Amming i bæresele (video)

Tilbake

Mennesket har båret barna sine i årtusener, bæring er en naturlig måte å være nært barnet på. Mødre har brukt alle typer bæretøy og amming har alltid vært vanlig. Etter mange år uten bæretradisjoner i den vestlige verden, er bæring nå tilbake for fullt. Dermed er det aktuelt å se litt på amming i det moderne bæretøyet vi nå benytter oss av.

Kilder:

svart_vinger2Å bære barnet er praktisk og koselig

Det er mange situasjoner bæring av babyen i en egnet bæresele er både koselig og nyttig. Babyen kan for eksempel sitte i en bæresele om det er behov for kos og nærhet mens mamma for eksempel holder på med et eldre søsken, sminker seg eller lager middag. Eller ute på tur hender det jo at babyen ikke vil være i vogna eller at hun er sulten, har man bæretøy med seg kan babyen raskt komme opp og til og med få mat. Effektivt og kjekt!

Å amme mens du bærer

Er du helt ny i forhold til dette med bæring, kanskje du lurer på om det virkelig er mulig å amme i et bæresjal? Det er fullt mulig. For noen mødre og barn kan det kreve litt øvelse, og det kan kanskje være greit å ha forsøkt å knytte på seg bæretøyet og ha båret barnet noen ganger før man prøver på amming i bæretøy. I tillegg er det nok en fordel at barnet har et optimalt sugetak på brystet og at dere har kommet godt i gang med ammingen før dere prøver dere i bæresjalet.

For noen kan det til og med være et fint hjelpemiddel for å lykkes med amming. Mange opplever fra tid til annen at babyen er urolig ved amming, og da kan noen ganger amming i en av de mange typene bæreseler som finnes på markedet kanskje hjelpe deg over kneika.

I tillegg til å sørge for god ammeteknikk, må en selvsagt sørge for at barnet blir båret ergonomisk riktig og på en sikker måte. Nærmere instruksjoner for hvordan du bruker de ulike bæreselene vil du finne på nettsider som driver spesielt med dette, for eksempel på nettstedet tettinntil.

Fordeler med amming i bæretøy

•   Mye hudkontakt mellom mor og barn er med på å øke utskillelsen av hormonet prolaktin, oxytocin som er det et av hormonet ammehormonene som gjør at vi lager melk. Slik at bæring av babyen kan tenkes å ha en gunstig effekt på melkeproduksjonen.

•   Litt større barn som lett lar seg distrahere av omgivelsene kan også ha fordel av at man forsøker amming i bæretøy. Den lett duvende bevegelsen når mamma beveger seg rundt er ofte effektiv for å få babyen til å fokusere på maten, og det er i tillegg muligheter for å bruke litt av stoffet i bæreselen til å skjerme babyen litt.  

•   Å amme i bæretøy kan være veldig praktisk i mange situasjoner; for eksempel når en ute på tur og barnet vil ha mat, når en skal hjelpe eldre søsken eller gjøre lett husarbeid. Det er også mulig å amme ganske skjult i et bæretøy, slik at man kan utføre amming også i situasjoner der en ønsker å skjerme både seg selv og barnet.

•   Når barnet blir båret vil det for mange mødre være lettere å oppfatte barnets signaler på når det begynner å bli sultent etter å ha sovet, og hun får gitt barnet mat tidligere enn hun ellers ville gjort. Overgangene blir mer naturlige fordi man er så nær hverandre at man fanger opp de tidlige signalene hos barnet. På den måten kan man unngå at barnet er så sultent at det blir bare skriking når en legger det til.

•   Når man bærer vil man lett kunne hjelpe barn som våkner ofte over de lette søvnfasene, slik at man ofte kan oppleve at barnet sover mer og lengre i bæretøy.

•   For premature barn er bæring særlig gunstig, du kan lese mer om amming av premature barn og den viktige hud mot hudkontakten her.

•   Andre fordeler ved bæring, som for eksempel å tilfredstille barns behov for nærhet og trygghet, samt utvikling av motorisk utvikling, kan du lese mer om på tettinntil.no.

Amming av urolige barn i bæretøy

Særlig de første levemånedene er det en del babyer som er urolige, kanskje de ikke engang roer seg ved brystet. Her kan du lese mer om urolige barn på kvelden. Noen babyer gråter mye, ofte i timevis av gangen og fortvilete foreldre opplever at ingenting de gjør hjelper. De prøver seg frem, bysser og bærer, prøver vogna, sengen, ammer, koser og bærer. Og kanskje hjelper det for en bitteliten stund, men så er det på igjen med gråt. ”Hva skjer, dette står det ingenting om i boka”, har du kanskje tenkt.

Det kan til og med være at du står midt oppe i det nå og at du kjenner deg igjen - og kanskje er du så sliten, så sliten når du leser dette? Og kanskje kan det lette om du forsøker å bære babyen din i et sjal eller liknende slik at babyen din sove på magen din, eller til pappaen sin?

Når første babyen ankommer familien er det jo som regel ikke utstyret det står på, der er vi godt forberedt. Og vi er godt forberedt på at babyen må ha mat, babyer gråter jo når de er sultne og da må de spise. Men når de har spist og gråter likevel, hva er det da? Har mamma ikke nok melk tro? Vondt i magen? Hva med alle de babyene som ikke bare sover og spiser? Du finner mer om barn som gråter her.

Her kan det være at du vil oppleve at en bæresele kan hjelpe, babyer som sitter i for eksempel et sjal, følger bærerens bevegelser og mye tyder på at disse barna har mindre vondt i magen enn barn som sover for seg selv. Kanskje får du babyen til å sove tett inntil mamma eller pappa, varmt, kjent og deilig. Og kanskje kan du få en som er urolig ved brystet til å spise mens du bærer.

18
Om du er inne i en periode der ammingen er plundrete kan det være at nettopp dette tiltaket kan hjelpe dere videre. Fordi bæring gir mulighet for nærhet mellom mor og barn kan det dessuten være med på å gjøre barseltiden positiv fordi man opplever at man likevel kan gi nærhet og kos, også om ammingen er vanskelig.

Her kan du se video av amming i bæretøy.