilbake

Det finnes flere gode ammestillinger, de fleste finner et par de foretrekker. Hvordan man legger barnet til kommer også an på hvor man er og hvilke muligheter man har for å innrette seg mest mulig komfortabelt. Det kan også være grunn til å amme i en spesiell stilling fordi du har tette melkeganger eller brystbetennelse. Hvis barnet trenger ekstra støtte, eller du trenger å forme og støtte brystet under ammingen er noen stillinger greiere enn andre. Det er vanlig at både mor og barn har favoritttstillinger, men prøv gjerne å variere litt for best mulig tømming av brystet.

Kilder:

Ulike ammestillinger har utviklet seg gjennom tidene og er videreført gjennom erfaringsbasert kunnskap. Her har vi vist et utvalg av hyppig brukte ammestillinger, men oversikten er ikke uttømmende. Til denne artikkelen har vi hentet inspirasjon fra følgende kilder

Sundhedsstyrelsen i Danmark. Det normale ammeforløp. I: Amming – en håndbok for helsepersonell. Norsk utgave: Alquist Ragnhild. Bergen:Fagbokforlaget; 2016. s.62-98.

Helsing E, Häggkvist A. Fødselen over – venne seg til hverandre. I: Helsing E, Häggkvist A. Amming- for deg som vil amme. Bergen:Fagbokforlaget; 2008.s.97-123.


iStock-587820776 

En god ammestilling:

  • Gir deg behagelig støtte deg og barnet.
  • Sørger for at barnet får et godt og riktig tak på brystet.
  • Hjelper til slik at at brystet melkes best mulig.

Barnets hake og underkjeve er det som jobber mest aktivt når et barn dier med hjelp av tungen. Overkjeven vil stå nesten stille. Underkjevens bevegelser skaper undertrykket som hjelper til med å melke brystet. Det er en fordel å variere litt på stillinger slik at brystet melkes fra flere vinkler. Et eksempel er å amme i modifisert vugge og tvillingstilling annenhver gang på hvert bryst, eller variere mellom at du sitter og ligger. Da melkesalle sider av brystet.


Noen tips før du skal legge barnet til:

  • Sørg for at det er minimalt med tøy og tepper mellom dere, barnet skal ligge tett inntil din kropp.
  • Hud mot hud er alltid ekstra stimulerende, dersom det er mulig.
  • Bygg gjerne opp med puter rundt dere slik at stillingen blir så behagelig som mulig og at du får god støtte til armene.
  • Dersom du bruker ammepute eller annen støtte i fanget ditt - husk at det er dine armer som skal hvile på den. Barnet skal ikke ligge direkte på ammeputen. Da unngår du at barnet synker ned i puten og blir liggende for langt unna brystet. Unntak er ved små bryster da det kan være nødvendig å få barnet høyere opp.
  • Bruk en liten skammel eller puff til å ha bena på, da vil barnets tyngdepunkt ligge mot din kropp og eventuelle puter i fanget sklir ikke unna.
  • Ha drikke, snacks, telefon, gulpekluter og det du ellers trenger i muiddelbar nærhet.

Klassisk vuggestilling

klassisk-ammestillingBarnet ligger på siden med magen tett mot mors mage. Hodet til barnet hviler i armkroken. Den underste armen til barnet ligger rundt livet ditt. Denne stillingen passer best til de som har ammet en stund og hvor barnet ikke er helt nyfødt. Det er fordi barnet blir liggende litt langt opp mot armhulen og dermed høyt oppe i forhold til brystknoppen jo mindre barnet er.  Hvis du trenger å forme og støtte brystet under ammingen kan det også være litt plundrete, da er modifisert vuggestilling å anbefale.

 

Her kan du se en video med klassisk vuggestilling 

 

Modifisert vuggestilling

modifisert-vuggestilling

Barnet ligger på motsatt arm av det brystet du skal amme på. Hele barnet hviler på armen, med hendene dine støttet i nakken. Ha gjerne barnets ben på hver side av armen din. Da har du den andre hånden fri ved brystet, og kan på den måten hjelpe til med å forme og eventuelt støtte brystet under ammingen. Det er også lettere å legge barnet lenger ned mot midten av brystkassen din slik at brystknoppen ligger mot nesen til barnet. På samme måte som i vuggestilling skal barnet ligge mage mot mage. Dette er den beste stillingen når barnet er nyfødt og til barn som er født prematurt eller er sugesvake.

 


modifisert-vuggestilling-2

Her ser du hvordan barnet skal ha brystknoppen i forhold til nesen for å stimulere gaperefleksen til barnet. Ved å holde barnet slik kan du forme brystet med den ledige hånden.

 

Her kan du se en video med tillegging med modifisert vuggestilling.

 


 

Tvillingstilling

Her ligger barnet omtrent som i modifisert vugge, men er flyttet til brystet nærmest armen som holder barnet. Barnet blir liggende på siden under mors arm, med lårene trukket opp rundt din midje eller med din arm mellom bena til barnet. At bena kan trekkes opp mot barnets mage kan hjelpe barnet å slappe bedre av. Denne stillingen er effektiv for melking av kjertlene som er på yttersiden og opp mot armhulen din. I denne stillingen kan det være lettere å forme og støtte brystet og se hvordan barnet gaper over brystet. Den er også gunstig for sugesvake barn.

Her kan du se en video med tillegging med tvillingstilling 

 

Tilbakelent ammestilling

tilbakelent-ammestilling

En stilling som kan være spesielt behagelig for deg, og samtidig svært stimulerende på barnets søke/gape og sugerefleks. Den er basert på barnets naturlige vei til brystet. Mange barn tar et godt tak i denne stillingen, og den er anbefalt spesielt til de som ønsker en ny start på ammingen, men alle kan med fordel bruke den. Les mer om denne stillingen her.

Bruk puter/dyner og lag deg et behagelig rede å ligge i. La barnet ligge på magen oppå din mage. Stillingen kan også gjøres sittende mer oppreist med
støtte av fanget ditt og hånden din.

 
Her kan du se en video med tillegging med tilbakelent amming

 

Liggende stilling

liggende-ammestilling

Legg deg godt over på siden, brystet ditt skal hvile mot underlaget. Barnet skal ligge tett inntil deg med nesten mot brystknoppen. Pass på at du ligger litt høyt opp med hodet slik at du ser barnet ditt. Barnet vil bøye hodet litt tilbake for å gape over brystet og får dermed godt med luft til nesen. Støtt barnet ditt i ryggen enten med hånden din
eller et sammenrullet teppe slik at barnet ikke ruller over på ryggen under amming.

Her kan du se en video med tillegging liggende amming 

 

liggende-ammestilling-2Ønsker du å amme fra begge bryst uten å snu deg til andre siden kan du legge barnet på en fast pute slik at hun rekker opp til det andre når du skal bytte, samtidig som at du lener deg litt over.

 

 

 

Kilder

Ulike ammestillinger har utviklet seg gjennom tidene og er videreført gjennom erfaringsbasert kunnskap. Her har vi vist et utvalg av hyppig brukte ammestillinger, men oversikten er ikke uttømmende. Til denne artikkelen har vi hentet inspirasjon fra følgende kilder

Sundhedsstyrelsen i Danmark. Det normale ammeforløp. I: Amming – en håndbok for helsepersonell. Norsk utgave: Alquist Ragnhild. Bergen:Fagbokforlaget; 2016. s.62-98.

Helsing E, Häggkvist A. Fødselen over – venne seg til hverandre. I: Helsing E, Häggkvist A. Amming- for deg som vil amme. Bergen:Fagbokforlaget; 2008.s.97-123.