Tannhelse og amming

Tilbake

Noen mødre lurer på om ammingen, og da spesielt om natten, kan skade barnets tenner. Men forskningen viser at morsmelk inneholder bakteriehemmende og infeksjonsbeskyttende stoffer, og at det skal uvanlig mye amming til før morsmelken setter tannhelsen i fare.

Kilder:
Nasjonalt Kompetansesenter, ved Gro Nylander og Elisabeth Tufte

Caries Research 1998

Johnston T, Messer LB. Au Dental J 1994

van Palenstein Helderman et al  Am. Ass. for Dental Research 2006

tenner-amming 

I Norge gir Helsedirektoratet følgende presisering vedrørende amming om natten:

"Det er ikke dokumentert at amming gir hull i tennene. Men når barnet er fylt ett år, bør amming om natten begrenses til to ganger av hensyn til tannhelsen."

Kan amming skade tennene?

Det er altså ikke holdepunkter for å hevde at normal amming kan føre til hull i tennene. Langvarig amming nattestid er bare ett av flere forhold som kan bidra til karies hos små barn. Morsmelk inneholder bakteriehemmende og infeksjonsbeskyttende stoffer, og normal amming virker rensende på tenner og slimhinner.

En studie viser at dersom barnet diet vell 2 timer i døgnet, ville det ikke gi hull i tennene. Dette forutsetter selvfølgelig god tannhygiene og fornuftig kosthold hos barna som har begynt med fast føde. Barn som diet/fikk flaske mer enn 8 timer per døgn, fikk tannråte. Det er altså varigheten av ammingen som betyr noe: ligger barnet og dier hele natten, og tennene bader i melk mesteparten av tiden, så er saken en helt annen enn hvis barnet får et par nattmåltider, som avsluttes etter at barnet har spist.

Menneskebarnet er tilpasset brysternæring, og langvarig amming har vært praktisert i titusener av år. Amming er naturlig for barnet. Norske helsemyndigheters anbefalinger om å fullamme i seks måneder gjør at mange barn fortsatt har behov for nattmåltider ved seks måneders alder. Og da har jo tennene kommet hos noen allerede. Nattammingen er viktig for mors melkeproduksjon, og gir barnet verdifulle kalorier.


Bør jeg slutte å amme når barnet er 1 år?

En nyere amerikansk studie (2006) viser at det er ingen økning av kariestilfeller for barn over ett år som dier fritt på dagtid. Når det gjelder nattamming, er det helt i orden å fortsette ammingen, og gi bryst et par ganger om natten. Prøv å begrense nattmåltidet til omtrent 15 minutter.

Bruken av flaske er økende

Det ser ut til at "sugetannråte" blir mer og mer vanlig hos barn. Og studier viser at risikoen for å få hull i tennene øker ved hyppig flaskebruk. Defekter i tannemaljen er vanligere hos barn som har begynt med flaske tidlig, enn de som kun er brysternært.

Ved bruk av flaske kommer det morsmelkerstatning/kumelk (eller enda verre er saft og juice) inn langt framme i munnen, og sugeteknikken på flaske gjør at hele munnen bader i væsken fra flaska. Et generelt råd til foreldre er å bruke minst mulig flaske, og heller bruke kopp.

Tannråte

Bakterien som forårsaker tannråte trenger sukker for å lage syre, og det er syren som angriper og ødelegger tannemaljen. Morsmelk inneholder lactoferrin, og det dreper bakterien som gir tannråte. Undersøkelser viser at morsmelk er like bra, eller til og med bedre, for tennene enn vann. Et viktig apropos er at ved tilsetning av selv små mengder sukker der barnet fikk morsmelk viste en eksplosiv økning av kariesbakteriene, så at munnen er ren (tannpuss) før natten er veldig viktig.

Råd om amming og tannhelse

  • Gi gjerne nattmåltider, det er fint for melkeproduksjonen din, og barnet
  • Husk at det er tiden som er det viktige: Sammenlagt ammetid per døgn på over 8 timer, vil være skadelig, mens vel 2 timer per døgn er helt greit.
  • For barn over ett år: et par nattmåltider på ca 15 minutter hver gang er helt greit
  • Ikke la barnet suge på brystet hele natten igjennom; men avslutt måltidene når barnet er mett
  • Puss tenner med fluortannkrem etter gjeldende anbefalinger
  • Bruk minst mulig sukker i kostholdet, og styr unna juice og saft mest mulig
  • Morsmelkerstatning kan også skade tannemaljen
  • La ikke barnet sovne med flasken i munnen, verken på dag- eller nattestid