Nattamming

Tilbake

Et nyfødt barn ønsker og trenger gjerne å die til alle døgnets tider. Dette kan være en utfordring for nybakte foreldre - ikke minst for mammaen - fordi vi gjerne er vant til å sove uforstyrret i 7-9 timer hver natt. Mange opplever også at eldre babyer plutselig begynner å våkne om natten ved 7-8 måneders alder.

nattamming

Den første tiden

Friske nyfødte gir signaler om at de ønsker mat ofte. Dette er naturlig. De har vært vant til kontinuerlig tilførsel av næring mens de lå i mors mage. Morsmelk er også lett fordøyelig, og magesekken til den nyfødte rommer ikke store mengdene. Derfor vil de fleste babyer også våkne om natten – gjerne flere ganger – for å die.


Hvis barnet våkner oftere enn det pleier

Noen opplever at et barn som tidligere har sovet godt store deler av natten, plutselig våkner oftere og søker brystet. Dette er normalt, og kalles økedager. I løpet av økedagene vil ofte babyer die hyppig både natt og dag

.

Er barnet ikke helt i form, vil det ofte sove dårligere og samtidig ha behov for en større væskemengde enn ellers. Da er det viktig at den lille får die så ofte den vil.


Må alle babyer ha mat om natten?

De fleste babyer vil ha mat på natten, og dette er stimulerende og bra for melkeproduksjonen. ​Man trenger imidlertid ikke å vekke barnet om natten for å amme dersom babyen ​trives - det vil si spiser godt ellers i døgnet og har bra vektoppgang. Hvis mor våkner med voldsom melkespreng, kan hun prøve å vekke barnet og legge til, melke ut litt for hånd eller pumpe litt for å lette på trykket. Melkespreng fordi barnet begynner å sove litt lengre økter gir en melding til brystene om å regulere ned melkemengden helt naturlig.

Hvor lenge bør man nattamme?

Det er ingen regel for hvor lenge en bør/kan nattamme, men det er mange som har meninger om det! Dette er en overveining som hver familie – og da først og fremst mor – må gjøre seg. Noen barn sover greit gjennom mesteparten av natten fra de er et par uker, andre ønsker nattmat langt inn i andre leveår. Dette avhenger blant annet av barnets vekstutvikling og mors melkeproduksjon. Vi mennesker tåler også avbrutt søvn forskjellig. Det som føles greit for én mamma kan være uutholdelig for en annen.


Råd og tips

Nattmåltider kan være slitsomt, det er det ingen tvil om! Det ​kan hjelpe å ha kunnskaper om temaet. ​Nattamming er normalt og alle opplever det i større eller mindre grad. Her følger noen råd som kan gjøre ammingen om natten mer overkommelig:


Hyppig kveldsamming
Mange små er urolige på kvelden. Men uroen har ofte et formål: De ønsker å die hyppig for å spise seg opp før natten. Den kan virke frustrerende å ha en baby liggende ved et tilsynelatende tomt bryst. Men husk: Brystene er aldri tomme. Melk produseres hele tiden og melkeproduksjonen er størst i tiden etter hver amming. Og når barnet får die hyppig/lenge på kvelden får den i seg melk med høyere konsentrasjon av næring og fett. Bytt bryst når barnet slipper brystet eller begynner å kave ved det.


Etter slik ”maraton-amming” belønnes du ​kanskje med at babyen din sover et lengre strekk.


Samsoving

For å lette hyppig amming om natten kan det være lurt å sove med barnet i samme seng, eller å ha barnesengen forsvarlig plassert helt inntil foreldre sengen. Da har du mulighet til å sove videre selv om babyen din dier. Mange mødre kan ikke engang huske ammingen om natta, fordi de i halvsøvne kobler babyen på og sover videre. Praktiserer dere forsvarlig samsoving er dette helt trygt.

