Tilbakelent amming / naturlig amming

Tilbake

I dag er det veldig vanlig å sitte oppreist og amme, men noen mødre sliter med såre brystvorter og synes ikke det er lett å få barnet til å ta tak. Noen sitter ukomfortabelt også, men det finnes en stilling som virkelig er verdt et forsøk! Stillingen bygger på barnets naturlige vei til brystet via de reflekser barnet er født med.

Kilder:

http://biologicalnurturing.com/

Kilder: Genna, CW, 2013. Supporting Sucking Skills, second edition. Jones & Barteltt learning.

ammingHva er Biological Nurturing (BN) /tilbakelent amming?

Dette er en ny tilnærming til amming som refererer til en rekke ammestillinger hvor moren sitter lett tilbakelent mens hun ammer med barnet liggende oppå seg. Denne typen ammestillinger stimulerer barnets medfødte nyfødtreflekser og hjelper barnet å finne og ta korrekt tak på brystet.

 

Fikk du en treg ammestart? Prøv biological nurturing/tilbakelent amming!

Når barnet blir lagt på magen din etter fødsel og dere automatisk inntatt denne stillingen - og dersom får barnet lov til å ligge der uforstyrret - så vil barnet etterhvert lete seg frem til brystet.

Dersom du har fått en trøblete ammestart og ikke kommet godt i gang med ammingen eller den ble utsatt av en eller annen grunn, kan dere starte på nytt med denne metoden. Ammestillingene kan generelt benyttes av alle mødre med babyer i alle aldre.

Slik gjør du det

For å bruke en biological nurturing/tilbakelent ammestilling, setter du deg lett tilbakelent; med støtte til hode, nakke og armer av puter, dyne eller annet. Sørg for at du sitter komfortabelt, det skal ikke være anstrengende eller vondt.

Legg så barnet mage-mot-mage og la barnet ha føttene mot lårene dine, et teppe, pute eller lignende slik at det har mulighet til å sparke i fra. På denne måten kan beina bevege seg, som om barnet krabber oppover. Det er en stor fordel om du og barnet har bar hud mot hverandre, særlig dersom dere er i startfasen av ammingen, ettersom hudkontakten stimulerer barnets reflekser ekstra godt.

Barnet vil automatisk utføre en rekke handlinger i en spesiell rekkefølge når det ligger slik oppå deg.

  • Hånd til munn-bevegelser
  • Tungebevegelser
  • Åpner munnen
  • Fokuserer på brystvorten
  • Kravler seg mot brystet
  • Griper etter brystvorten- som stimulerer den til å stivne
  • Slikker
  • Gaper og tar tak etter noen forsøk

Hvor lang tid barnet bruker på sekvensen er litt ulikt fra barn til barn, avhengig av alder og andre omstendigheter (om barnet er våkent/søvnig/slapt og så videre). Barnet vil ta pauser underveis, så det er viktig å ha tålmodighet og god tid.

Hvor raskt barnet tar brystet etter fødselen, vil komme litt an på om ​det ble brukt medikamenter og kunstig stimulering under fødselen​. Gi derfor barnet tid og ro til å ta den tiden det trenger, så er sjansen stor for at det likevel finner frem til brystet og dier.

Normalt vil det ta 1/2-1 time den første gangen, men mange må prøve igjen flere ganger. La gjerne barnet få våkne etter en hvil liggende slik.

De første gangene man legger barnet til på denne måten er det best at barnet ikke har vært sulten lenge og gråter/stresser for å få mat. Det vil bare resultere i frustrasjon for dere begge.

Når barnet ligger ​i denne stillingen, vil barnets hode ”nikke” opp og ned på brystet samtidig med at tungen stikkes ut for å finne og smake på brystet. Brystknoppen reiser seg ved denne berøringen og blir fastere og enklere for barnet å få tak på. Det er altså en naturlig oppførsel og betyr ikke at barnet har det ubehagelig, selv om barnet kan virke irritert underveis.

bn

Denne ”nikkende” bevegelsen utløser i tillegg søkerefleksen som gjør at barnet gaper stort og får korrekt tak rundt brystknopp og areola. Selv om barnets nese kan være ganske tett inntil brystet kan det puste fordi luften kommer til i vikene ved siden av nesen.


Her kan du se et helt nyfødt barns vei til brystet i stillingen:

Dette er det som kalles «Breastcrawling»- barnets instinktive kravling mot brystet. Dette gjenskapes i BN-stillingen når barnet ligger hud mot hud.

Her kan du se et barn som har ammet i denne stillingen flere ganger - barnet får raskere tak:

 

Se også videoen "Å starte på nytt" her.

Barnet må gjerne ligge vertikalt på kroppen din. Pass bare på at du ikke ligger helt flatt, men ha litt støtte bak deg, slik at du ikke må du anstrenge deg for å få øyekontakt med barnet. Barnet kan ligge med bena ned på tvers over magen din eller liggende over skulderen din i motsatt retning - bare fantasien setter grenser.

 

  bn2

Her ligger moren komfortabelt, slik at hun kan se barnet og hun har god støtte i ryggen. Barnet kan sparke fra med beina på morens lår.

 

Kilder:

Kilder: Genna, CW, 2013. Supporting Sucking Skills, second edition. Jones & Barteltt learning.

http://biologicalnurturing.com/