Ammingens hyppighet

Tilbake

Hvor ofte barnet vil die avhenger litt av barnets alder, og det kan i perioder bli svært mange måltider i løpet av et døgn. Det viktigste er at du ikke ammer etter klokken, men legger barnet til når det signaliserer sult.

Kilder:
Telefonhåndbok for ammespørsmål, Sandra Jolley, ARNP, MS, IBCLC & Ellen Phillips-Angeles, MS, CHES. Utgitt av ammehjelpen 2004.

Hörnell (2000)

Kent et al (2006 )

iStock-489645729 

0-6 uker

De fleste nyfødte barn dier i løpet av de første 2 timer etter fødselen, og mange babyer tar så en lengre hvilepause på opptil flere timer. Noen babyer er ikke helt klare for å die med en gang, men smaker gjerne på råmelken du klemmer ut, mens andre er interessert i å spise nesten hele tiden helt fra starten av.

Råmelken kommer i små mengder og er nok til å mette en bitteliten mage, men det varer sjeden lenge før de vil ha bryst igjen. Husk at brystet også representerer trygghet for en liten baby som nettopp har kommet ut fra din mørke, varme livmor og er vant med din hjertelyd og konstant fysisk nærhet.

Dersom barnet ikke dier igjen innen 6 timer etter fødsel bør mor stimulere melkeproduksjonen selv ved å håndmelke. Gi melken  til barnet med en «ammevennlig metode», for eksempel kopp eller å håndmelke direkte i barnets munn. Selve ammingen er det ikke noe hast med hvis barnet ikke er klar for det. La også barnet få ligge mye hud-mot-hud med tilgang til brystet, til det selv søker og vil die. Klem ut dråper barnet kan smake på og slikke i seg så lenge.

Første levedøgnet sover noen barn mye og spiser lite, og kvalme er ikke uvanlig. Det går bra for friske barn, de har et reservelager å gå på. Men mor bør uansett stimulere brystene hyppig, minst hver 2.-3. time.
Det er viktig at barnet får ligge og die så ofte det gir uttrykk for å ville ha mat. Det stimulerer hormonene dine til å komme raskt i gang med produksjonen av den modne melken som kommer i løpet av ca. 2.-4. dag etter fødsel. Hyppig amming reduserer også brystspreng.

Du kan i prinsippet aldri amme for mye, men du kan amme for lite. Er barnet trøtt, slapp og sover mye uten å spørre etter brystet bør det vekkes og stimuleres til å die. Nyfødte bør spise MINST 8-12 ganger i døgnet, uansett om det dier av mor eller får håndpumpet melk. Hyppigheten og lengden på måltidene kan bli så mange at de går over i hverandre og det blir vanskelig å telle antall ganger. Blir du sår av all ammingen må du få noen til å se på dietaket til babyen.

Samsoving underletter for hyppig amming og gir barnet trygghet og brystet blir lett tilgjengelig for den lille, og du som mor trenger ikke å stå opp hver gang barnet skal die. Amming om natten er viktig og veldig effektivt for hormonet prolaktin som lager melk. Prolaktinet stimuleres best om natten.
Spiser barnet ofte nok på dag- og kveldstid er det ikke så farlig om det sover 4-5 timer om natten.

Babyens magesekk er veldig liten ved fødsel, men øker kapasiteten etterhvert som melken kommer i gang og babyen får die oftere. På dag 1 er den ikke større enn en klinkekule, på dag 3 som en ping pong ball og når barnet er 10 ​dager gammelt, som et stort hønseegg. Morsmelken er skånsom og svært lettfordøyelig for den lille magen. Det forklarer hvorfor babyen spiser så ofte i starten.

Ulike behov for mengder melk er naturlig fra barn til barn:

melkemengde

1.døgn: 5-7 ml        Dag 3:15-30 ml            Dag 5: 45-60ml   
 

Det er derfor ikke lurt å sammenligne mengden ditt barn spiser med andre barns inntak.


Når den modne melken kommer, vil barnet fortsette å die hyppig - og nå vil avføringen endre seg fra sort til mer grønnaktig/gul farge og vekten begynner å gå oppover. Mange barn vil også spise litt større og færre måltider nå.    

