Sugetak og å legge barnet til brystet

Tilbake

Det er av stor betydning at barnet har et godt tak på brystet. Det gjør at brystet blir godt melket og stimulerer melkeproduksjonen. Likedan forebygges såre brystknopper og tilstoppede melkeganger. Stort gap og riktig plassering av barnet til brystet er viktig, det er ofte bare små justeringer som skal til for å gjøre stor forskjell!

iStock-134221850

Slik ​gjør du for at barnet skal få et godt sugetak:

1.    Legg barnet til i modifisert ammestilling eller i tvillingstilling (se videoen under). I disse stillingene legges barnet lettest i riktig posisjon i forhold til brystknoppen. Du får også en hånd fri til å hjelpe til å forme brystet.

2.    Hold brystet ditt med tommelen over og fingrene under, som en stor C. Fingrene plasserer du godt tilbake fra det brune området (areolaen). Brystet får en mer avflatet form. Vi kaller dette for «hamburgergrepet». Formen skal passe til barnets munn horisontalt - tenk deg hvordan du ville holde en hamburger foran munnen din. Ikke la fingrene være for nær brystknoppen, da kommer de i veien for barnets store gap - og brystknoppen kan trekkes innover.

3.     Stimulerer barnet ditt til å gape stort ved å legge barnet tett inntil deg med brystknoppen liggende mot nesen og barnets hake mot brystet. Barnets reflekser utløses når brystet er oppe ved nesen og stimulerer til at barnet gaper.

4.    Når barnet bøyer hodet litt bakover og gaper stort, trekker du barnet inntil deg så hun får brystet i munnen, med brystknoppen plassert opp i ganen.

5.    Brystknoppen skal ikke være midt i barnets munn. Underkjeven skal omfatte mer av brystvevet. Det vil si at det skal være mer synlig brunt område (areola) over overleppen enn underleppen. Underleppen er brettet ut, mens overleppen er i en nøytral posisjon.


Selv om barnets nese kan være ganske tett inntil brystet kan det puste fordi luften kommer til i vikene ved siden av nesen.  Hvis du er bekymret for om barnet får puste, kan ​du dra barnets stump tettere inn til kroppen din etter at det har tatt tak. 

Her kan du se videoer av hvordan du legger barnet til:

 

Vi kan også anbefale tilbakelent ammestilling. Denne stillingen stimulerer barnets nyfødtreflekser ekstra mye og kan gi barnet mulighet til å få et bedre sugetak.


Kilde:

La leche league