Utdrivningsrefleksen

Tilbake

Tags: oxytosin, smerter, utdrivning, utdrivningssmerter

Når barnet berører og dier av brystet ditt sendes det signaler til hypofysen i hjernen om å frigjøre hormonet oxytocin. Dette hormonet har som oppgave å sørge for at den glatte muskulaturen rundt melkesekkene trekker seg sammen slik at melken presses ut i melkegangene.

utdrivningsrefleksen 

På engelsk kalles dette for «the milk ejection reflex», eller «let-down» - melkeslipp. Det kan være greit å vite dersom du leser om amming på engelske sider.

Dette er det samme hormonet som påvirker livmoren din til å trekke seg sammen. Mange - særlig flergangsfødende - kjenner det knyter seg godt til i magen når barnet dier den første tiden etter fødsel. Det gjør som regel litt mer vondt for hvert barn man får, og kjennes i styrke som mentruasjonssmerter i større eller mindre grad. Det er helt normalt, og det er både bra og viktig at dette skjer.

Når brystet blir stimulert tar det som regel et par minutter til utdrivningen kommer i gang. Derfor dier barnet som regel i raske tak og uten å svelge noe særlig i starten av ammingen. Så når utdrivningen starter skylles melken ut akkurat som en bølge, og man kan høre og se tydelig at babyen begynner å svelge unna for hvert tak.

For mor kan det kjennes som prikking og stikking i brystet og det kan til og med være smertefullt og føles som «skytende/skjærende» smerter- mens andre ikke kjenner noe, begge deler er helt normalt. Noen kjenner den bare innimellom, særlig når brystet er «sprengt». Er smertene veldig ubehagelige så husk at det ikke er farlig, og at det som regel blir bedre utover i ammeforløpet. Noen føler også en form for en avslapning når melken «slipper».

Selve utdrivningen varer i bare noen minutter, og vil komme tilbake med intervaller på ca. 10-15 minutter så lenge barnet ligger til brystet - eller mens du håndmelker/pumper. Selv om utdrivningen er over- fortsetter det å komme melk, men den strømmer ikke like kraftig- og barnet kan gå over til å die med flere tak mellom hvert svelg, det er helt normalt og det er ofte da den feteste melken kommer- så la barnet die seg ferdig.

Utdrivningen er altså en hjelp til å få melken ut i samarbeid med at barnets munn lager vakuum rundt brystet og bruker tungebevegelser som bearbeider brystet inne i munnen. Barnet suger ikke melken ut - det er utdrivningrefleksen i samarbeid med tungen som melker melken ut!

Det er dette som i hovedsak skiller amming fra å få melken på flaske. Det gir barnet en naturlig mulighet til å ta pauser og stoppe å spise når det faktisk er mett, i motsetning til flasken som gir en jevn strøm og som ofte fører til at barnet ikke stopper å suge før flasken er tom. Tungebevegelsene er heller ikke i bruk på samme måte. Les mer om langsom flaskemating dersom det er aktuelt for dere.

Skal du håndmelke eller pumpe er det svært gunstig å starte stimulering av utdrivningsrefleksen før du begynner.

Utdrivningen kan påvirkes av flere faktorer.

Den kan hemmes av:

Adrenalin er et stresshormon som er hemmende på oxytocinet. Og det er derfor mange føler at melken blir borte dersom de er utsatt for stress eller andre påkjenninger. Det er da som regel ikke melken som er borte- men utdrivningen som er hemmet. Adrenalin har heldigvis kort levetid i kroppen, og derfor kan det å prøve å fjerne seg fra uromomenter og søke ro og hvile straks hjelpe, og melken vil strømme igjen.

Hvordan fremme utdrivningsrefleksen

Finn årsaken aller først, og gjør tiltak deretter.

