Piercing av brystvorten

Tilbake

Det finnes ingen vitenskaplige studier som viser at det å ha piercing i brystvortene vil påvirke verken melkeproduksjonen eller kvinnens evne til å amme sitt barn. Noen mødre rapporterer likevel problemer med tette melkeganger, lite melk, infeksjoner eller at barnet har problemer med å holde et godt sugetak fordi brystet blir vått og barnet sklir av. Her får du noen råd dersom du overveier å få en piercing eller allerede har en piercing og skal begynne å amme.

Kilder:
Tine Greve, jordmor, Ammehjelper og internansjonalt godkjent ammespesialist ved Nasjonalt kompentansenter for amming

http://www.lalecheleague.org/llleaderweb/lv/lvjunjul99p64.html

Piercing av brystvorte og amming 

Når anbefales det å ta piercing?

Det anbefales ikke å ta en piercing mens du går gravid. Det tar minst seks måneder før brystvorten gror, og for noen opptil et år før hullene kan tåle å være uten piercingen uten å gro igjen. De fleste av de som utfører piercing vil heller ikke pierce gravide i det hele tatt (uansett piercingsted). Det anbefales derfor at piercingen tas minst ett år før du planlegger å bli gravid, eller at du venter til du er ferdig med å få barn og amme.

Hvilken type piercing anbefales

Det anbefales at du sjekker at selve piercing-smykket som skal brukes er nikkelfritt og beregnet for brystvorter (og ikke en annen kroppsdel). Det bør for eksempel følge en standard for hvor stor diameteren på piercingen skal være på brystvorter.

Horisontale hull er mer vanlige enn vertikale og er som regel mest forenlig med amming. Uansett understrekes det at det er umulig å forutsi på forhånd om du vil få problemer med amming eller ikke.


Ta ut piercingen før amming

En baby kan lage et temmelig sterkt vakuum mens den dier. Vakuumet må til for at barnet skal greie å holde taket på brystet, og ikke skli av. Det anbefales alltid å ta piercingen ut før du skal amme, siden vakuumet, og barnets tungebevegelser, kan føre til at piercingen faller av. Dette kan medføre fare for svelging og i verste fall kvelning for barnet.

Dersom piercingen ikke tas ut vil det i tillegg gjøre det vanskeligere for barnet å die. Barnet kan ha vanskeligere for å få et optimalt sugetak, det kan slippe brystet ofte eller renne melk ut av munnviken til barnet. Barnets munnhule er ganske myk og det er heller ikke umulig at barnet kan skade seg i munnen av piercing.

Siden nyfødte barn skal ha mat svært ofte; gjerne 10-12 ganger i døgnet, kan det være lurt å fjerne piercingen helt de aller første ukene inntil melkeproduksjonen har stabilisert seg og barnet spiser litt sjeldnere.


Vil hullene gro igjen da?

Mange lurer på om hullene ikke vil gro igjen dersom piercingen tas ut hver gang barnet skal ha mat. Dette kommer jo an på hvor lenge siden det er moren fikk tatt hullene. Som nevnt tidligere, er det litt individuelt hvor lang tid hullene trenger for å gro, og at det tar minimum et halvt år. Noen anbefaler at piercingen ikke tas ut før etter ti måneder.

For noen kan det kanskje være en løsning å sette inn piercingen en gang i døgnet for å motvirke at hullene skal gro igjen. Andre synes det er greit å ta piercingen helt vekk allerede under svangerskapet og la hullene gro igjen når de skal ha barn.


Hygiene

Hygienen er viktig både når selve piercingen tas, men også når du skal la et barn die på brystene dine. Ha alltid rene hender når du skal ta ut/sette inn piercingen.


Mulige utfordringer når du skal amme

Selv om man ikke har vitenskaplig bevis for at piercing kan gi ammeproblemer, er det likevel noen kvinner har rapportert problemer med tette melkeganger, brystbetennelser, lite melk, ”lekkasje” når barnet dier (noe som fører til at området rundt brystknoppene blir vått og barnet kan skli av brystet). Flere av kvinnene som rapporterer problemer er de som har hatt problem med infeksjon da piercingen ble tatt.
 

Generelle råd til deg som har piercing på brystknoppen og skal amme:


    • Det kan være greit å fjerne piercingen allerede under svangerskapet for å la hullene gro igjen så mye som mulig før du skal amme.

    • Vil du ikke fjerne piercingen helt, husk alltid å ta ut piercingen før du lar barnet die, og sett den eventuelt inn igjen etterpå.

    • Vær nøye med hygienen. Hold både fingre og piercing rene.