Sørg for at du ligger komfortabelt, med nok puter til å støtte bak ryggen din og under hodet. Her kan du lese mer om ulike ammestillinger.


rachelsknepAmme på begge sider
Det er fullt mulig å lene seg over litt mot babyen, når ammingen er ferdig på første bryst og at hun dermed får tak i det øverste brystet. Du kan dermed gi bryst fra begge sider uten å måtte snu deg og babyen over på andre siden.Oppmuntre babyen til å spise godt når hun spiser
Sørg for at hun har et optimalt sugetak, det vil gi en mer effektiv utmelking av brystet. Når hun slipper taket, legg henne over brystet ditt eller siden din og gni ryggen hennes, slik at hun kan rape om hun trenger det, men husk at ikke alle barn trenger å rape. Tilby så mer melk fra det andre brystet.


La barnet die når du legger deg
Det er også helt greit å ta opp en sovende baby og tilby brystet i det du selv legger deg. Slik kan du unngå å bli vekket en halvtime etterpå.


Eldre babyer

En kan oppleve at barn i alderen 7-9 måneder plutselig våkner oftere om natten enn de har gjort før. Det kan ha sammenheng med at barnet blir mer bevisst omgivelsene. Dette er av flere forfattere betegnet som separasjonsangst. En merker at de reagerer negativt og blir redde for fremmede mennesker. De gråter når foreldrene går, og smiler når de kommer tilbake. De kan rett og slett våkne hyppigere fordi de vil sjekke om foreldrene er i nærheten, og de søker brystet for å få trygghet og nærhet.

Det kan også være store forandringer i babyens liv, for eksempel at mor har begynt å jobbe eller barnet har begynt i barnehagen. Her er nytter det ikke å øke grøtporsjonen til kvelds, men rett og slett akseptere situasjonen og gi barnet den trøst og nærhet hun trenger.

Vi vet fra kunnskap om barns utviklingssprang, at de kan våkne oftere når de er i ferd med å lære seg nye ferdigheter, for eksempel å snu seg rundt eller begynne å krabbe. Det har også vært hevdet at tannfrembrudd kan føre til uro om nettene.

Ammer du om natten og fortsatt ønsker å gjøre det?

Omgivelsene lurer kanskje på om dette fortsatt er okey. Det er kun deg, barnet ditt og eventuelt partner som har noe de skal ha sagt om hvor lenge dere skal nattamme. Morsmelken slutter ikke å være gunstig, og barnets behov for nærhet og bekreftelse forsvinner ikke,  selv om barnet blir eldre!

Mange lurer på om det er forsvarlig å amme på natt etter barnet har fått tenner, og det er det, men etter at barnet har fått tenner og spesielt etter start med fast føde må man tenke på tannhelsen. Du kan lese mer om tannhelse her.Mange mødre klarer godt å kombinere nattamming med jobb. Du har krav på ammefri. Andre erfarer at selv med lange vakter (inkludert nattevakter) kan ammingen fungere ved å la den lille få die når mor er hjemme, både på natt og dag.  Dette må hver enkelt avgjøre hva som fungerer for dem.


Enkelte mødre beholder nattmåltidet lengst, selv etter at de har sluttet å amme på dagtid. Det er ingen ting i veien for det, dersom man trives med situasjonen.

Argumenter for å fortsette nattammingen:

    • Nattmåltider kan gjøre at den lille ikke våkner grytidlig - skrubbsulten og irritabel på grunn av lavt blodsukker. Kvinner som ammer om natten får ofte sove lenger om morgenen.

    • Hyppig tømming av brystene gjør at melkeproduksjonen etableres og opprettholdes, og sikrer at barnet får nok næring. Nattamming gjør også at melkeproduksjonen effektivt økes, fordi utskillelsen av det melkeproduserende hormonet prolaktin er spesielt effektivt da. Dessuten kan mor bli mindre plaget med melkespreng – og dermed kan hun være mindre utsatt for tette melkeganger og brystbetennelser.

