Store bryst

Tilbake

Kvinner med store, tunge bryst kan noen ganger oppleve det som en utfordring, slik som ammende kvinner med mindre bryst kanskje ikke møter på. Det er viktig å finne en god ammestilling og sørge for optimalt sugetak. Her er noen tips for ammende kvinner med store bryst.

Kilder:
Bonnie Tilson: “Helping Large-Breasted Mothers”

Anne Smith, IBCLC: “Nursing Tips for the Large-Breasted Mother”

amming-storebrystFør barnet kommer

Før barnet kommer, bør du investere i en god amme-BH.  En BH bør gi god støtte, og det er spesielt viktig om man har store bryster. BH’en skal verken kjennes for stram eller for løs. Du bør regne med at du går opp minst en BH-størrelse ved slutten av svangerskapet, og her kan du lese vår guide til hvordan du finner riktig BH-størrelse. Unngå å bruke spile-bh og sports-BH.

Det kan også være lurt å øve seg på ammestillinger før man venter barnet. I Ammebutikken har vi et godt utvalg i amme-BH'er, og noen modeller finnes opp til I-cup.


Støtte til store og tunge bryst

Noen mødre har problemer med å løfte barnet opp til brystet om brystene når langt ned mot fanget. Det kan være lurt å støtte opp brystet med en passende pute, et sammenrulla teppe eller håndduk, en sammenrullet tøybleie eller liknende. Legg støtten under brystene, slik at brystknoppen vender litt mer oppover. Dette er også viktig for at ikke barnets nese skal bli dekket til, slik at barnet kan puste fritt og svelge melken ordentlig.


c-grepDet kan i tillegg være fint å bruke hånda  til å støtte opp brystet, men vær forsiktig med å presse fingertuppene inn i brystet, da dette på sikt kan gi tilstoppede melkeganger. Det kan være lurt å bruke noe som kalles ”c-grepet” (se bildet til høyre) for å unngå å dekke barnets nese, samtidig som du skåner brystet mot fingertuppene dine og fordi det kan bli ”tungt” for barnet å holde vekten av brystet etter en tid.


Finn en god ammestilling – for deg

Liggende ammestilling og tvillingstilling kan for noen være lettere å få til enn den tradisjonelle sittende ammestillingen. For andre kvinner med store bryst gir den sittende stillingen bedre oversikt. Et generalt råd er derfor å prøve ulike ammestillinger, da alle kvinner og bryst er forskjellige, og du må finne en stilling du synes er god for deg. Her kan du se videoer av ulike ammestillinger.


Om du velger å ligge og amme, kan du forsøke å legge en pute under overkroppen din, slik at du kommer litt lenger opp fra madrassen, og det gir bedre plass for brystene. Tvillingstilling kan også være et godt alternativ for noen kvinner fordi det gir god oversikt over hvordan barnet har fått tak på brystet. Her må du sannsynligvis også hjelpe til med å holde brystet  (gjerne med C-grepet) slik at brystet ikke blir liggende over barnet. Prøv å variere mellom ulike ammestillinger for å få ”tømt” brystet for å unngå tette melkeganger.


Melkeproduksjonen

Kvinner med store bryst har ikke nødvendigvis mer melk enn andre kvinner, da kvinners melkeproduksjon er uavhengig av brystenes størrelse. Her kan du lese om stor melkeproduksjon.

Varmeutslett

Varmeutslett kan være et problem, særlig under brystene. God hygiene er viktig, og like viktig å tørke seg godt for å unngå fuktighet.  Bomulls-BH’er gjør det normalt mindre klamt for huden enn andre typer BH’er.


Å amme hjemme

Når det gjelder amming hjemme, kan det være lurt å ha faste steder hvor du ammer barnet ditt. Her kan nødvendig utstyr ligge, som puter, tepper og lignende, som trengs for å støtte opp brystet, og for at du skal sitte komfortabelt når du ammer. Se informasjonsfilmer med ulike ammestillinger her.


Å amme diskret offentlig

Alle kvinner bør være stolte av brystene sine, men det er ikke alltid en god opplevelse å vise dem fram i offentlighet når man som mor må amme barnet sitt. Å amme diskret offentlig kan være et problem for kvinner med store bryster, ettersom brystet vil falle ut av amme-BH’en når mor løsner på denne.


Et tips til dette kan være å sy inn et ekstra innlegg i amme-BH’en. Du kan enten kjøpe en vanlig BH i passende størrelse og klippe av et passende tøy til å sy inn på baksiden av amme-BH’en, eller klippe av et tøy i stoff som er behagelig mot kroppen, gjerne i bomull. I det innerste laget kan du klippe hull til brystvorta og deler av det brune området rundt brystvorta, slik at du dekker til det meste av brystet i det du åpner amme-BH’en.