Trøtte barn

Tilbake

Et barn i nyfødtperioden bør ammes minst 8-10 ganger i døgnet. Det at et barn sover mye er ikke et sikkert tegn på at det tar til seg nok melk. Barnet kan sove lenge fordi det er mett, men også fordi det er slapt på grunn av for lite melkeinntak eller andre grunner. De aller fleste nyfødte våkner selv og viser tegn til sult, men noen barn må av forskjellige grunner vekkes til amming. Har du et barn som sover mye og etterspør brystet sjeldent bør du ta kontakt med helsestasjon for vektkontroll og ammeveiledning.

Kilder:

Telefonhåndbok for ammespørsmål, Sandra Jolley, ARNP, MS, IBCLC & Ellen Phillips-Angeles, MS, CHES. Utgitt av ammehjelpen 2004.

Nasjonalt Kompetansesenter for amming.

5475945-xlarge

Det er normalt for nyfødte å spise mye i en tidsperiode, og deretter kanskje ha 1-2 lengre soveøkter i løpet av  døgnet. Et nyfødt barn vet ikke forskjell på natt og dag og har akkurat samme behov døgnet rundt. Det er stor variasjon på hvor mye et spedbarn sover i løpet av et døgn.

Hvis du har et barn som sover mye, men som likevel våkner av seg selv til måltidene, du kan høre barnet svelge mye melk og barnet har 5-6 tissebleier og rikelig daglig avføring er dette som regel et godt tegn på at barnet får nok mat.

Har du derimot et barn som sover mye, og som ikke våkner av seg selv og etterspør brystet og/eller sovner lett ved brystet kan dette noen ganger være et tegn på lite melk eller at barnet ikke dier effektiv. Dette kan også føre til at barnet blir svakere og slappere, noe som igjen kan påvirke melkeproduksjonen. Da kan det være greit å få tatt en vektkontroll og følge med på tissebleier og avføring.

Gulsott og andre tilstander eller sykdom kan føre til at barn blir slappe og dier mindre effektivt, mistenker du dette må du ta kontakt med helsestasjonen eller lege.


Tips til hvordan vekke eller holde våkent et barn som lett sovner under amming:

  • Ha barnet mye hud-mot-hud, dette stimulerer barnet til å våkne og spise oftere
  • Sett i gang en aktivitet: skift bleie, kle av barnet, eller ta en rapepause
  • Varier ammestilling, og bruk gjerne tvillingstillingen da den vil la barnet ha en knekk i hofteleddet som stimulerer til mer effektiv suging
  • Komprimer på brystet når barnet begynner å suge mindre for å få ut mer melk
  • Bytt bryst flere ganger under måltidet slik at barnet hele tiden dier der det er mest melk
  • Sørg for at barnet har et stort og godt sugetak. Er du i tvil om sugetaket, ta kontakt med barselavdeling, ammepoliklinikk eller helsestasjon for veiledning