Tette melkeganger - forebygging

Tilbake

Tags: tilstoppede melkeganger

Tette melkeganger kan hos noen forebygges med å ta et kosttilskudd som heter Lecitin. Lecitin er en fettforbindelse som fungerer som emulgator, det vil si den får fett og vann til å binde seg til hver andre. Teorien er da at lecitinet har den effekten at den emulgerer melken, det vil si hindre den i å skille seg og da dannes ikke disse fettslintrene i melken.

Enkelte kvinner kan ha en fettsammensetning i melken som gjør at de får lettere tilstoppinger enn andre, på tross av hyppig tømming og at barnet dier effektivt. For disse kvinnene kan det være verdt å prøve et kosttilskudd som heter Lecitin. Lecitin er en fettforbindelse som fungerer som emulgator, det vil si at den får fett og vann til å binde seg til hverandre. Teorien er da at lecitinet har den effekten at den emulgerer melken, det vil si hindrer den i å skille seg, og da dannes ikke disse fettslintrene i melken som fører til tilstopping. Lecitin er en forebyggende behandling, og hjelper IKKE når tilstoppingen har oppstått. Det hjelper heller ikke hos kvinner som får tilstoppinger på grunn av mye melk eller at barnet tømmer brystet dårlig.

Lecitin finnes i mye av den maten vi spiser, både naturlig forekommende og tilsatt for å emulgere for eksempel salatdressinger. Lecitin kan kjøpes på helsekostbutikker og er helt ufarlig å bruke under amming.

Les mer om tette melkeganger her.

Rådet er erfaringsbasert, men omtales i Guide to breastfeeding av Jack Newman fra 2000.

Dosering

Doseringen er 2 kapsler á 1200 mg morgen og kveld, altså 4800 mg i døgnet. Kommer det i pulver/granulat er doseringen en spiseskje 3-4 ganger daglig. NB! Dette er en mye høyere dosering enn det som står anbefalt på boksen. Dosen ved tette melkeganger er høyere fordi midlet skal, via blodbanen videre ut i melkegangene og virke der. For å komme helt ut dit trengs høyere doser. Hvis dette har effekt kan dosen, etter to uker uten tilstopninger, settes ned til 3 kapsler om dagen. Hvis det fortsatt ikke er tilstopninger kan dosen ytterligere reduseres.


Et annet tips kan være SPC-flakes. SPC Flakes er spesialbehandlet havregryn som spises som forkostblanding, og det er påvist en forebyggende effekt på mastitt. Her kan du lese mer om SPC-flakes.