Kveldsamming og urolige barn om kvelden

Tilbake

Tags: delamming, lite melk

Mange nybakte foreldre er bekymret over at barnet er så urolig om kvelden. Denne perioden kan føles tøff​, og usikkerheten på om man har nok melk begynner å gjøre seg gjeldende. Den lille vil bare bæres, bysses eller ammes, og barnet virker kanskje ikke mett selv om det har ligget lenge ved brystet. Denne typen atferd er helt normal og riktig for nyfødte, og mange babyer kan ha urolige kvelder helt til de er 3-4 måneder gamle.

iStock-490130275 

Normal atferd for små babyer

Når kvelden kommer er det normalt at babyen har større behov for nærhet, ro og tett kontakt med foreldrene. Det foregår mye på dagtid, med mange sanseinntrykk som lys, lyd og aktivitet. Det er naturlig at babyen har behov for å samle seg når dagen går mot slutten. 

Mange mødre opplever at det er mindre melk på kvelden, selv om forskning ikke bekrefter dette.  Opplevelsen av mindre melk kan bunne i at melken ikke strømmer like fort og kraftig som tidligere på dagen. Mor er kanskje også sliten eller stresset og det kan påvirke utdrivningsrefleksen. Det gjør som regel at barnet vil die ofte, nesten sammenhengende, gjennom kvelden. Når barnet får die såpass ofte får det samtidig i seg jevnlig påfyll med morsmelk. Er du heldig, kan denne hyppige ammingen gjøre at barnet får en lenger soveperiode mot natten. Uansett vil denne atferden kunne hjelpe barnet med å finne ro og trygghet, samtidig som det får den næringen det trenger.

Babyer som får bare morsmelkerstatning, eller får både bryst og morsmelkerstatning er også urolige om kvelden.

Dersom barnet ellers i døgnet spiser godt, har gode søvnperioder og ellers ser ut til å trives, så er det ingen grunn til bekymring.

Unngå bruk av tillegg

Det kan føles som at man ikke har nok melk til barnet når det er så urolig på kvelden. Barnet suger, drar og slipper brystet - for så å suge igjen. Slik kan det holde på. Men det er melk der, og det kan hjelpe å bytte bryst hver gang barnet blir urolig. På denne måten kan du stimulere til hyppigere utdrivninger.

Å gi tillegg på dette tidspunktet kan virke mot sin hensikt. Kroppen din vil nemlig oppfatte det som unødvendig å produsere like mye når det ikke tas ut melk fra brystet, noe som kan føre til lavere melkeproduksjon og mer uro ved brystet. Barnet kan også bli vant til å få melk raskere og i større mengder - og det vil da kunne avvise brystet når melken ikke kommer fort nok. Det er derfor viktig å la barnet få sjansen til å kommunisere med kroppen din om hvor mye melk det er behov for.

Tiltak som kan hjelpe

  • Sett deg godt til rette i sofaen, med alt du trenger innenfor rekkevidde. La barnet få ligge hos deg, gjerne hud mot hud. Skru ned lyden på tv/radio, demp belysningen og ha minimalt med stimuli i omgivelsene. Barnet kan die, sovne og die om hverandre. Det kan være vanskelig når barnet er urolig, men pust dypt og forsøk å la roen senke seg over deg. I likhet med stress, så er ro også smittsomt.
  • Mange barn roer seg i bæretøy mellom ammingene, fordi de på denne måten får tett kroppskontakt, varme og bevegelse. Foreldrene kan dermed få frie hender til å pusle litt i huset eller gå en tur.
  • Barnet kan også ammes i bæretøy. Noen barn roes av å få die mens de er bevegelse.
  • La gjerne far, medmor eller annen ta seg av barnet mens du tar deg en tur ut alene. En tur på butikken eller en spasertur i nabolaget kan gjøre underverker for en sliten mamma.
  • Musikk, sang og dans kan være beroligende for barnet.
  • Babymassasje kan også ha en beroligende effekt. Bruk babyolje og stå inne på et varmt rom med dempet belysning.
  • Barnet kan også roe seg med en liten tur ut i barnevogn.

Det blir bedre!

Det som kanskje er viktigst i denne travle, første tiden er å være innstilt på at dette bare er en kort, kort periode av livet. Om noen måneder har du sannsynligvis glemt det hele, og kan glede deg over en krabat som løper av gårde.

Dersom barnet gråter utrøstelig hver kveld og ser ut til å ha kolikksmerter bør man konferere med lege.


Er hverdagen likevel uutholdelig, og dere bestemmer dere for å gi barnet tilleggsernæring, så kan det være greit å være bevisst på hvor mye dere gir og hvordan dere gjør det. Les mer om delamming og introduksjon av fast føde.

 
Kilde:

http://kellymom.com/parenting/parenting-faq/fussy-evening/