Tømme brystet

Tilbake

Tags: brystbetennelse, mye melk, tilstoppede melkeganger

Uavhengig om det gjelder tilstoppede melkeganger eller brystbetennelse, er det å tømme brystet helt nødvendig. Skjønt, helt tomt blir det jo aldri, siden det produseres melk hele tiden. Her vil vi ta for oss forskjellige råd og tips for å få tømt brystet så godt som mulig.

Kilder:
Telefonhåndbok for ammespørsmål, Sandra Jolley, ARNP, MS, IBCLC & Ellen Phillips-Angeles, MS, CHES. Utgitt av ammehjelpen 2004.

kustillingGenerelle råd

Tilstoppede (tette) melkeganger er en tilstand som krever at en konsentrerer seg om å få tømt brystet.

Gå gjerne til sengs og ta med barnet, slik at det kan die ubegrenset. Barnet er den beste pumpe som melker brystet mest effektivt.

Prøv å legg barnet til så ofte som mulig, helst så ofte som annenhver time, og alltid først på det tilstoppede brystet. Dersom barnet ikke vil die så ofte, pump eller håndmelk i stedet.


Det andre brystet bør også pumpes eller håndmelkes for å unngå spreng
dersom barnet ikke greier å tømme begge. La andre overta husarbeid og pass av eventuelle større barn. Etter ett døgn med intensiv tømming, bør en merke bedring. Fortsett med å drenere brystet til kulen er helt borte. Det kan ta ytterligere 2-3 dager, noen ganger en hel uke.

Utdrivningsrefleksen

Beregn god tid til ammingen, unngå stress. Stress fører til at melkeutdrivingen hemmes og brystet blir ufullstendig tømt. Før en ammer, kan det være lurt å legge på varme omslag, eventuelt stille seg i en varm dusj eller legge seg i badekaret for å få slappe av. Dette vil gjøre at utdrivningsrefleksen kommer lettere i gang. I enkelte hardnakkede tilfeller, vil en kunne be om å få foreskrevet hos legen oxytocin nesespray som hjelper på utdrivningen.

Ammestilling

Det kan være nødvendig med litt kreativitet og oppfinnsomhet når det gjelder ammestilling ved tilstoppede melkeganger. Legg barnet slik at underkjeven vender mot det tilstoppede området. For å få dette til, kan det noen ganger være nødvendig å bruke ”ku-stillingen” (se bildet på toppen av siden). Det vil si at mor står på alle fire over barnet som ligger på ryggen midt i dobbeltsenga eller på et teppe på gulvet. På denne måten kan mor snu seg og få brystet riktig vei i forhold til barnets underkjeve og tilstoppingen. Samtidig utnyttes tyngdekraften ved at brystet henger ned.

Sørg for at barnet får et stort, godt tak på brystet. Samtidig som barnet dier, kan en stryke forsiktig over det ømme stedet i retning brystknoppen. En annen stilling som har vist seg å være god, er at babyen står i fanget, eller sitter overskrevs på mors lår slik at ansiktet er vendt rett mot brystet. Dette gir et annet sugetak som kan være med på å løse opp tilstoppingen.

Hvis tilstoppningen sitter på yttersiden av brystet, ut mot armehulen kan ”tvillingstillingen”, hvor barnet ligger med benene ut under mors arm være gunstig, da peker underkjeven rett mot det tette området. Her kan du se videoer av ulike ammestillinger.

Håndmelking/pumping

Ved tilstoppede  melkeganger vil det nesten alltid være behov for å ta ut melk på andre måter i tillegg til at barnet dier. Selv om barnet tømmer det vonde brystet, må en lette på trykket på det andre, slik at tilstoppinger unngås der. En kan også pumpe eller håndmelke litt på det ømme brystet enten før eller etter at barnet dier. Vær forsiktig med hardhendt massasje! Kun lett fingertuppmassasje eller stryking.