Tette melkeganger

Tilbake

Tags: tilstoppede melkeganger

Symptomer på tette melkeganger er at du kjenner noen ømme, litt harde områder i brystet etter at barnet har spist. Av og til blir huden over de områdene litt rødflammet også. Tette melkeganger kan gi høy feber og influensalignende symptomer hvis de ikke blir tømt.

Kilder:

Boken om amming, Elisabeth Helsing. Gyldendal Norsk Forlag A/S, 1995.


Elisabeth Tufte, Nasjonalt kompetansesenter for amming.

Årsaken til tilstoppede melkeganger er at melken ikke slipper ut av en eller flere melkeganger.

Den vanligste årsaken til dette er at det er et misforhold mellom hvor mye melk som lages og hvor mye melk som melkes ut. For stor melkeproduksjon er den vanligste årsaken. Selv om en har lite melk, kan melk hope seg opp og gi tilstoppinger dersom det går for lang tid mellom ammingene. Det er derfor viktig å være oppmerksom på alle forandringer i ammerutinene.

En annen vanlig årsak kan være en ikke-optimal ammestilling eller sugetak som gjør at brystet tømmes dårligere i noen områder enn andre. Mer uvanlige årsaker kan være at du har frosset og vært kald på brystene, en for stram BH (for eksempel en bh med spiler), stramme klær (også amme-klær), bæreseler, sikkerhetsbeltet i bil, eller en ryggsekk som trykker på melkegangene.

Dette gjør du hvis du har fått tette melkeganger

Du bør sørge for at du får ut melken fra det ømme brystet ofte; så legg barnet hyppig til, eller håndmelk forsiktig. Det skal ikke gå mer enn 2 timer mellom ammingene på dagen, og du må også amme minst hver 3. time på natt. Det er viktig at du tømmer brystet så godt som mulig. Har du et barn som ikke vil die så ofte eller er sugesvakt må du tømme brystet ved håndmelking eller pumping. Enkelte tilstoppinger kan ta flere dager å få bort, men blir kulene mindre etter amming/ pumping, vet du at du er på riktig vei. Vær tålmodig!

Når du har klart å få bort tilstoppingene må du gradvis redusere antall amminger eller pumpinger slik at du ikke får nye tilstoppinger pga den hyppige uttømmingen.

 

Blir det ikke mer melk hvis jeg ammer så ofte?

Du må ikke være redd for at melkeproduksjonen skal øke disse dagene, for de tette melkegangene må du prioritere å få orden på først. Å redusere melkeproduksjonen igjen (dersom den er for høy) kan du gjøre etterpå.

Alle kuler i brystet som ikke forandrer seg i det hele tatt i størrelse etter et døgn eller to med hyppig tømming, SKAL undersøkes nærmere av lege.

Generelle råd hvis du har tette melkeganger

  • Før du begynner ammingen, kan det hjelpe å legge på varme omslag. Les om Ammehjelpens varmeputer her. Du kan også bruke en varm klut eller lignende.
  • Er brystet svært ømt, kan det være lurt å stimulere utdrivningsrefleksen før du begynner ammingen.
  • Prøv ulike ammestillinger, alt som er mulig, er lov! Du kan prøve å ligge, "tvillingstilling", å la barnet stå i fanget ditt, eller "stå på fire". Det kan være lurt å bytte stilling, så hvis det ømme området for eksempel sitter på ytre, øvre fjerdedel side av brystet, kan du for eksempel prøve å ligge mens du ammer det øverste brystet. Bygg opp under barnet, og len deg godt over mot barnet. Se video av ulike ammestillinger her.
  • Når du så merker at melken renner, kan du stryke forsiktig over det ømme området  med håndflaten mot brystknoppen, når du hører at barnet drikker jevnt. NB! En skal aldri massere brystet  hardt, da dette kan skade brystvevet, og føre til en betennelsesraksjon som kan gi en ikke-bakteriell infeksjon.
  • Det kan også hjelpe å stå i dusjen eller ligge i badekaret. Det virker avlappende, og kan få i gang utdrivningsrefleksen.
  • Husk at du må amme ofte; ikke sjeldnere enn hver 2. time på dagen og hver 3. time på natt.
  • Hvis du har stadig tendens til tette melkeganger, bør du ikke forsøke å stoppe melken som renner av det brystet du ikke ammer på, med fingeren. La melken renne, men samle den opp med en liten skål eller bruk ammeinnlegg.
  • Om helsepersonell eller mor vurderer at problemene med tilstopping kan ha årsak i dårlig utdrivningsrefleks, kan enkelte ha nytte av Syntocinon nesespray som kan bedre utdrivningen av melken.

