Montgomerys kjertler

Tilbake

Det mørkere pigmenterte området rundt brystvorten din kalles areola. Her har de aller fleste små utstående knopper, nesten kviselignende, fordelt rundt om. Disse kalles Montgomerys kjertler. De er ofte mer fremtredende under graviditet og mens man ammer, og kan bli mindre synlige igjen etter at ammeperioden er over. Disse små kjertlene har faktisk en fascinerende funksjon.

Kilder:
Wilson-Clay, B., Hoover, K. 2013. The Breastfeeding atlas, fifth edition.  ISBN 0-9672758-7-3

De kan variere i antall, men man har i gjennomsnitt 9 stykker. Disse kjertlenes rolle ser ut til å kunne hjelpe barnet med å finne frem til brystet ved at de utsondrer duftsekret som smører areola og tiltrekker barnet med duft og smak.

Kjertlene har et lite nettverk innenfor huden, ikke ulikt melkekjertelsystemet. Disse små sekret-gangene kan noen ganger infiltrere seg med melkegangene, og man kan se at det pipler små dråper med melk ut av Montgomery-kjertlene.

Mødre har delt erfaringer hvor de ser at disse kjertlene hovner opp og blir ømme når de får tidlig brystspreng. Nesten så kjertlene kan virke betente. Dette har avtatt og mildnet etter amming.

Men det kan også skje at man opplever at en eller flere av de små kjertlene blir betente. De kan hovne opp, bli mørkerøde, etterhvert få en kjerne med puss- og se ut som en betent kvise. Andre beskriver det som at de har fått en brystvorte til på området.

Det anbefales å behandle disse betente kjertlene varsomt. Legg på en fuktig, varm klut og masser forsiktig for å åpne de sekretoriske gangene. Dersom det er vondt, svært betent og kanskje har sprukket anbefales det å ta kontakt med lege for å få behandling. Antiseptisk salve kan være verdt å prøve, og i noen tilfeller kan det være nødvendig med antibiotika-kur.

Saltvann renser opp i betente sår. Du kan bruke saltvannsomslag eller saltvannsbad eller en kombinasjon av dette.

Saltvannsomslag:

  • Kjøp fysiologisk saltvann 0,9 % på apoteket eller lag den selv: Lag saltvann av 1 toppet teskje salt oppløst i 1 liter kokt vann. Oppbevares i kjøleskap.
  • Fukt kompresser med saltvannsoppløsningen og legg på i ca 10 minutter 3-4 ganger om dagen inntil bedring.

Eller lag et saltvannsbad:

  • Lag en saltvannsløsning med 1 toppet teskje salt i 3 dl kokt vann. Saltet løses opp i vannet før det tilsettes 7 dl kaldt kokt vann for behagelig temperatur.
  • Bløt brystet i det varme vannet (ikke for varmt) i for eksempel en bolle. Gjøres før amming minst 4 ganger pr. dag.
  • Du kan selvsagt lage en større porsjon med saltvannsløsning og oppbevare i kjøleskapet som du varmer før bruk. Kok opp ønsket vannmengde, for eksempel 4 liter og tilsett 4 teskjeer med salt.

Vær alltid nøye med hygiene rundt sår på brystet, sørg for rene hender, og vask gjerne området med saltvann før du har på salve. Bruk en ny q-tips hver gang du skal ta salven fra tube til bryst for å unngå direkte berøring og eventuell overførsel av bakterier.

Pumping

Dersom du har en vond Montgomerykjertel der hvor du skal plassere pumpeskjoldet og dette hindrer deg i å kunne bruke pumpen kan du prøve å skjære bort en bit på skjoldet i området så den ikke presser på kjertelen. Vær bare oppmerksom på at kantene rundt kan bli ganske skarpe så prøv å ikke presse skjoldet for hardt ned i brystet, bare akkurat nok til at det dannes vakuum. Dersom det er mulig kan det være bedre å håndmelke mens du har betent kjertel.

Ta kontakt med lege dersom:

  • Det oppstår en kul som er hard og som ikke blir mindre eller forsvinner (selv om den ikke er vond)
  • Du får sykdomsfølelse og feber sammen med en betent kjertel
  • Det kommer puss ut fra kjertelen kontinuerlig uten bedring
  • Betennelsen er svært smertefull og vedvarer i flere dager

 

Kilde:

Wilson-Clay, B., Hoover, K. 2013. The Breastfeeding atlas, fifth edition.  ISBN 0-9672758-7-3