Tandemamming (amming av søsken)

Tilbake

Ammer du og har planer om å bli gravid igjen? For mange vil det være naturlig å avslutte ammeforløpet før man planlegger neste barn. Men det behøver ikke å være slik at du må slutte om du og barnet ønsker å fortsette. Føles det naturlig for deg kan du fint fortsetter ammingen – også når nestemann melder sin ankomst.

Kilder:
Gro Nylander (2008): Amme-ABC, Gyldendal Norsk forlag AS
tandemamming gravid ammeDe fleste mødre kan lage nok melk til at to barn med forskjellig alder. Det kan være en fin måte å gjøre overgangen til en rolle som storesøsken enklere. Mor og barn kan opprettholde et bånd gjennom graviditeten.

En annen bonusfaktor er at man som regel da vil ha rikelige mengder melk til den nye babyen. Og skulle mor være uheldig å få tette melkeganger, er ofte større søsken effektive sugere og fikser raskt opp i tilstopningene.

Amming under graviditet

Om både du og barnet ønsker å fortsette ammingen en stund til, er en normal graviditet ingen hindring. En del mødre vil kunne amme som vanlig gjennom en graviditet, uten at hun eller barnet merker noen endringer. Andre gravide kan oppleve at brystene blir veldig følsomme, av og til såre, slik at ammingen må opphøre for en periode. Melken kan dessuten forandre smak slik at en del barn ikke lenger vil kjenne igjen melken ”sin” og av den grunn avslutte selv. Det kan også være slik at mor produserer mindre melk under graviditeten, slik at det eldre barnet ikke har tålmodighet til å die.

Av og til kan gravide oppleve å få for tidlige rier, som følge av stimuleringen brystene får når et barn dier. I de tilfellene skal man ikke amme.

Amming av søsken etter fødsel

Noen ganger er det sånn at man kanskje velger å ha et opphold mens man går gravid, men at det største barnet igjen ønsker melk når nestemann kommer. Om barnet fortsatt er sugevillig og interessert kan mor og barn gjenoppta ammingen. Det som er viktig å tenke på da, er at det minste barnet må ha førsterett til mat. Særlig gjelder dette råmelken som må forbeholdes den lille babyen. Det er bare en helt begrenset mengde råmelk og den er viktig for den nyfødte. Les mer om råmelk her.

Om du har ammet gjennom hele graviditeten kan det være naturlig å fortsette å gi det eldste barnet, men som over er det viktig at råmelken er babyens melk. Den lille trenger tid til å få etablert seg ved brystet og dette bør prioriteres.

Etter hvert som ammingen går seg til, vil dere finne ut hva som passer best akkurat for dere. Mens det yngste barnet ammes selvregulert vil det kanskje ikke være naturlig for det eldste barnet å die mer enn noen få ganger i døgnet, ettersom alder og aktivitetsnivå.

Noen mødre og barn liker godt å amme sammen, mens andre foretrekker å gi ett barn av gangen. Noen mødre gir av samme bryst til begge barna, og andre igjen velger å ha ett fast bryst til hvert barn (en ulempe ved dette kan være at brystene får forskjellig størrelse).

Kanskje blir dette en vanskelig løsning for dere. Om mor ikke kjenner seg komfortabel med å amme to, er det bedre å avvenne det eldste barnet på en mild måte. Om du allerede i graviditeten merker at dette ikke virker greit, er det bedre å avvenne i god tid før nestemann melder sin ankomst. Tandemamming skal være kos for alle parter, ellers er det bedre å avslutte.

Det finnes ingen fasit på dette med søskenamming. Derfor er det viktig at dere kjenner etter hva som passer for akkurat deres familie, her skal alle parter finne en løsning de trives med. Prøv dere frem og se om dere finner ut av det. Bare husk å prioritere at den lille får all den maten den trenger – og ellers hva som kjennes mest riktig for akkurat dere.