Forebygging av tette melkeganger

Kjenn på brystene før og etter amming, og pass på at de er mykere etter ammingen. Hvis de fortsatt er fulle/kjennes harde ut, har ikke barnet diet effektivt nok, så for å forebygge tette melkeganger og mastitt (brystbetennelse) bør du sørge for at barnet ammer i minst 10 minutter med aktiv svelging ved hver amming. Varier mellom ulike ammestillinger, og kjenn etter begynnende kuler/harde områder. Hvis du ikke får barnet ditt til å amme effektivt nok, kan du enten håndmelke eller pumpe ut nok melk til at brystene ikke er fulle og du ikke har brystspreng lenger.

Fordi tilstoppede melkeganger vanligvis er forårsaket av et misforhold mellom hvor mye melk som produseres og hvor mye som tømmes ut, er det viktig å være oppmerksom på alle forandringer i ammerutinen. Risiko for tilstoppinger er når barnet begynner å sove lenger, begynner med fast føde, stress og travelhet som gjør at du ikke ammer så ofte eller lenge som du pleier.

Ved alfor høy melkeproduksjon, kan en prøve metoden med hel tømming og intervall-amming som er beskrevet her. NB! En må IKKE ha tilstoppinger eller brystbetennelse samtidig som en tar i bruk denne metoden.

Enkelte kvinner kan ha en fettsammensetning i melken som gjør at de får lettere tilstoppinger enn andre kvinner på tross av hyppig tømming og at barnet suger effektivt. For disse kvinnene kan det være verdt å prøve et kosttilskudd som heter Lecitin. Lecitin er en fettforbindelse som fungerer som emulgator, det vil si den får fett og vann til å binde seg til hverandre. Teorien er da at lecitinet har den effekten at den emulgerer melken, det vil si hindre den i å skille seg og da dannes ikke disse fettslintrene i melken. Lecitin er en forebyggende behandling og hjelper IKKE når tilstoppingen har oppstått. Det hjelper heller ikke hos kvinner som får tilstoppinger pga mye melk eller at barnet tømmer brystet dårlig.

Lecitin finnes i mye av den maten vi spiser, både naturlig forekommende og tilsatt for å emulgere for eksempel salatdressinger. Lecitin kan kjøpes på helsekostbutikker og er helt ufarlig å bruke under amming. Doseringen er 2 kapsler á 1200 mg morgen og kveld, altså 4800 mg i døgnet.  Kommer det i pulver er doseringen en spiseskje 3-4 ganger daglig.

NB! Dette er en mye høyere dosering enn det som står anbefalt på boksen. Dosen ved tette melkeganger er høyere fordi midlet skal, via blodbanen videre ut i melkegangene og virke. For å komme helt ut dit trengs høyere doser. Hvis dette har effekt kan dosen, etter to uker uten tilstopninger, settes ned til 3 kapsler om dagen. Hvis det fortsatt ikke er tilstopninger kan dosen ytterligere reduseres.


Et annet tips kan være SPC-flakes. SPC Flakes er spesialbehandlet havregryn som spises som forkostblanding, og det er påvist en forebyggende effekt på mastitt. Her kan du lese mer om SPC-flakes.

 

Forslag til ulike ammestillinger ved tette melkeganger:

tette_øverste_bryst
Liggende - ammer øverste bryst. Foto: Anita Schrøder

tette_sittende
Sittende i fanget. Foto: Anita Schrøder

tette_liggende
Ammer opp-ned på grunn av rødflammet område på oversiden av brystet. Foto: Anita Schrøder

tette_liggende_opp_ned
Mor ligger på alle fire. Foto: Anita Schrøder


  
Hvis du plages av gjentatte tette melkeganger, kan du lese mer her.

Vanlige spørsmål

Får jeg mer melk hvis jeg ammer ofte?
Ja, melkeproduksjonen styres av hvor ofte og hvor lenge du ammer. Men hvis problemet er tette melkeganger, må du først løse dette problemet, og deretter redusere melkeproduksjonen.

Hvordan reduserer jeg melkemengden?
Hvis du har for høy melkeproduksjon i forhold til det behovet barnet ditt har, bør du bare amme/håndmelke nok til at du ikke har brystspreng lengre. Etter noen dager er som regel produksjonen innstilt til å dekke ditt barns behov. Husk at dersom du pumper ut melk etter ammingen, vil melkekjertlene fortsette å produsere like mye som det ble tatt. Hvis ikke dette hjelper, kan du forsøke metoden som er beskrevet her, med full tømming og blokkamming.

Brystet er så hardt at barnet ikke får tak, hva gjør jeg?

Du kan håndmelke ut litt melk til areola (det brune området rundt brystknoppen) er blitt såpass mykt at barnet får tak. Les om håndmelking her. Du kan ogs lese mer om oppmykning av sprengte bryst her.