Såre brystvorter

Tilbake

Tags: sopp, såre bryst, trøske

Det er normalt å føle ømhet i starten av ammeperioden, men normal ømhet skal gå over i løpet av de første 30 sekundene inn i ammingen. Vedvarer smerten, og blir litt verre for hver gang er noe galt, og det merker man gjerne i løpet av få timer eller dager. Og når det først oppstår synlige sår er det svært smertefullt å amme. I de fleste tilfellene skyldes sårheten ikke-optimalt sugetak. Sårheten forsvinner da så fort sugetaket er rettet opp. Forebygging er det aller viktigste tiltaket du kan gjøre. Oppstår sårhet etter at du har ammet i en måned eller lenger, bør du være oppmerksom på at det kan skyldes bakterier eller sopp.

Dette er hovedgrunnene til at brystvortene dine kan bli såre mens du ammer:

1.    Feil sugetak og ammestilling. Barnet ligger for langt opp i forhold til brystvorten. Brystvorten peker mot barnets munn eller hake slik at barnet ikke får hodet bakover og høyt gap. Barnet ligger ikke med ansikt og kropp samme vei, og barnet ligger med for stor avstand mellom mor og brystet hennes.


2.    Brystspreng gjør at brystene kan bli harde og spente og vanskelige å få godt tak på. Brystspreng kommer rundt 2.-4. dag og vedvarer omtrent en uke.

3. Soppinfeksjoner. Soppinfeksjon er en diagnose det kan være vanskelig å finne ut av, men ofte kan det altså starte med sprekker/sår på brystknoppen. Smerter i hele brystet som ofte forklares som "glødenede og intense smerter", kan være tegn på at det er noe mer enn vanlig sårhet. Disse smertene kommer typisk mellom ammingene.

4. Infiserte brystvorter forårsaket at bakterier har kommet i såret. Prøve av sårsekret og evt. melk tas hos lege. Dette er gjerne en konsekvens av langvarig feil sugetak.

5. Stramt tungebånd. Dersom det ikke hjelper å ha riktig ammeteknikk og stilling, og det likevel føles smertefullt å amme kan det være lurt å få noen til å se på tungebåndet. Stramt tungebånd sees hos ca 4-10% og kan forårsake store smerter, sår og at barnet ikke får i seg nok morsmelk.

6. Raynaud fenomen, hvor brystvortene er svært smertefulle, men uten at barnet nødvendigvis suger feil.

7. I noen tilfeller (særlig de aller første dagene) kan det være at barnet slår tungen opp i ganen slik at brystvorten blir liggende under tungen når barnet suger. Da melker ikke barnet brystet, og mor kan bli sår. Løsningen er som regel at barnet må få tid til å finne ut av sugeteknikk, og beste måten er å la barnet få tid på seg. La barnet få ligge masse hud mot hud i tilbakelent stilling, slik at de naturlige refleksene blir stimulert. I mellomtiden kan mor håndmelke og gi på kopp slik at barnet får mat og mors melkeproduksjon blir stimulert.


Forebygging av såre brystvorter

 

    •    Riktig ammeteknikk: Støtt barnet godt i rygg og nakke, ikke press hånden mot hodet. Legg barnet til med brystvorten mot nesen (barnet må kjenne at brystvorten er der), og barnets hake mot brystet. Barnet skal gape over brystvorten og fylle munnen med bryst.

Her kan du se en film som viser hvordan få barnet til å gape høyt og få mye bryst i munnen:
    •    Benytt "Biological nurturing / naturlig amming". Dette er en stilling hvor barnet selv finner brystet og ofte tar de veldig bra tak selv.

    •    Ved brystspreng kan du myke opp brystet med "Cottermans grep" for at det skal bli lettere for barnet å få optimalt tak. Du kan også håndmelke for å gjøre brystet mykere dersom du har melkespreng.

    •    Barnet skal ligge med magen mot mors mage, mage og ansikt samme vei. Pass på at barnet ligger tett inntil kroppen din.

    •    Unngå drag i brystet. Barnet til brystet, ikke brystet til barnet.

    •    Sørg for en god og behagelig ammestilling. Brystvorten skal være rund og er ofte avlang etter amming. Er den skjev eller flat på ene siden har ikke brystknoppen ligget langt nok bak i ganen, men gnisset mot den fremre harde delen. Det er det som gjør brystvorten sår.


Råd hvis du allerede har fått såre brystknopper:

 

  • Sår og sprekker skal ikke lufttørke. Sørg for rene hender, og bruke en lanolinholdig salve som du smører brystvortene med etter amming. Bruk en Q-tips til å ta salven fra tuben, så ikke tuben blir infisert med evt bakterier. Sørg for at sårene ikke får tørke, slik at såret kan gro innenifra og ikke få skorpe som vil sprekke hver gang du ammer. Det vil også beskytte mot bakterier.
  • Skift ammeinnlegg ofte.
  • Ikke bruk albueskjell eller ammeinnlegg av ull om du har mistanke om sopp eller bakterielle infeksjoner.
  • Er det veldig smertefullt å amme, kan du prøve å stimulere brystvorten slik at du får melken til å renne før du legger barnet til, og legge til på det brystet med minst smerter først. Det er sjelden nødvendig å ta pause i ammingen. Dersom du ikke orker å amme er håndmelking eller pumping et alternativ for å avlaste.
  • Du kan forsøke å "rense" såret ved å gjøre følgende: kok opp vann med 1 ts salt pr liter vann. Avkjøl til det er varmt, men ikke sånn at du brenner deg. Ta vannet opp i en bolle, og ta brystet opp i vannet i ca 10 min. Det kan du gjøre x 2 pr dag i et par dager.
  • Unngå å bruke skjold som avlastning! Det løser ikke problemet, og kan føre til at barnet blir vant til en helt annen sugeteknikk og problemet med å få godt tak på brystet fortsetter etter at sårheten er over. (Bruker du likevel skjold og har planer om å bruke det en stund må du være nøye med hygiene, koke skjold etter hver amming, og la det ligge tørt og så bakteriefritt som mulig mellom ammingene. Oppbevaringsboksene til skjold må også desinfiseres/kokes jevnlig, og alltid dersom det brukte skjoldet blir lagt tilbake i samme boksen før vask).
  • Vedvarer sårheten bør du få tatt prøver av sårsekret og vurdering av symptomer på sopp (candida albicans). Vær oppmerksom på at bakteriell infeksjon ikke nødvendigvis kan ses, og at det derfor må tas prøver når du drar til legen. Det finnes flere ulike bakterier og de skal behandles med ulike medisiner.
  • Finner du ikke årsaken til sårheten, ta kontakt med helsestasjonen eller Ammehjelpen.


Når sårheten ikke går over

Dersom du ikke finner årsaken til sårheten og sårene ikke gror, kan du lese mer om vedvarende såre brystknopper her.