Sykdom hos barnet

Tilbake

Når barnet er sykt, er det ikke sikkert det klarer å få i seg annen næring enn morsmelk, og da er morsmelken verdifull! Hvis barnet ikke orker å suge, så må du pumpe/håndmelke og gi med kopp.

Kilder:

Telefonhåndbok for ammespørsmål, Sandra Jolley, ARNP, MS, IBCLC & Ellen Phillips-Angeles, MS, CHES. Utgitt av ammehjelpen 2004.

Elisabeth Tufte, Nasjonalt Kompetansesenter for amming.

sykt-barn-amming  

Oppkast

Hvis barnet kan ta noe næring i det hele tatt, bør det være morsmelk. Amme i 2-3 minutter, hvert 10. minutt i minst en time. Hvis oppkasten opphører, kan varigheten av ammingen økes. Mor kan om nødvendig la barnet suge på fingeren mellom disse korte ammingene i starten.

Tett nese

Fortsett med selvregulert amming for ernæring og trøst. Den økte melkemengden bidrar til raskere bedring. Hvis barnet har problemer med å puste på grunn av tett nese, kan du justere ammestillingen ved å holde barnet så oppreist som mulig, og korte ned på ammingene så vel som intervallene mellom ammingene. På større barn, kan du gjerne prøve å la de stå i fanget mens de ammer. Du kan se video av ulike ammestillinger her. Hvis det er tykt slim i nesen kan det være nyttig å dryppe noen dråper fysiologisk saltvann eller morsmelk i barnets nesebor før amming.

Diaré

Barnet bør behandles av fastlegen. Det er imidlertid svært uvanlig at barn som fullammes får ”ekte” diaré. Avføringen som kommer fra morsmelk kan ofte se ut som diaré, det vil si den er flytende, sterk gul i fargen og med små korn i. Diaré hos fullammede barn defineres slik: økt mengde vandig avføring utover det som er vanlig for barnet. Ved diaré bør du fortsette hyppig amming. Hvis barnet trenger ekstra væske på grunn av dehydrering, ta kontakt med legen din.

Gulsott

Den første leveuken kan gulsott komme av utilstrekkelig melkeinntak. Derfor bør alle spedbarn med økende gulsott få en nøye vurdering under amming, og bør være under oppfølgning av helsepersonell. Du bør amme så ofte som mulig. Det er ikke nødvendig å bruke tilleggsvæske med mindre det er klare tegn på dehydrering. Dette skal barnets lege ta stilling til. Barnet ditt bør få oppfølging av helsepersonell inntil gulsotten har gått ned under behandlingsgrensen.