Tvillinger (tvillingamming)

Tilbake

Å amme tvillinger er ikke noen selvfølge. Men du skal vite at de aller fleste kan etablere en tilstrekkelig melkeproduksjon, og det krever da litt ekstra stimulering i starten. Det er mye en må ta hensyn til; blant annet om barna er friske eller premature, så husk at hver og en må finne den beste løsningen for seg.

Kilder:
"Amming - for deg som vil amme" av Elisabeth Helsing og Anna-Pia Häggkvist

"Amme-ABC" av Gro Nylander

tvillinger-amming 

La far slippe til

Mange tvillingmødre nevner dette som det første tipset de kan gi til andre tvillingmødre. To hender er rett og slett for lite. La far eller en annen hjelper slippe til og lære seg hvordan han kan hjelpe deg å legge barna til.

Forsøk å lære dere å gjøre dette mest mulig på egen hånd etter at dere får hjelp de første gangene på sykehuset. Når du er hjemme igjen gjelder det å være mest mulig selvhjulpen.

La dessuten far ta del i alt det andre enn selve matingen; bleieskift, byssing og bæring. Det kan være fint med en liten stund helt for seg selv av og til, eller kanskje alene med en av tvillingene?

Melkeproduksjonen og ammestart

Når det gjelder å etablere en melkeproduksjon som er nok til begge, er det hyppig amming/pumping som er stikkordet. Er barna friske og sugevillige, er det bare å legge dem til ofte.

De første døgnene kan det ofte at de vil die mer enn de sover. Er barna derimot søvnige og ikke så villige til å suge bør du sørge for å amme minst hver 3. time, det vil si minimum 8-10 ganger i døgnet, og sannsynligvis også mer enn det. Det er også veldig fint for melkeproduksjonen at du ammer om natten. Finn ut om dobbeltamming er noe for deg, eller legg dem til en og en.

tvillingamming

Dobbeltamming eller amme hver for seg?

Klarer du å legge til/få hjelp til å legge til begge på en gang, kan du spare mye tid (og få mer nattesøvn). Dobbelamming/dobbelpumping stimulerer også melkeproduksjonen bedre. Får du det ikke til, er du ikke alene om det. Noen tvillingmødre gjør også litt av begge deler. Enkelte synes det er fint å ha ammestunden med alene med ett av barna av gangen, for kosens skyld, og gjør dette av og til.  Er det vanskelig å få til dobbeltamming så øv deg først med en og en, og når det fungerer kan du etter hvert prøve med begge to.


Om natten er det kanskje litt mer plundring for å få det til, men om du har far ved siden av dere, så la han hjelpe dere litt og gi begge bryst samtidig om du får det til. Det vil kanskje gi deg litt mer søvn.

Her får du noen tips til ammestillinger:   

 tvillinger-i-tog
  "Tvillinger i tog". Et barn under armen og et i tradisjonell stilling.

tvillinger-2
Barna ligger over hverandre og egner seg kanskje best for de minste barnaEtter hvert som barna vokser og blir større kan det bli litt trangt om plassen, og kanskje du da velger å gå over til å amme dem hver for seg. Dette blir enklere når de er blitt så store at de har begynt med fast føde, ikke krever mat så ofte eller med en gang. Da kan man ofte ”forhandle litt” slik at du kan amme en og en.

 

Delamming

Delamming kan også være et alternativ. Kanskje du ikke orker å fullamme, eller ikke har nok melk til begge, og da kan du velge å gi deler av næringsbehovet i form av morsmelkerstatning.


Om alternative matingsmåter

Er barna premature, sugesvake eller syke, kan du være du må pumpe deg en stund og gi barna melken på annen måte enn ved amming. På sykehuset bruker de muligens sonde den første tiden inntil barna kan ta brystet selv. Dette krever trening og det kan ta lang tid. Vær tålmodig.


Om du må pumpe deg, kan det være greit å ha en dobbeltpumpe, du sparer tid og produksjonen stimuleres bedre. Her kan du lese mer om hvordan du øker/opprettholder melkeproduksjonen ved pumping.


Det finnes også flere måte å mate barna på enn sonde, som kanskje kan være aktuelt for de mindre premature/syke barna. Hjelpebryst kan være et alternativ og her kan du lese mer om det. Video av hvordan du bruker hjelpebryst kan du se her.
 
Koppmating kan også bli aktuelt i en overgangsfase kanskje, og her kan du lese mer om koppmating eller se video av koppmating.


Praktiske råd til deg som ammer tvillinger

God ammestilling. Det er veldig viktig at mor finner gode ammestillinger som hun føler at hun mestrer. Kanskje spesielt når hun dobbeltammer. Hvis ikke er det fort gjort å gi opp.

Invester i en god ammepute slik at du finner en god ammestilling og faktisk kan få hendene fri mens du ammer. Du kan selvfølgelig også bygge oppunder barna med puter fra sofaen.

Sugesvakt barn? Dersom det ene barnet er sugesvakt, er det viktig at man bytter fra side til side slik at melkeproduksjonen opprettholdes i begge brystene. Tar et barn bedre tak enn det andre, kan det være en fordel å først legge til barnet som suger best. Deretter tar du det barnet som du må hjelpe litt mer.

Søvn. Det er viktig at man gir seg selv muligheten til å ta igjen den tapte nattesøvnen på dagtid. Da er det fint om man kanskje har noen i nabolaget som kan trille barna ute av og til. Har man flere små barn hjemme må man få avlastning til dem også.

Nattmåltid. Det er praktisk om barna dier samtidig ved nattemåltider. Hvis ikke blir natta veldig oppstykket. Det er vanlig at de minste sover mye om dagen og er mye våken om natta. De har jo ikke lært seg resten av familiens døgnrytme ennå.

Favorittbryst. Noen tvillingbarn ”velger” seg et favorittbryst. Fordelen med dette er at melkeproduksjonen tilpasser seg hvert sitt barns behov. Skulle det ene barnet være mindre villig til å suge enn det andre, kan det være best for melkeproduksjonen at du lar dem bytte mellom brystene.

Mat og drikke. Når du ammer to har du selvsagt behov for et større energiinntak enn de som ammer ett barn. Her kan du lese mer om hva du trenger av kalorier og næringsstoffer.

Ikke gi opp! Men legg lista på et levelig nivå. Sett deg kortsiktige mål, for eksempel at du skal holde ut noen uker eller en måned. Ikke tenk 6 måneder frem i tid med en gang. Det er ikke et nederlag å gi morsmelkstillegg. Vær stolt av at du faktisk orker å gjennomføre begge deler. Og får du det ikke til skal du være fornøyd med den morsmelken de fikk!