Væskebehov hos barnet når det er varmt

Tilbake

Mange lurer på om de trenger gi barnet vann i sommervarmen. For fullammede barn anbefales det å ikke gi barnet vann, og spesielt ikke til barn under 6 uker. For barn som får fast føde, introduseres vann til eller i forbindelse med måltidene.

Kilder:
http://kellymom.com/nutrition/starting-solids/baby-water

Anne Bergljot Bærug, Nasjonalt kompetansesenter for amming

amming i varmen vann 

Fullammede barn

For fullammede barn vil amming dekke hele barnets væskebehov, og det er ikke behov for å gi annen drikke uansett hvor varmt det er. Dersom barnet virker tørst kan du tilby brystet. Hvis barnet er tørst vil det drikke noen få slurker for å stille tørsten, er det sultent vil det die lenger. Morsmelk inneholder ca 88% vann, og gir dermed svært mye væske.

Den første melken som kommer i måltidet inneholder mye vann og melkesukker og er en god tørsteslukker, mens  melken senere i måltidet inneholder mer fett og metter lenger.

Spesielt nyfødte (0-6 uker) bør ikke få vann i tillegg til ammingen, ikke en gang i små mengder med skje eller kopp. Husk at nyfødtes mager er svært små, slik at selv små mengder vann vil fylle en stor del av magen.

Å gi vann kan også forstyrre melkeproduksjonen, fordi barnet ikke dier så ofte som det egentlig bør.

Barn opptil 6 mnd som fullammes har ikke behov for vann.  Dersom større barn er svært interessert i å drikke vann av kopp eller glass, kan de få noen få slurker innimellom.

Det er gjort en rekke studier av spedbarns behov for vann i varmt klima. Disse undersøkelsene bekrefter at det ikke er behov for å gi vann, selv ikke når det er svært varmt. Klikk her for referanser til disse undersøkelsene.

Barn som får fast føde

Når fast føde introduseres, bør vann gis sammen med måltidene. Fast føde inneholder mindre væske enn morsmelk, og det er ofte behov for å drikke litt ved siden av. Dersom du ammer før måltidet med fast føde, er det ikke sikkert at barnet er veldig tørst og vil drikke så mye. Dette er helt i orden.

Mors behov for væske

Selv om barnet ikke har behov for ekstra vann eller annen væske, gjelder dette naturligvis ikke mor. Mor må passe på å drikke nok.  En ammendes vannbehov i varmt vær kan være noe høyere enn vannbehovet hennes vanligvis er, men det er ikke nødvendig å drikke enorme mengder vann. Drikk når du er tørst!