Biting

Tilbake

Har barnet ditt begynt å bite, og er du i ferd med å gi opp ammingen? Fortvil ikke; det finnes mange gode råd, og biting trenger slett ikke være slutten på ammingen.

Kilder:
http://www.kellymom.com

Nasjonalt kompetansesenter for amming, ved Tine Greve

iStock-637406204 

Hvorfor biter barnet?

De fleste barn prøver ut bitingen ved et eller annet tidspunkt, og i svært mange tilfeller skjer det når barnet er i ferd med å få tenner. Som regel er dette noe som går meget fort over; enkelte barn prøver seg bare én gang, mens noen mødre får prøvelsen gjentatt i flere dager.

Husk at det ikke er mulig å bite og die samtidig. Når barnet dier, har det faktisk tungen over nedre tannrekke. Det gjelder å finne en reaksjonsmetode som fungerer for deg og barnet ditt, og opptre bestemt, men rolig hvis barnet biter.

 

Råd hvis barnet biter:

Når barnet biter: Det er fort gjort å rope ut når en blir bitt, både fordi det er vondt og fordi en blir så overrasket. Likevel er det lurt å lære seg å ikke gjøre det, fordi du enten kan skremme barnet, eller så synes barnet det er en smule morsomt med reaksjonen din, og prøver det ut flere ganger. Prøv heller for eksempel å si rolig "Ok, vil du ikke ha mat nå?", og samtidig ta henne vekk fra brystet en stund (dette kan være fra noen sekunder til noen minutter; finn det som passer ditt barn best).

Ros når barnet gjør noe riktig, er alltid lurt.

Å avslutte ammestunden er sannsynligvis den mest effektive metoden for å få barnet til å slutte å bite. Snakk gjerne til barnet, si for eksempel "hvis du biter så kan vi ikke amme". Hvis barnet virkelig er sultent, vil det nok si i fra når du tar vekk brystet, og sannsynligvis ikke bite når du legger det til igjen.

Biting i begynnelsen av ammestunden

Hvis barnet ditt har en tendens til å bite i begynnelsen av ammestunden, så sørg for at barnet gaper godt når du legger det til. Biter det når du legger det til, ta henne fra brystet, si rolig "er du ikke sulten?", og tilby henne en bitering i stedet. Husk å gi ros når hun gaper over brystet og dier uten å bite.

Biting i slutten av ammestunden

Når barnet har stillet sulten, og begynner å kjede seg litt, hender det at det prøver å bite. Prøv i så fall å lese ditt barns signaler, følg med på barnet under hele måltidet. Det er lett å lære seg å forutse når barnet skal til å bite. Prøv så å ta det vekk før hun biter.

Er barnet sultent? Les barnets signaler før du tilbyr henne brystet. Hvis hun kaver med armene, dytter deg fra seg, eller er urolig, er barnet kanskje ikke sultent. Du kan for eksempel prøve å tilby biteleken først, og se hvordan hun reagerer på det. Hun vil nok fort si i fra hvis hun er sulten.

Oppmerksomhet

Har du problemer med at barnet ditt biter, så kan du prøve å gi det full oppmerksomhet under ammingen, og ikke lese eller se tv mens du ammer. Noen barn kan finne på å bite for oppmerksomhetens skyld.

Hvis hun ikke slipper taket: Det er sjelden barnet biter, og ikke slipper taket, men om så skjer, kan du prøve å få fingeren inn i munnviken, og presse gommen ned for å slippe opp vakuumet hun har når hun dier. Eller, så kan du forsiktig skyve henne nærmere brystet ditt, slik at det blir vanskeligere for henne å puste. Da vil hun slippe taket for å trekke pusten.