Dere vil kanskje oppleve økedager allerede rundt 7.-10. dag- da spiser plutselig barnet hele tiden igjen- og slike perioder vil komme og gå gjennom hele ammeforløpet ettersom babyen vokser i rykk og napp.

Er du i tvil om barnet får i seg nok melk - se ammesjekklisten vår for den første måneden her.


6 uker - 3 måneder

Nå begynner melkeproduksjonen din sakte men sikkert å stabilisere seg. Du og babyen din begynner å kjenne hverandre og kommer inn i en periode med ikke fullt så lange eller mange måltider som før. Melkeproduksjonen din har i hovedsak vært hormonstyrt frem til nå, i kombinasjon med etterspørsel etter melk. Fremover vil den basere seg i større grad på tilbud og etterspørsel. I denne perioden merker mange at de kanskje har mindre melkespreng og frykter at melken har avtatt - men den er altså blitt mer stabil og tilpasset barnets behov.

Det er vanlig at barnet dier 11 (+/- 3) 8-12 ganger i døgnet, men det er store variasjoner, flere eller noen færre ganger er også normalt. Ikke vær for opptatt ahvordan andre har det med lengde på ammingen og hyppigheten- du og babyen er et unikt par med deres egen rytme. Ditt barn følger sin vekstkurve som kan være helt ulikt et annet barn.
 

3 - 6 måneder

Det er fortsatt store variasjoner med hvor hyppig man ammer. Nå kan du merke at barnet begynner å bli mer oppmerksom på omgivelsene rundt. Kanskje det ikke er like lett å få til å amme på steder hvor det er mye lyd, og ting som skjer. Ofte hjelper det å trekke seg tilbake til et sted med så lite stimuli som mulig.

Andre merker at babyen nå vil ha noen urolige perioder innimellom hvor amming er den eneste trøst. Barnet ditt tar til seg mer inntrykk, og disse kan gjøre barnet urolig. Å få ligge til brystet i ro og fred kan være godt for en liten kropp.

Mange har stor nytte av bæresjal når barnet sliter med å roe seg for å spise, og bæresjalet kan også brukes til å bli ammet i!

Dersom du og barnet ikke trives med fullamming, barnet ikke legger på seg tilstrekkelig til tross for hyppig amming og trenger tillegg, er det morsmelkerstatning som skal gies frem til barnet er 4 mnd. Etter det kan man forsiktig begynne introdusering av fast føde som små smaksprøver. Men husk at det fortsatt er melk som er hovednæringen. Les om anbefalinger for spedbarnsernæring her.

 

6-12 måneder

Nå er tiden inne for å introdusere fast føde. Likevel er morsmelk fortsatt hovednæringen, og det anbefales morsmelk som drikke i tillegg til evt vann frem til barnet er 1 år. For å holde produksjonen oppe anbefales det å amme først, og gi fast føde etter. Mange sverger til BLW (Baby-led-weaning), eller «babystyrt mattilvenning» som en tilnærming til fast føde. Les mer om det her.

Mange finner nye rytmer på når de ammer mest. Noen opprettholder jevnlig amming døgnet rundt, andre ammer mest på morgen og kveld, og fortsatt kan mange barn ønske å ammes om natten både en og flere  ganger. Gjør det som passer best for dere i deres eget tempo.

Det er vanlig at barn dier 4-12 ganger i døgnet. Her kan du lese om tannhelse og amming.

 

Eldre enn 12 mnd

Når barnet er eldre enn 12 måneder er variasjonen på ammingens hyppighet stor. Noen barn dier noen ganger i uken, en til to ganger i døgnet, andre mange ganger i døgnet. Finn den hyppigheten og rytmen som passer deg og ditt barn.

 

Generelt for alle aldre

Babyen vil ofte die mer om kvelden enn ellers i døgnet, det er normalt ettersom melkeproduksjonen er lavest ettermiddag og kveld.  Men når det er mindre melkemengde i brystet er det mer av den fete melken. Hyppig/ langvarig kveldsamming vil hjelpe barnet med å bearbeide inntrykk fra dagen i ro ved brystet, samtidig som at magesekken fylles opp med den fete melken før natten.

Hvis du ønsker å fullamme er det viktig å ikke gi morsmelkerstatning om kvelden for at barnet skal sove mer, da det kan gå utover melkeproduksjonen din.