Brystspreng

Tilbake

Brystspreng er en fysiologisk tilstand som opptrer ca mellom 2.-4. dag etter fødsel. Den skal ikke forveksles med melkespreng. Det kan føles som at brystene så fulle av melk at det må tiltak til for å tømme mest mulig og så ofte som mulig. Men slik er det ikke.

Kilder:
 
Det kan være fristende å ta frem pumpen for å få ut melken. Det er ikke å anbefale da pumpen lager vakuum og suger til seg væske ut i vevet - og kan faktisk gjøre vondt verre. Hvis du vil ta ut litt melk før tillegging er det bedre å håndmelke litt.

Ved tidlig brystspreng (2-4 dager etter fødselen) øker riktignok melkeproduksjonen, men det har også skjedd en fysiologisk endring i brystene dine. Blodtilstrømningen har økt betraktelig for å forberede brystene på at det skal produseres melk, og med økt blodtilstrømning kommer det også mer væske ut i vevet. Du blir faktisk altså hoven, det vi så fint kan kalle "ødematøs”.

Denne endringen er forbigående, varer ca en uke, pluss/minus. Råmelken skal endre seg til moden morsmelk som skal ernære det voksende barnet ditt. Så snart melkekjertlene dine produserer moden morsmelk så vil hevelsene gradvis gå ned igjen. Du kan faktisk få følelsen av at «melken ble borte», brystene virker litt slappere.

Men de er ikke tomme, tvert i mot. Nå er melkeproduksjonen din i gang og klar for å jevnlig slippes ned fra melkesekkene med hjelp av oxytocinet som skilles ut fra hypofysen når du har barnet nær deg, og når barnet dier.

Brystsprengen i denne fasen handler altså ikke om en enorm mengde melk, men hevelser i tillegg til at «melken kommer». Barnet ditt er den beste til å lindre dette, ved å få ligge og die så ofte han eller hun vil. Hvis det er vanskelig å få tak i brystet, noe det ofte er fordi areola også er hoven og hard, kan du forsøke Cottermanns håndgrep. Denne teknikken setter også fart på utdrivningen din, slik at du vil se melken begynner å piple/sprute.

Mellom ammingene vil det bygge seg opp ny spreng. Å pumpe eller håndmelke mellom amminger er ikke ​å anbefale da det vil gi kroppen signaler om å lage mer melk, og det kan føre til at du øker sprengfølelsen, får mer lekkasjer og på sikt kan gi overproduksjon. Legg heller barnet til eller forsøk å lindre sprengen på annen måte slik som beskrevet nedenfor dersom barnet ikke er klar for mat. Lekker du så må du passe på å bytte innlegg ofte så ikke du går rundt og er våt og kald på brystknoppene dine.

Dette kan virke lindrende mot brystspreng:


•    Noen syns varme kan lindre, å ha en varmepakning eller lignende på. Ammehjelpens varmeputer kan være et alternativ. Pass på at det ikke er for varmt, så du brenner deg. Samtidig kan varme også gjøre at det blir mer spreng for noen - da blodtilførselen øker der hvor det er varmt.

•    Andre synes kulde hjelper. Hvis det ikke er rett før amming kan du legge feks en kald klut på for å forsøke å få hevelsene litt ned. Gjøres kun i korte sekvenser, og du skal passe deg for ikke å fryse.

•    Bruk god og romslig BH, og gjerne store ammeinnlegg av ull.

Dersom du etter et par uker syns at det ikke gir seg med spreng, at du opplever å ha mye melk- mer enn barnet tar, så kan du ha fått overproduksjon. Ta i så fall kontakt med en ammehjelper så vi kan hjelpe deg videre og utelukke andre årsaker til at du har brystspreng. Du kan også lese mer om overproduksjon her.