Ammetåke

Tilbake

Uttrykket ’ammetåke’ er et kjent og godt brukt uttrykk, men ligger det noe i det? Absolutt. Ammetåken skyldes at det utskilles et hormon ved amming, prolaktin, som gjør moren døsig og avslappet.

Kilder:
Amme-ABC, Gro Nylander

iStock-544129792

Hva er ammetåke?

Ammetåke brukes i dagligtalen som en følelse av å være meget avslappet. ”Å være i sin egen lille boble” er et uttrykk som mange nybakte mødre bruker. Man kan oppleve å være døsig eller meget avslappet rett etter amming. Noen forklarer ammetåke som en salig ”zombietilværelse” hvor mor har mer enn nok med seg selv og babyen, og i liten grad klarer å ta innover seg annet som skjer rundt henne. Og kanskje er det nettopp slik naturen har ment at det skal være – at den nyfødte og mammaen skal være i sin egen, lille og beskyttede verden?

Etter svangerskap og fødselens påkjenninger, er kroppen sliten og trenger tid til å restituere seg. Barseltiden er fylt av følelser, nattevåk og oppgaven å ta seg av en liten baby kan for noen virke overveldende. Kanskje det rett og slett ikke er så dumt av mor å melde seg litt ut av samfunnet en liten stund og kun konsentrere seg om seg selv og babyen?


Er det ikke bare søvnmangel?

Som nybakt mor blir en ofte vekket av barnet mange ganger i løpet av natten. I tillegg er man sliten etter fødselen og har fått mindre søvn enn man er vant til. Likevel viser undersøkelser at mødre som hadde barnet hos seg og ammet når barnet ønsket det om natten, ikke følte seg mer slitne og trøtte enn de som ikke hadde barnet hos seg. Prolaktinutskillelsen ved amming sender oss raskt tilbake til søvnen, og dessuten til en dypere søvn.

Ammetåke er primært et hormonelt fenomen og søvnmangel gir andre ”symptomer” slik som for eksempel uopplagthet, som ikke forbindes med ”ammetåke symptomene”. Kvinner som ikke ammer vil ofte føle seg minst like slitne, fordi de ikke sovner like raskt etter å ha blitt vekket.


Hormonet prolaktin har en beroligende virkning på mor

Under melkeproduksjonen skiller kroppen ut et hormon, prolaktin. Prolaktin er det melkeproduserende hormonet, og det er stimuleringen fra at barnet suger på brystet som styrer utskillelsen av prolaktin.

Prolaktin har en beroligende effekt og gjør den ammende døsig.
Om natten er utskillelsen av prolaktin er spesielt stor, og derfor sovner ammende raskt igjen etter at barnet har diet. Nattmåltid er nemlig helt normalt for babyer. Les mer om nattamming her.

Prolaktin har også den positive effekten å øke melkeproduksjonen, og det betyr at jo lengre sugetid barnet har på brystet per døgn, jo mer prolaktin og jo mer melk.  Les mer om melkeproduksjonen her.

Endorfiner er beroligende og smertestillende hormoner som også skilles ut ved amming og gir en ytterligere avslappende effekt.


Slapp av, ammetåka er forbigående

Omtrent på den tiden når barnet begynner å bli mer utadvendt og interessert i omverdenen, føler de fleste at også ammetåka gir seg. Man føler seg ofte ekstra kvikk og årvåken, og det kan jo være veldig praktisk fordi barnet da trenger en annen type overvåkning enn et nyfødt barn.