Brystenes fasong

Tilbake

En del kvinner bekymrer seg for hva amming gjør med brystenes fasong. Det er mange som er redde for å få såkalte ”hengepupper”.

Kilder:

Gyldendals store bok om barnet, svangerskap og fødsel. 2. utg.

Elisabeth Tufte, Nasjonalt kompetansesenter for amming.

brystenesFasongDet er blitt en myte at amming ødelegger brystene og gjør at de henger mer. Det kan nok føles slik særlig når man har melkespreng, men det er altså ikke ammingen som gjør at brystene endrer fasong. Det er også noen som tror at jo lenger man ammer, jo mer går det utover brystenes utseende og jo slappere blir de.

Brystene forandrer seg i løpet av svangerskapet

Allerede tidlig i svangerskapet begynner endringene av brystene og brystvevet. Melkekjertlene utvikler seg og noe av fettevevet forsvinner til fordel for større melkekjertler. Det er også vanlig å legge på seg alt mellom 6 og 20 kilo, denne økningen innebærer også at brystene blir tyngre.

I gjennomsnitt øker hvert bryst med 200-400gram. Noen kvinner går dermed opp flere BH-størrelser under svangerskapet. Økningen i størrelse av brystene gjør at huden strekkes, og det er vanlig å få strekkmerker, disse blekner med tiden. Mange kvinner opplever også at blodårene under huden blir ekstra synlige når der er gravide og huden strekkes.

Når barnet er født vil de fleste oppleve en stor forandring i brystene de første dagene etter fødsel. Dette er på grunn av økt blodtilførsel, og vevs-væske i brystene (brystspreng), og også at melkeproduksjonen kommer i gang for alvor.

I begynnelsen vil det også være et missforhold mellom hvor mye melk som produseres og hva barnet tar. Etter hvert som brystsprengen avtar og melkeproduksjonen har tilpasset seg bedre barnets behov vil mange oppfatte brystene som mindre og slappere enn før. Den flotte spensten fra graviditeten er forsvunnet. Dette skjer for mange samtidig som de ekstra kiloene fra svangerskapet er borte. I stedet for å koble endringen til vekttap, så kobler man det til ammingen.

Nyere forskning har faktisk dokumentert at det i stor grad er svangerskapet, og hormonpåvirkningen mens man er gravid, som gjør at  brystene endrer fasong.

Røyking vil også påvirke hudens elastisitet noe som gjør at røykende kvinner vil ha større sjanse for å få slappere bryst enn ikke-røykere. Det er med andre ord ingen grunn til å la være å amme fordi man er redd for å ødelegge brystene sine.

Det man derimot kan gjøre for å ta vare på brystene er å investere i en god BH under svangerskapet og når man ammer. BH-en må være stor nok og støtte riktig uten å stramme. Det kan lønne seg å gå i en undertøysforretning og få skikkelig hjelp til å finne den rette. Du kan også lese en innkjøpsguide til hva du skal tenke på når du kjøper amme-BH her.

I Ammebutikken har vi et godt utvalg av amme-BH'er opp til og med J-cup.