Såre brystvorter - vedvarende

Tilbake

Tags: sopp, såre bryst, trøske

Det er vanlig å få såre brystknopper de første dagene etter fødselen. Det skyldes som oftest at ammestillingen eller sugetaket ikke er godt. Vedvarer sårheten mer enn noen dager uten at du blir bedre, kan det være flere årsaker til det: Infeksjoner, særegenheter i barnets munn eller på morens brystknopp, eller en kombinasjon av disse.

Kilder:

Sår på brystknopp etter galt sugetak og infeksjon

Ved vedvarende såre brystknopper eller mistanke om/symptomer på infeksjon, ta kontakt med legen din snarest, for å få tatt en dyrkning fra sårene.  Dette er for å sikre seg prøven før man begynner med eventuell behandling, i tilfelle det viser seg å være en sjelden bakterie og ikke det som er vanligst, nemlig gule stafylokokker. Prøven tas på samme måte som for andre dyrkningsprøver: en bomullspinne rulles over såret for å få med seg prøvemateriale, så settes den i transportmedium for forsendelse til laboratoriet.

Det vanligste bakterien i sprukne brystknopper er gule stafylokokker. De er overalt på kroppen ellers, og er helt ufarlig så lenge de holder seg på overflaten av huden. Dype sprekker som ikke gror, og gir sterke brennende smerter under og etter amming kan være tegn på infeksjon.

Infiserte sår gror ikke før du har fått behandling. Man behandler helt til såret er grodd. Dersom amming eller pumping ser ut til å dra sårkantene fra hverandre, kan det være hensiktsmessig å melke ut for hånd i flere dager.  Hvis ammingen går bra på den ene siden så går det fint å melke ut fra den andre siden, du kan eventuelt gjøre det mens du ammer også. Du kan gjerne gi melken du har melket ut, dersom barnet har behov for den.

Råd om såre brystknopper finner du her.

Behandling av vedvarende såre bryst

Ofte er det tilstrekkelig med vasking med saltvann, og eventuelt påsmøring av en bakteriedrepende salve. Spør legen eller apoteket om en egnet salve. Smør på et tynt lag etter hver gang du ammer eller pumper, slik at sårene er dekket av bakteriedrepende salve størst mulig del av døgnet. Du kan tørke det forsiktig av med en våt, helt ren klut før amming eller utmelking for å unngå at barnet får det i seg.

Men noen ganger må man ha en tablettkur (antibiotika). Det er viktig at du får riktig medikament. Veldig ofte er den aller vanligste penicillintypen utilstrekkelig. Dette er fordi den vanligste bakterien man finner i slike sår er motstandsdyktig mot helt vanlig penicillin, så man trenger en litt sterkere antibiotika. Dette skrivet fra Nasjonal Kompetansetjeneste for amming kan du skrive ut og ta med til legen.

Sørg for at barnet tar riktig sugetak

Å få leget en eventuell infeksjon er likevel bare halve behandlingen. Hvis det er noe barnet gjør som har skadet huden, må barnet lære en bedre måte å ta brystet på også. Men barn er lærenemme og tilpasningsdyktige, så her er det fine muligheter for å få til et optimalt sugetak. Dersom du bor i nærheten av en ammepoliklinikk, eller kan søke kyndig hjelp på helsestasjonen, er det kanskje lurt om noen sitter med deg gjennom en amming, fra start til slutt, for å se om det er noe barnet gjør som kan forklare hudskaden.

Du må også sørge for at ikke barnet fortsetter å skade huden. Vanligvis er hudskade helt fra starten tegn på at barnet ikke har et godt tak på brystet.  Det kan bero på småfeil i kroppsstilling, eller det kan komme av kort eller stramt tungebånd.  Av og til kan det være særegenheter med selve brystet som gjør det vanskelig for barnet å få helt optimalt grep også. Men uansett hvordan brystet eller munnen til barnet er, så kan det i de aller fleste tilfeller læres hvordan et godt sugetak eller god ammestilling kan forhindre hudskader.

Her kan du se videoer av:


Begge filmene viser hvordan man kan sikte høyt opp i barnets munn for å få til et stort gap, og få brystet til å sitte godt og dypt inni munnen. Det kan hende du behøver å flytte barnets kropp litt i forhold til din for at taket skal bli bedre.  Den vanligste "feilen" som blir gjort når man skal legge barnet til, er at barnet ligger for langt ut i morens armkrok og må bøye hodet nedover, istedenfor å ligge midt foran mor og tippe hodet bakover så det strekker halsen ørlite. 

Hudfolder som ser ut som "smilehull"

Noen kvinner som har en hudfold, som ligner på et "smilehull", ytterst på brystknoppen før de begynner å amme. Dersom de får en liten rift i bunnen av den kløften når brystet blir dradd utover i forbindelse med amming, har det hjulpet flere å kunne gå med en BH med hull i, slik at brystknoppen strutter ut hele tiden og aldri klapper sammen i den tilstanden den var i før ammingen begynte, samtidig som du smører sårflaten med lanolin for å hindre skorpedannelse, slik at vevet under kan gro uforstyrret av stadig avriving av sårskorper. Over noen dager (av og til uker, avhengig av størrelsen på sårene) vokser det hud over de åpne stedene, smertene forsvinner og ammingen går fint.


Kan det være sopp?

Av og til er det ikke bakterier, men sopp i sprekkene på brystene. Det krever en annen type behandling. Dersom barnet har trøske er det helt opplagt at du også har sopp på brystet, men noen ganger er det vanskelig å se forskjellen med det blotte øyet, derfor er dyrkning så viktig. Forøvrig gjelder alle de samme rådene om ammeteknikk, og sopp er også vanligere dersom huden på brystknoppen er blitt skadet først. Ved mistanke om soppinfeksjon, ta med til legen dette skrivet fra Nasjonal kompetansetjeneste for amming.

Tips til deg med vedvarende såre brystknopper

  • Dra til fastlegen din for å få tatt bakterieprøver som skal dyrkes. Be legen din kontakte Nasjonal kompetansetjeneste for amming dersom han/hun er usikker på hvilke prøver som skal tas.
  • Sørg for kyndig hjelp til å observere ammestilling og sugetak. Om du ikke får hjelp på helsestasjonen eller ikke bor i nærheten av en ammepoliklinikk, kan du også kontakte Ammehjelpen. Det er kanskje lurt å kontakte helsemyndighetene i din kommune samtidig for å gjøre dem oppmerksomme på mangelen i tilbudet til ammende mødre.
  • Når du har funnet ut om barnet gjør noe som skader huden; så sørg for at dette korrigeres. Vær forberedt på at det kan ta tid.
  • Unngå ullinnlegg som ikke kan kokes. De skal vaskes på minst 60 grader, enten i maskin eller for hånd: De skal vaskes og skylles for hånd i lunkent vann med ullvaskemiddel til all melken er borte, så vris de opp i kaldt vann, legges så forsiktig ned i en kasserolle med kokende vann hvor de skal bare ligge uten å bli rørt, i 5-10 minutter. Så tømmer man ut vannet, ruller dem mellom et par håndklær for å få ut vannet, og henges til tørk. Disse ammeinnleggene kan vaskes på 60 grader.
  • Husk at bruk av ulike remedier for å dekke over brystknoppene ikke fjerner årsaken til vedvarende såre brystknopper. De kan likevel være behagelige å bruke mens du får behandling og eventuelt får korrigert ammestilling/sugetak. Her finner du nipple ease brystknoppbeskyttere.