    • I perioder der barnet er sykt, eller om været er varmt, vil noen barn ønske å die hyppigere. Alternativet er kanskje et barn som våkner og ber om vann, gang på gang. Morsmelk har en perfekt sammensetning av elektrolytter, sporstoffer og immunstoffer, og man slipper bekymringen for at barnet får for lite salter i forhold til væskemengden.

    • Et barn som er lite av vekst, for eksempel premature, vil kunne ha god nytte av et ekstra nattmåltid for å øke totalt energiinntak. Morsmelken om natten er ekstra fet og god, og kan derfor gi en verdifull mengde energi til en liten kropp.

    • Etter introduksjon av fast føde, opplever mange at barnet er mindre interessert i brystet på dagtid. Nattamming kan være en fin mulighet til å opprettholde melkeproduksjonen.

Ammer du om natten og ønsker å slutte med det?

Det kommer an på barnets alder hvordan du griper denne saken an. En baby som fortsatt fullammes, trenger oftere mat og vil nok være avhengig av nattmaten dersom han våkner og ber om det. Mange små trives ekstra godt dersom de får et måltid idet mor legger seg – og kanskje også litt melk tidlig på morgenen. Noen erfarer at disse to måltidene kan føre til at barnet ikke våkner midt på natten.

Dersom babyen spiser flere måltider i løpet av natten, bør det trappes ned gradvis. Dette fordi den lille ellers vil kunne bli ganske så sulten før hun endelig får tilbud om mat på morgenkvisten. Tenk deg selv, om du plutselig ikke skulle få spise mellom frokost og middag? Sult handler både om vaner og behov. Når behovet for nattmat er over, er gjerne vanen likefullt til stede.

"Det er to netter med hyl og vræl, og så er det over"
, var det en som uttalte. Hun var alenemor og hadde ingen andre som kunne hjelpe henne å avvenne gutten.

Så er det kanskje ikke så farlig om den lille protesterer. Det er lov å være sint. Det er lov å være frustrert også. Slike følelser har både store og små. Men det er viktig at vi som foreldre møter den lilles følelser, både de gode og de vonde, og ikke forlater dem alene med sinnet og frustrasjonen.

Det er flere metoder som kan brukes, og mange av dem involverer mors partner. Sett av noen dager når far eller medmor har fri. Da kan barnet trøstes, bysses og bæres. Gi vann på flaske/kopp hvis barnet er tørst eller hjelp med smokken hvis barnet bruker det. Mor kan med fordel sove på et annet rom mens det pågår.


Enkelte erfarer likevel at det beste er at det er mor selv som avvenner fra nattamming. Så slipper babyen å få to tap, nemlig både puppen og mors nærvær. Kanskje ekstra betydningsfullt med mors nærvær hvis hun har begynt i jobb og barnet i barnehagen.

En annen mulighet er at mor gir litt og litt mindre for hver natt. Forsøk å koble babyen fra så fort du ser at sugehastigheten avtar og babyen er søvnig. Godtar hun ikke å bli lagt ned igjen, kan du gi henne bryst på nytt, og så gjenta prosessen. Dermed venner du også av babyen behovet for å måtte suge for å få sovne.

Andre velger å først kutte ned på antall måltider før man slutter helt. Man bestemmer seg for at barnet ikke får mat før en viss tid, og så forsøker en å utsette til dette tidspunktet.

Hvis man samsover, kan det være en ide å gjøre maten mindre tilgjengelig. Mor kan flytte seg litt lengre unna, og hun kan ha på seg en topp som gjør det vanskeligere for barnet å komme til. Noen mammaer har erfart at hvis de dusjer og har på en ren topp før de legger seg, vil ikke den lille etterspørre mat i like stor grad.

Et større barn som har god språklig forståelse kan man forsøke å forklare hva som skjer og hvorfor, og forsøke å møte med trøst, kos og masse nærhet på andre måter.


Kilder:

https://www.lub.no/forebygging/forebygging-av-krybbedød/sørg-forsvarlig-samsoving

http://kellymom.com/ages/older-infant/tooth-decay/

https://helsenorge.no/etter-fodsel/amming