 • Utdrivningssmerter: Varme omslag, håndmelking før amming.
 • Moderer inntak av koffein

Andre tips:

 • Finn årsaken til stress - og forsøk å gjøre noe med årsaken dersom det er mulig.
 • Stryk/rull brystknoppene mellom fingrene
 • Hud-mot-hud kontakt med barnet
 • Søk ro og gjør det så behagelig for deg og babyen din som mulig, la hverdagslige plikter vente. Gjør noe som får deg til å slappe av og senke skuldrene, enten det er tv, musikk eller andre ting du liker å gjøre og får deg til å tenke på noe annet.
 • Er barnet utålmodig kan du forsøke å håndmelke litt før du legger til
 • Bytt bryst ofte dersom du ønsker å stimulere utdrivningen oftere, særlig effektivt når dere har økedager.
 • Lag deg en eller gjerne fler rutiner før amming som du kan assosiere med utdrivningen. Feks. drikk en kopp te, gjør spesielle pusteøvelser- eller sett på en spesiell sang du liker rett før og under første delen av ammingen hver gang. Etter hvert kan dette hjelpe deg i å automatisk få i gang utdrivningen når du drikker den koppen med te, gjør pusteøvelsene og/eller hører melodien.
 • Varme omslag eller varmeputer før amming kan hjelpe.
 • Varm dusj/bad rett før amming/pumping, eller amme i badekaret (husk behagelig og ikke for varm temperatur for barnet).
 • Massasje- avslappende og fremmende for oxytocinet
 • Cottermans håndgrep ved brystspreng
 • Ha drikke i nærheten, mange føler at utdrivningen gjør dem tørste
 • Skal du pumpe eller håndmelke: ha babyen i nærheten av deg- se på og lytt til barnet, eller se på et bilde av barnet dersom dere ikke er sammen.
 • Ha en klesplagg eller teppe som dufter av barnet ditt med deg når du er borte og skal pumpe/håndmelke
 • Enkelte kvinner har også opplevd en bedring hvis de hadde drukket svart te (vanlig te som for eksempel Earl Grey eller lignende, ikke urte-te) før amming. Svart te inneholder tein som kan virke krampeløsende.
 • I noen tilfeller kan det være til hjelp å bruke en nesespray med syntetisk oxytocin- dette er reseptbelagt og blir gitt etter konsultasjon hos lege.

 

Sterk utdrivning

Sterk utdrivning merker man som oftest på barnets reaksjon når melkeutdrivningen er i gang. Normalt vil barnet svelge for hvert tak når melkestrømmen kommer, men er det i tillegg ekstra sterke stråler som står hardt inn i munnen kommer det mer melk enn barnet klarer å svelge unna. Barnet få melken for raskt ned i halsen og vil kunne hoste, gulpe, stresse med å svelge unna og dermed kave ved brystet. Dette resulterer ofte i at barnet svelger mye luft. Etter hvert vil kanskje barnet forsøke å hindre at dette skjer ved å knipe munnen sammen (føles som biting), dra i brystvorten og trekke seg unna.

Noen barn viser tegn til brystvegring og kvier seg for å die. Mye luft i magen og gulping etter måltider er ikke uvanlig. Noen ganger kan man høre klikkende lyder når barnet dier på utdrivning.

Sterk utdrivnig kan i noen tilfeller være et tegn på overproduksjon, så les om det og se om det kan finnes flere tegn på det.

Råd som kan hjelpe:

 • Amme i stillinger hvor melkeutdrivningen må jobbe mot tyngdekraften, for ekslempel tilbakelent ammestilling.
 • Legg en flat hånd på oversiden av brystet (hånden liggende ca kant i kant med areola) og klem ned mens du legger til, da stenger du av noen av melkegangene  slik at spruten blir mindre hard. Dette skal bare gjøres i kort tid mens den lille svelger unna i starten, for så å slippe opp og la barnet får resten. Da «deler» du på en måte opp melkespruten i 2 omganger.
​
 • Liggende amming på siden
 • Sittende i mors fang vendt mot mor
 • Stimulere utdrivningen selv og la den første sterke spruten gå i en klut for du kobler barnet til.
 • Pass på at barnet får rape godt etter måltidet

Noen mødre kan også få negativt artede følelser både fysisk og psykisk i forhold til utdrivningen. Kvalme, hodepine, kløe og aggresjon er noen av følelsene som kan «komme over deg» i forbindelse med utdrivningen- men det forsvinner da også sammen med den, og er ikke farlig. Et annet fenomen er D-MER som føles som en forbigående nedstemthet rett før utdrivningen.

Kilder:

http://kellymom.com/bf/got-milk/supply-worries/letdown/

http://kellymom.com/bf/got-milk/supply-worries/fast-letdown/